Π. Μπόφινγκερ στο naftemporiki.gr: Δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις

«Η ανεργία δεν θα μειωθεί χωρίς τόνωση της ζήτησης»
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 14:07
UPD:14:14
naftemporiki.gr
Ο καθηγητής Μπόφινγκερ επισκέφτηκε την Αθήνα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ιδρύματος Friedrich Ebert, αναπτύσσοντας τις θέσεις του μεταξύ άλλων ενώπιον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Τη μετάβαση από τα προγράμματα διάσωσης στα προγράμματα ανάκαμψης, με κύριο όχημα τις δημόσιες επενδύσεις, προκρίνει σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr το μέλος του Συμβουλίου των «Σοφών» της Γερμανίας για την οικονομία Πέτερ Μπόφινγκερ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει ολοκληρώσει τον απαιτούμενο κύκλο υποτίμησης.

Ο καθηγητής Bofinger, κάτοχος της  έδρας Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών του Πανεπιστήμιου του Würzburg, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι από τις λίγες ακαδημαϊκές «φωνές» με απήχηση στο Βερολίνο που τάσσονται υπέρ μιας καίριας αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Επισκεπτόμενος την Αθήνα, μετέδωσε μία νότα αισιοδοξίας για όσους αξιώνουν μία πιο «αναπτυξιακή» στρατηγική στις οικονομίες των αδύναμων κρίκων του ευρωπαϊκού Νότου, βασιζόμενος σε δύο παραμέτρους: πρώτον, στην πίεση την οποία κατά τη γνώμη του ασκούν οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της γερμανικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση και δεύτερον, στην πεποίθηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ «έχει δείξει ότι δεν πάσχει από ιδεοληψίες» (φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ίδια «άλλαξε άποψη μέσα σε μία νύχτα» ως προς τη στρατηγική στην πυρηνική ενέργεια), αλλά αντιθέτως είναι «πολύ έξυπνη» πολιτικός. Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα» για την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων, ο κ. Bofinger -εκτός από τα προγράμματα της ΕΕ- παραπέμπει στα χαμηλά επιτόκια της περιόδου τα οποία διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντλήσουν χρήματα, «αρκεί βέβαια αυτά να επενδύονται σωστά». Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας δεν προσπερνά την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, αντιτάσσει παράλληλα προγράμματα ανάκαμψης έναντι παράλληλων προγραμμάτων διάσωσης.

REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου των «Σοφών» της Γερμανίας για την οικονομία (φωτογραφία αρχείου).

Είπε στο naftemporiki.gr

  • Η οικονομική κρίση έχει σταματήσει, αλλά τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν.
  • Χρειάζεται ένα ολικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα τόνωσης της ζήτησης.
  • Είναι καλό το timing για μία αλλαγή της στρατηγικής στην Ευρωζώνη.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμες λόγω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.
  • Στη Γερμανία υπάρχουν οικονομικά αποθέματα που περιμένουν να επενδυθούν.
  • Το «τύπωμα» χρήματος από την ΕΚΤ δεν είναι μία καλή ιδέα.
  • Η Ελλάδα εφάρμοσε την πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτικών των τελευταίων 50 ετών.
  • Το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, δεν είναι απαραίτητη άλλη υποτίμηση.
  • Θα συνιστούσα την εκπόνηση ενός ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος με τη στήριξη της ΕΕ.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas
Μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα