Γνώμη: Κοινωνική συναίνεση

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 07:00
UPD:12:02
Energean Oil & Gas

Πρόσφατα έγινε ενημερωτική συνάντηση με την Energean Oil & Gas, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για τις σχεδιαζόμενες ενεργειακές επενδύσεις στην Νότια Καβάλα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα του τόπου διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό στη Βόρειο Ελλάδα. Από εκεί θα διέλθει ο Διαδριατικός Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου (ΤΑΡ), εκεί θα γίνει και το πλωτό τερματικό LNG που σχεδιάζει η Gas Trade στην Αλεξανδρούπολη, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην εγχώρια αγορά του είδους.

Ηδη, προβάλλονται αρμοδίως πιθανές συνέργειες τόσο σε ό,τι αφορά τον ΤΑΡ όσο και στη διασύνδεση της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Ενεργειακός κόμβος η χώρα μας, λοιπόν, με σημαντική βάση υποστήριξης τα προς Βορρά εδάφη της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βεβαίως, στο ίδιο πλαίσιο, και την Καβάλα, όπου θα δημιουργηθεί υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Πολλές τοπικές κοινωνίες δείχνουν, πλέον, ενδιαφέρον, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις και τις αφοριστικές διαθέσεις του παρελθόντος, καθώς πείθονται, με βάση και τις περιβαλλοντικές μελέτες, για την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων μεγάλου βεληνεκούς. 

Και στην τελευταία αυτή περίπτωση, όπως και στις περιπτώσεις των προαναφερθέντων project, παρατηρούμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν, πλέον, ενδιαφέρον, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις και τις αφοριστικές διαθέσεις του παρελθόντος, καθώς πείθονται, με βάση και τις περιβαλλοντικές μελέτες, για την αναγκαιότητα έργων τέτοιου βεληνεκούς.

Το ίδιο ισχύει και για τους φορείς της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Καβάλας, που χαιρέτισε τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης στη Νότια Καβάλα και τις προοπτικές που δρομολογεί για την τοπική οικονομία.

Πρόσφατα έγινε ενημερωτική συνάντηση με την Energean Oil & Gas, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για τις σχεδιαζόμενες ενεργειακές επενδύσεις στην εν λόγω περιοχή.

Στη διάρκεια της συνάντησης, την οποία ζήτησε το Επιμελητήριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκαν στην πρόταση της εταιρείας για τη δημιουργία της αποθήκης στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Ν. Καβάλας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η υλοποίηση της πρότασης που έχει κατατεθεί εδώ και τρία χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σύγχρονης βιομηχανικής υποδομής, που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στην Καβάλα, δημιουργεί αποθέματα ασφαλείας για τη χώρα, είναι απολύτως συμβατή με τις περιβαλλοντικές και τουριστικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και ενισχύει τις προοπτικές του ανταγωνισμού στον τομέα του φυσικού αερίου, προς μελλοντικό όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της Καβάλας ειδικότερα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα