Ουκρανία: Μονομερή κατάπαυση του πυρός προτείνει ο πρόεδρος

«Για να φύγουν οι Ρώσοι μισθοφόροι»
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 12:41
UPD:12:54
REUTERS/GLEB GARANICH

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πρότεινε την Τετάρτη μονομερή κατάπαυση του πυρός από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων, ώστε να επιτραπεί στους φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους οι οποίοι δρουν στις ανατολικές επαρχίες της χώρας να καταθέσουν τα όπλα.

Ο κ. Ποροσένκο τόνισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα εφαρμοστεί «σύντομα», σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Η ανακοίνωση του έγινε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για πιθανές λύσεις για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία όπου οι αποσχιστές μάχονται κατά της κυβέρνησης του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σύντομη» εκεχειρία η οποία θα επιτρέψει στους «Ρώσους μισθοφόρους» να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του κ. Ποροσένκο σημείωσε, μιλώντας στο BBC, ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανακοινωθεί είτε εντός των επόμενων ωρών είτε εντός των επόμενων ημερών, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

EURONEWS

«Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει ως πρώτη του πράξη μια δική μου εντολή για μονομερή κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο κ. Ποροσένκο.

«Αμέσως μετά από αυτό, θα πρέπει το προεδρικό σχέδιο να στηριχθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό θα πρέπει να συμβεί άμεσα», συμπλήρωσε.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι οι κ.κ. Πούτιν και Ποροσένκο «άγγιξαν» το ζήτημα πιθανής εκεχειρίας στη συνομιλία τους της Τρίτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή