Market Beat: Αυξάνουν τη νευρικότητα οι γεωπολιτικές εντάσεις και η μετακύλιση θέσεων στα παράγωγα

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 10:29
UPD:10:30
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε από την περασμένη βδομάδα συνεχίστηκε στην πρώτη συνεδρία της εβδομάδας εκπνοής. Η τρέχουσα περίοδος είναι πιθανό να  χαρακτηριστεί από έλλειψη ροής σημαντικών ειδήσεων και η προσοχή αναμένεται να επικεντρωθεί στο επερχόμενο triple witching Ιουνίου. Έτσι ονομάζεται η εκπνοή των σειρών Ιουνίου καθώς τότε έχουμε τη λήξη του βίου τους για κάθε είδους παράγωγο προϊόν. Σε παγκόσμια κλίμακα οι συναλλαγές απέκτησαν ένα επιφυλακτικό τόνο, καθώς, το διπλό χτύπημα από την εμβάθυνση της σύγκρουσης στο Ιράκ και από τη διαμάχη επί του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπέσκαψε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα Ελληνικά ομόλογα, Κρατικά και εταιρικά, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των τιμών στο ΧΑ, εκτός και αν οι ξένοι διαχειριστές έχουν αποφασίσει δραματική αλλαγή... στάσης, έναντι των αξιών της χώρας. Με δεδομένη την μειωμένη δυνατότητα συμμετοχής των εγχώριων επενδυτών, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Ένα ικανό ποσοστό ενεργών επενδυτών παραμένει στο περιθώριο, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διόρθωση, αλλά και να διαπιστώσουν ποιες μετοχές θα οδηγήσουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς.

Οι Αγορές σπάνια επιβεβαιώνουν την άποψη της πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές και αυτή την εποχή όλοι αναφέρονται στα επίπεδα των 1260 - 1250 και 1220 μονάδων. Δεν είναι λοιπόν απίθανο  ο Γενικός Δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, ή θα δώσει καθοδική διάσπαση της στήριξης και περνώντας χαμηλότερα των 1220 μονάδων, θα προκαλέσει κινήσεις "stop loss" και βιαστικό κλείσιμο "long" θέσεων.

Στην  πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έδειξε να κυριαρχεί η εκτόνωση του ενδιαφέροντος επί των συναλλαγών και υπήρξε η συναλλακτική απαξίωση σε συνεχώς και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό. Κατάσταση που τελευταία τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο αφού έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετούς μήνες κάνοντας και τη χθεσινή συνεδρίαση να φαίνεται πως έχει καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Το ερχόμενο φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις θα επιστρέψουν στα βασικά χρηματιστηριακά κριτήρια για τους επενδυτές του ΧΑ οδηγώντας αρκετούς στην προσδοκία, πως το υπόλοιπο του καλοκαιριού, θα δώσει ένα ακόμα ανοδικό κύμα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα το ενδιαφέρον που εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Από τις κινήσεις των επενδυτών στα options του δείκτη των blue chip οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κάθοδος που επέβαλαν οι πιέσεις που ξέσπασαν, μετά από rebound που έδωσε κέρδη στους βασικούς δείκτες πάνω από 23% από τις 19 Μαΐου, θα φρενάρουν κοντά στις 395 μονάδες. Η θέση μας όπως αυτή προκύπτει από την μελέτη της στατιστικής εικόνας του 25άρη δεν άλλαξε από τη χθεσινή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, οι δείκτες στη Wall Street, έκλεισαν τελικά χθες με κέρδη, διατηρώντας κάποιες ελπίδες ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν και πάλι στις ιρακινές υποθέσεις. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 16.781,01 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq  σημείωσε άνοδο 0,24% στις 4.321,11 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,08% στις 1.937,78 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Covidien σημείωσε άλμα 21%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε η εξαγορά της από την Medtronic, έναντι τιμήματος 42,9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Επίσης, η Williams ενισχύθηκε κατά 19%, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Access Midstream Partners έναντι του ποσού των 6 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, η Fusion-io υποχώρησε κατά 23%, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την SanDisk έναντι 1,1 δισ. δολάρια. Η μετοχή της SanDisk ενισχύθηκε κατά 3,3%. Τελικά η Medtronic, η οποία σημείωνε σημαντικά κέρδη ενδοσυνεδριακά, υποχώρησε τελικά κατά 1,4%. Σύμφωνα με την  Sanford C. Bernstein το κυοφορούμενο deal με την Covidien, θα δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για την εταιρία.
 
Επίσης, οι αγορές βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των νέων στοιχείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 2% την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2014, από το 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη 3% το 2015.
 
Αν και υπάρχει «ουσιαστική» ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία, δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση του πρώτου τριμήνου εξαιτίας του βαρύ χειμώνα, ανέφερε το ΔΝΤ. Στην ανάλυση του το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, και για τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της ανάπτυξης, ενώ καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ προβαίνει σε τέτοια σύσταση, την ώρα που ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 7,25 δολάρια/ώρα.
 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, παραμένει σε υψηλά 4 ετών ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιούνιο, αφού ανήλθε στις 19,3 μονάδες έναντι 19 μονάδες που έφθασε τον Μάιο. Παράλληλα ο δείκτης νέων παραγγελιών σκαρφάλωσε στις 18,4 μονάδες. Επίσης, σε υψηλό 5 μηνών ανήλθε ο κατασκευαστικός δείκτης NAHΒ που αυξήθηκε στις 49 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 4 μονάδες

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και έγινε προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης. Η κατάσταση στο Ιράκ επηρεάζει σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ προστέθηκε και η ανησυχία για την πορεία των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετά την απόφαση της πρώτης να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,34% κατέγραψε  απώλειες 0,34% στις 6.755 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-0,29% έχασε 0,29% στις 9.884 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,73%σημείωσε πτώση 0,73% στις 4.510 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,4% στις 345,76 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 16 σημείωσαν απώλειες τη Δευτέρα 16/6. 
 
Στο ταμπλό η Telecom Italia έχασε 3,8%, μετά τη διαρροή ότι η Mediobanca σχεδιάζει την πώληση του ποσοστού της στην Telco, την επενδυτική εταιρεία της Telecom Italia. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Assicurazioni Generali είχε ανακοινώσει το ίδιο, ενώ δεν αποκλείεται και η Intesa Sanpaolo να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η μετοχή της Mediobanca υποχώρησε κατά 1,6%, η Generali βρέθηκε στο -1,4% και η Intesa Sanpaolo στο 1,3%. Η BT Group υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς η αγορά δεν υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο την απόφαση της διοίκησης να αυξήσει τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των εργαζομένων της, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξήσει το έλλειμμα που ήδη είναι μεγάλο στον ισολογισμό της εταιρείας. Στον αντίποδα, η Actelion σημείωσε άλμα 15%, καθώς ανέφερε ότι το νέο της φάρμακο για παθήσεις των πνευμόνων κάλυψε τους πρώτους στόχους των εργαστηριακών δοκιμών.
 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 0,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι του 0,7% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης πληθωρισμού υποχώρησε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τιμές από τρόφιμα και ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 0,7% από 1% τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ των 28, υποχώρησε το Μάιο στο 0,6% από 0,8% τον Απρίλιο, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009.

ΧΑ

Περισσότερο διεκπεραιωτική ήταν η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να διαδέχεται την διορθωτική συνεδρίαση της Παρασκευής και το αρνητικό διεθνές κλίμα λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,66% και κλείσιμο στο ελάχιστο της συνεδρίασης στις 1262,31 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί μέχρι το +0,83% στις 1281,25 μονάδες.

Σημαντική υποχώρηση του τζίρου στα 91,74 εκατ. ευρώ, κινήσεις μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στον FTSE25 και στις... 815.000 ευρώ η αξία των συναλλαγών στις είκοσι μετοχές του MidCap20. Να σημειωθεί ότι η αξία των μετοχών των οποίων οι δικαιοπραξίες έγιναν σε θετικό έδαφος ανήλθε σε 53,7 εκατ. ευρώ και η αντίστοιχη στο αρνητικό κάτω και από τα μισά, στα 25,9 εκατ. ευρώ συγκεκριμένα.

Κι όμως ο ΓΔ έδωσε την τελική του εικόνα κατά τις δημοπρασίες, ενώ και στα τεμάχια είχαμε το ίδιο φαινόμενο και μάλιστα σε εντονότερη απεικόνιση, καθότι 39,96 εκατ. τεμάχια δόθηκαν σε θετικό έδαφος και μόλις 2,6 εκατ. σε αρνητικό.

Αναφορικά τώρα με τον FTSE25 να καταγράψουμε την πτώση της αξίας των συναλλαγών του στα 86,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 95% του συνόλου, με μόλις πέντε μετοχές να κλείνουν θετικά (ΕΤΕ, Alpha Bank,ΑΛΦΑ+1,40% MIG, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+1,27% και ΟΛΠ ΟΛΠ+0,84% από το 1,85% μέχρι και 0,84%), τέσσερις χωρίς μεταβολή (Πειραιώς, Ιντραλοτ, ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ και Eurobank) και 16 με αρνητικό πρόσημο (ΟΠΑΠ -3,47%, Jumbo -3,12%, Τέρνα Ενεργειακή -2,50%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,34%). Στη πρώτη θέση του τζίρου η ΕΤΕ με 26,7 εκατ., στη δεύτερη ο ΟΤΕ ΟΤΕ-0,50% με 11,35 εκατ. και ακολούθησαν Alpha Bank με 11,2 εκατ. ευρώ και Πειραιώς με 11 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, έφθασε μέχρι το +2,12% στις 181,55 μονάδες για να ολοκληρώσει στο +0,84% στις 179,28 μονάδες. Η υποχώρηση στη λήξη της Πειραιώς (από το +2,94% στο μηδέν) και της Eurobank (από το 2,20% στο μηδέν) του κόστισε αρκετά. Η αξία των συναλλαγών του στα 53,3 εκατ. ευρώ και στο 58% του συνολικού της αγοράς.

Σχετικά με τον FTSEM (Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης) η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ μία μετοχή ξεχώρισε, αυτή της Χαλκόρ. Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι τίτλοι των Περσέας (+18,64%), ΔΙΟΝ (+14%), Προοδευτική (+11,8%), Elinoil (+10%), ενώ υστέρησαν με μεγάλες απώλειες οι Πήγασις (-20%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-12,7%), ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ-12,20% (-12,2%) και ΑΛΤΕΚ (-10,34%).

Τεχνική ανάλυση

Η εκτίμησή μας για τις πιθανότητες που αφορούν στη βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη δεν άλλαξε. Περιλαμβάνει πιθανότητες για την συνέχιση της καθόδου, ώστε ο δείκτης των παραγώγων να φθάσει στη ζώνη που όρισαν τρεις συνεδριάσεις στο άμεσο παρελθόν. Αναφερόμαστε στη ζώνη εντός της οποίας διακυμάνθηκε ο 25άρης από τις 2/6 που έκλεισε στις 402,35 μονάδες με μέγιστο τις 407,11 και ελάχιστο τις 396,99. Στην επόμενη σημειώθηκε πτώση και ο δείκτης οδηγήθηκε στις 397,95 με μέγιστο τις 404,92 και ελάχιστο τις 397,79. Η συνεδρίαση στις 4/6 ο δείκτης επανήλθε πάνω από τις 400 μονάδες κλείνοντας στις 402,86 με μέγιστο τις 403,16 και ελάχιστο τις 396,85.

Θα λέγαμε ότι οι συναλλαγές σε αυτές τις συνεδριάσεις, όρισαν, κατ’ επανάληψη, μια ζώνη με χαμηλό τις 397 μονάδες και υψηλό τις 407. Καλό είναι να μην μπερδευτούν οι επενδυτές με τα «ψυχολογικά όρια» των 400 μονάδων, γιατί κόψιμο των τιμών κάτω από εκεί και ως τις 397 μονάδες, δεν θα σημάνει συναγερμό για τους θεσμικούς. Αν περάσει ο δείκτης κάτω από τις 396 μονάδες τα πράγματα αλλάζουν.

Αρκετοί αναλυτές αναφέρονται και στην πιθανή κάλυψη ενός ανοδικού χάσματος που σχηματίστηκε αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση της συστοιχίας που αναφέραμε. Ήταν εκείνη στις 5/6, που με άνοιγμα στις 405,79 μονάδες και ελάχιστο ημέρας τις 405,71, ο δείκτης έκλεισε στο μέγιστο ημέρας στις 414,8 και αφού το κλείσιμο στις 4/6 ήταν στις 402,9, σχηματίστηκε χάσμα τριών μονάδων, που είναι καλό να το κλείσει η αγορά αυτή τη βδομάδα.     

Σήμερα

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές αντιμετωπίστηκαν με ένα επιφυλακτικό τόνο, καθώς το διπλό χτύπημα από την εμβάθυνση της σύγκρουσης στο Ιράκ και από τη διαμάχη επί του φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπέσκαψε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας κατάφερε να αντισταθεί στην γενική τάση με αύξηση του κατά 0,3%, αν και ήταν ακόμα κάτω από την περασμένη εβδομάδα μέχρι τώρα. Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν κοντά στα υψηλά εννέα μηνών μετά από την είδηση πως μαχητές από το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» και της «Ανατολής» (είναι ονόματα ομάδων με αυτόνομη δράση στην περιοχή) κυριάρχησαν σε μια περιοχή του βόρειου Ιράκ και απείλησαν να καταλάβουν σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.

Η υπεροχή των ανταρτών ανάγκασε την Ουάσιγκτον όχι μόνο να πάρει υπόψη τις επιλογές για στρατιωτική δράση, αλλά οδήγησε και σε σύντομες συνομιλίες με το Ιράν, εχθρό των ΗΠΑ εδώ και καιρό, για να στηρίξει την πολιορκούμενη κυβέρνηση της Βαγδάτης. Τα futures του αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν την Τρίτη για 106,76 δολάρια ανά βαρέλι, αφού ανέβηκε ως τα 107,68 την Παρασκευή, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι όσον αφορά τις δυνητικές διαταραχές στις εξαγωγές πετρελαίου. «Η προσέγγιση των εξτρεμιστών στη Βαγδάτη ή ένας βομβαρδισμός από τις δυνάμεις των ΗΠΑ θα αποτελέσουν έναυσμα για να δικαιολογήσει την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ οι πάνω από τα 110 δολάρια. Αυτό θα αποτελέσει βάρος για την παγκόσμια οικονομία στο εγγύς μέλλον» ανέφεραν από το τμήμα ανάλυσης της Sumitomo Mitsui Banking.

Το υψηλότερο κόστος της ενέργειας είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη στις οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο, με την ινδική ρουπία ήδη να έχει πέσει θύμα από τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και την έκαναν να χτυπήσει ένα χαμηλό ενός μήνα τη Δευτέρα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,593% κάτω από την κορυφή του 2,662% της περασμένης εβδομάδας. Η άμεση εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι στην εικόνα της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve όπως θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να χαμηλώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ που δηλώνει αισιόδοξος, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Αγορά, σε "intraday" γράφημα μας έχει δώσει έξοδο από τις 422 μονάδες του FTSE25 και χρειάζεται μία κατοχύρωση του επιπέδου των 430 μονάδων, σε μέρα, για να μπορέσει να δώσει και πάλι στόχο στα παλαιά μας υψηλά, αν μη τι άλλο. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα λήξης συμβολαίων που ξεκινάει με τις "μάχες" να είναι σημαντικές ανάμεσα στους "short" και "Long" παίκτες.

Το ενδιαφέρον, εκ μέρους των ξένων funds συνεχίζει να είναι μεγάλο, τόσο σε μετοχές όσο και εταιρικά ομόλογα με την Alpha Bank να καταφέρνει να καλύψει έκδοση κοντά στο 3,55%, επίπεδο πολύ χαμηλό σε σχέση με το παρελθόν. Φήμες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds για τοποθετήσεις, μέσω "πακέτων" στον Τραπεζικό κλάδο μετά την επιτυχία του roadshow την εβδομάδα που πέρασε.

Ουσιαστικά τα επίπεδα στις 1260-1250 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη, που θα πρέπει να κρατήσει αν θέλουν το momentum να μείνει ανοδικό, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει μεγάλο volatility, με μεγάλους όγκους, παρόλα αυτά χρειάζεται μία κατοχύρωση του επιπέδου των 210 μονάδων για να αλλάξει μεσοπρόθεσμα τάση, ενώ μία διάσπαση των 175 μονάδων, ενδοσυνεδριακά, θα προβληματίσει την κατεύθυνση της κίνησης των τιμών.

Ξένοι αναλυτές

Barclays : Η αύξηση των εντάσεων γεωπολιτικού χαρακτήρα, δίνουν ώθηση για αύξηση της μεταβλητότητας των αγορών (Geopolitical tensions fuel volatility)

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Tο νέο επενδυτικό περιβάλλον και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται παρουσίασαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων διεθνών οίκων και της Eurobank σε ειδική εκδήλωση για τους πελάτες private banking της τράπεζας. Οπως επισήμαναν τα στελέχη της Eurobank, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 6,5 δισ. ευρώ για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτών πελατών της, η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με ελκυστική σχέση κινδύνου/απόδοσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανώτερα εξειδικευμένα στελέχη των Morgan Stanley, BNP Paribas, Invesco, Pimco και της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ ανέπτυξαν ενώπιον 150 μεγάλων πελατών της Eurobank τις εκτιμήσεις τους για τη διεθνή οικονομική συγκυρία, την πορεία των επιτοκίων και των ισοτιμιών και τις προοπτικές ανάπτυξης και ανέλυσαν τις πιο ελκυστικές διεθνείς επενδυτικές τοποθετήσεις σήμερα.

Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων αποτελεί την βασική προϋπόθεση, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους δύο δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος, όμως, διατήρησε την ανωνυμία του. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε οι δύο δόσεις που εκκρεμούν, έκαστη ενός δισ. ευρώ - συνδέονται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων.

Στην κάλυψη 251.835.900 ομολογιών της Α΄ Σειράς του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της Marfin Investment Group ΜΙΓ+1,27% προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ και κατέβαλε το ποσό των 251.835.900 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου της MIG, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κεφαλαιακής του δομής.

Στην κατηγορία «Επιτήρησης» μεταφέρθηκαν οι μετοχές της εταιρείας Προοδευτική ΑΤΕ, με την απ’ αριθμ. 1593 / 10.4.2014 απόφαση του δ.σ. του Χ.Α. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η διοίκηση ελπίζει μετά από διαβουλεύσεις με το ΥΠΟΙΚ, ότι μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχει γίνει τουλάχιστον ο συμψηφισμός όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία του συμψηφισμού.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι επενδυτές που αγνόησαν τους καταστροφολόγους και επένδυσαν στην Ευρωζώνη είχαν όφελος υποστηρίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC ο Μ. Ιβάνοβιτς, πρόεδρος της MSI Global, εταιρείας οικονομικών ερευνών, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο δρ. Ιβάνοβιτς εξαίρει την οικονομική πολιτική που επέβαλε ηΓερμανία και η οποία «αρχίζει να αποδίδει καρπούς», όπως υποστηρίζει, κάνοντας αναφορά και στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το άρθρο, «τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν άνω του 23%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Το ίδιο διάστημα, οι επιδόσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακές, διαψεύδοντας τις καταστροφικές προβλέψεις για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν στο μισό, σε σχέση με τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα, ενώ περαιτέρω μείωση υπήρξε για τα ισπανικά και πορτογαλικά».

Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ήταν η σημερινή για το χρυσό, ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε σταθεροποιητικά, σε μια προσπάθεια αφομοίωσης των επιπέδων μετά τη μεγάλη άνοδο που προκάλεσαν οι αναταραχές στο Ιράκ. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 1,20 δολάρια, ή 0,1%, φτάνοντας στα 1.275,30 δολάρια ανά ουγγιά. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησε κατά 1 μόλις σεντ, κλείνοντας στα 106,90 δολ. το βαρέλι.

Στο 2% αναθεώρησε την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2014 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη 3% το 2015. Αν και υπάρχει «ουσιαστική» ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία, δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση του πρώτου τριμήνου εξαιτίας του βαρύ χειμώνα, ανέφερε το ΔΝΤ. 

Ανάκαμψη παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι ανόδου 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ τον Απρίλιο είχε μειωθεί κατά 0,3%. Η παραγωγή στα ορυχεία της χώρας αυξήθηκε κατά 1,3% και στη μεταποίηση κατά 0,6%, ενώ η παραγωγή στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σημείωσε πτώση 0,8%.

«Ψιλοπράγματα» χαρακτήρισε το κόστος του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας σε σύγκριση με τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας βαθύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης  ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, αφού ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. «Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα δεν ήταν παρά ψιλοπράγματα σε σύγκριση μ' αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ' ένα καλοκαίρι. Θα χρειαστεί μια βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ψηφοφόρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε ο Επίτροπος από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα