Ε.Ε.: Στόχο ενεργειακής απόδοσης ζητούν επτά χώρες

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 15:31
UPD:15:32
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

O υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Την υιοθέτηση συγκεκριμένου και φιλόδοξου στόχου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην Ε.Ε. ως το 2030 ζητούν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος επτά χωρών - μελών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και τους επιτρόπους Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ και Δράσης για το Κλίμα, Κίνι Χίδεγκαρντ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναφέρουν ότι «η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω της ενεργειακής απόδοσης, είναι το πιο ισχυρό και οικονομικά αποδοτικό μέσο για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% και μερίδιο 27% των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ε.Ε. για το 2030, ωστόσο δεν καθόρισε κάποιον δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναφέρουν ακόμη στην επιστολή τους ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, επισημαίνει τη σημασία της μείωσης της εξάρτησης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει: «Τα κράτη της Ε.Ε. ξόδευαν πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ επιπλέον αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα λειτουργήσει αθροιστικά. Αν λοιπόν, θέλουμε να μιλάμε για ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ενεργειακή της ασφάλεια, θα πρέπει να προτάξουμε ένα από τα κύρια μέσα που τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν: την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την αύξηση της Ενεργειακής Απόδοσης».

Την επιστολή συνυπογράφουν υπουργοί από τη Γερμανία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα