Β. Χόγερ: Τέλος στην κρίση όταν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αισθητές στην αγορά εργασίας

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 17:03
UPD:17:05
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ (φωτ. αρχείου).

Η κρίση δε θα τελειώσει έως ότου οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν αισθητές στην αγορά της εργασίας εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv.

Σε ερώτηση κατά πόσο παλαιότερη δήλωσή του ότι η κρίση έχει ολοκληρωθεί είναι σε αντίθεση με την καγκελάριο Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έχει εντελώς ξεπεραστεί, ο κ. Χόγερ απάντησε: «Όχι. Δεν είναι αντίθεση. Όταν υποστηρίζω ότι η Ευρώπη έχει εννοιολογικά ξεπεράσει την κρίση, εννοώ ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανακτήσουμε τον έλεγχο των ελλειμμάτων στη νομισματική Ένωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα αυτά είναι η αυστηρότερη δημοσιονομική και μακροοικονομική εποπτεία στην Ευρώπη και η εξάλειψη ελαττωμάτων σχεδιασμού της νομισματικής ένωσης με τη δημιουργία του EFSF και ESM, «για να μην αναφέρω το γεγονός ότι ετοιμαζόμαστε για την τραπεζική ένωση» ανέφερε.

Επιπλέον, τα κράτη βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους και σημειώνουν πρόοδο στη σταθεροποίηση των προϋπολογισμών τους. Αυτό εξαργυρώνεται στις αγορές: Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν αφήσει πίσω το σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα έκανε πρόσφατα μια πρώτη "δοκιμαστική έξοδο" στις αγορές και η Κύπρος προτίθεται να προχωρήσει σε δανεισμό από επενδυτές πριν από τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα ανέφερε ενδεικτικά.

«Φυσικά -και στο σημείο αυτό πιστεύω ότι είμαι της ίδιας γνώμης με τη Γερμανίδα καγκελάριο- αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει έως ότου οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αισθητές στην αγορά εργασίας, όταν αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμες και ότι δεν ανατρέπονται μετά την πρώτη "ανάσα". Σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε δικαιολογημένα ότι το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων στη βάση της αρχής "αλληλεγγύη με αντάλλαγμα τη σταθερότητα", φέρνει αποτελέσματα» σημείωσε.

Μεταρρυθμίσεις

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, είναι η Ιταλία και η Γαλλία που ανησυχούν την ΕΚΤ λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και χαμηλή παραγωγικότητα, ο ίδιος επισήμανε ότι «η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ισχυρές και αρκετά διαφοροποιημένες οικονομίες».

Πάντως επισήμανε ότι και τα δύο κράτη -μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρώπης- πρέπει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Είμαι βέβαιος ότι οι κυβερνήσεις στο Παρίσι και τη Ρώμη θα εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα».

Για την Ιταλία, η οποία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Ρέντζι σημείωσε εξαιρετική επίδοση στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη με πολιτικές που θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Πρόκληση

Ο Β. Χόγερ επισημαίνει επίσης ότι αναμένεται σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της ανεργίας κατά την ιταλική Προεδρία. Ως προς την πρόθεση της Αγγ. Μέρκελ να τεθούν προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία μέσω διαλόγου εντός της ΕΕ, ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο σοβαρές όσον αφορά τις επενδύσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία του δικτύου υποδομών του 21ου αιώνα».

Μάλιστα, όπως είπε «οι ανταγωνιστές της ΕΕ, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη σε αυτούς τους τομείς. Για μένα, αυτή είναι η πρόκληση των επόμενων ετών, η Ευρώπη να συμπεριληφθεί εκ νέου μεταξύ των κορυφαίων δυνάμεων σε θέματα τεχνολογίας».

ΜμΕ

Σε ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον ρόλο της ΕΤΕπ για τη λύση του θέματος αυτού, ο ίδιος ανέφερε: «Αν και παραδοσιακά χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διέθεσαν σχεδόν 22 δισ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις λεγόμενες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προς όφελος περίπου 230.000 επιχειρήσεων που απασχολούν περίπου 2,8 εκατ. εργαζομένους».

Ο ίδιος τόνισε ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν προέρχεται από τα χρήματα των φορολογουμένων, αλλά από δάνεια της ΕΤΕπ με μειωμένο επιτόκιο μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών, χάρη στο τριπλό Α της ΕΕ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ανεργία

Σε ερώτηση σχετικά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ο ίδιος ανέφερε: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι σε μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, συμφώνησα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η ΕΤΕπ θα συνεισφέρει 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των προγραμμάτων κατάρτισης. Στο τέλος του 2013, το ποσό αυτό έφτασε τα 9 δισ. ευρώ. Κατά το τρέχον έτος θα συνεισφέρουμε τουλάχιστον 6 δισ. Αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ακόμα όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».

Η Ευρώπη, και αυτό περιλαμβάνει και την ΕΤΕπ, δεν θα είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Η κύρια ευθύνη βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να προετοιμάσουν επαρκώς τους νέους για την αγορά εργασίας, ανέφερε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα