Επαναφορά των ομολόγων της υπό εθνικό δίκαιο επιδιώκει η Αργεντινή

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 13:50
UPD:14:03
REUTERS/ENRIQUE MARCARIAN

O υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ.

Μια πρωτοφανή κίνηση για τα παγκόσμια δεδομένα σχεδιάζει η κυβέρνηση της Αργεντινής, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε διάγγελμα του ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. 'Αξελ Κισίλοφ, στοχεύει στην υπαγωγή στο εγχώριο δίκαιο των ομολόγων της που έχουν εκδοθεί με βάση το αμερικανικό δίκαιο. 
 
Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με τους πιστωτές της, ωστόσο ο χρόνος της είναι πολύ περιορισμένος. Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να καταλήξει σε μία συμφωνία και να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών κάποιων ομολόγων της. 
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, με βάση το σχέδιο η Αργεντινή θα ανταλλάξει τα ομόλογά της που διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο με ομόλογα που υπάγονται στο δικό της δίκαιο. Μία τέτοια μετατροπή είναι χωρίς προηγούμενο στις αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς πιθανότατα να σημαίνει παραίτηση των επενδυτών από τα δικαιώματα που έχουν με βάση το αμερικανικό δίκαιο, όπως την προσφυγή στα δικαστήρια των ΗΠΑ και την ασφάλεια της πληρωμής από αμερικανική τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν εισόδημα από τα ομόλογα της Αργεντινής που είναι μεταξύ εκείνων με τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο.
 
EURONEWS
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε τη Δευτέρα να εξετάσει την προσφυγή της Αργεντινής εναντίον απόφασης για την καταβολή 1,33 δισ. δολαρίων σε hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση χρέους. Το δικαστήριο απέρριψε, έτσι, την έφεση της χώρας, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για μια πιθανή στάση πληρωμών.
 
Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση ορίζει πως η Αργεντινή δεν μπορεί να αποπληρώσει τους ομολογιούχους που αναδιάρθρωσαν το χρέος τους, αν δεν πληρώσει και τα hedge funds που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα