Market Beat: Με τη Νέα Υόρκη σε αργία οι αγορές του ευρώ αποτυπώνουν μηνύματα των ευρωεκλογών

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 09:36
UPD:12:13
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Είναι μάλλον δεδομένη η θέση των χρηματιστηριακών αναλυτών γύρω από το πνεύμα που θα επικρατήσει στις συναλλαγές του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Είναι για τους περισσότερους συνυφασμένο με τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Δηλαδή, οι ξένοι θεσμικοί δεν θα μετρήσουν το ποσοστό του κάθε πολιτικού σχηματισμού, αλλά τις αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών και κομμάτων σε συνάρτηση με τις διαθέσεις που θα σχηματίσουν οι πολίτες. Περιμένουμε λοιπόν τη Δευτέρα, να συνεχιστεί από αδράνεια και σκοπιμότητα η άνοδος των τιμών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάτι, στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που να είναι έξω από τα μερικώς αναμενόμενα. Μετά όμως από τη διαχείριση ενός σημαντικότατου γεγονότος την πρώτη μέρα, θα ακολουθήσει η αφομοίωση των αποτελεσμάτων με μεγαλύτερη ψυχραιμία και τότε, είναι πιθανή μια διόρθωση που θα την «επιβάλει» η στατιστική ανάλυση.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η στήλη εκτός από μια ικανοποιητική γνώση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, δεν έχει το υπόβαθρο για να κάνει εκτιμήσεις σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης και συνεπώς, αν και φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων δεν καταγράφηκαν, δεν θέλουμε να εκτιμήσουμε ποιο αποτέλεσμα δεν θα είναι «καλό». Για τα κριτήρια των θεσμικών του ΧΑ φυσικά, και όχι για τους πολίτες, αφού για αυτούς, κάθε αποτέλεσμα χωρίς βία και νοθεία είναι δημοκρατική έκφραση της βούλησής τους.

Η εντύπωσή μας από την πορεία του 25άρη την Παρασκευή, που πάλι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, είναι πως η άνοδος πιθανά να συνεχιστεί άλλες μια ή δυο μέρες.

Στη δέσμη των παραμέτρων που θα καθορίσουν την συμπεριφορά των επενδυτών δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία από την εγχώρια πολιτική. Ακόμα πιο σημαντική θα είναι η διάθεση των επενδυτών απέναντι στο ευρώ. Με βάση τις προσδοκίες τους για τις αποφάσεις της ΕΚΤ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, που καταφθάνει, οι κινήσεις των θεσμικών του δολαρίου θα μετρήσουν και στο ταμπλό του ΧΑ. Επίσης, ως το τέλος του μήνα θα επηρεάσουν τις συναλλαγές οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου,  στις 27/5 έχουμε τα αποτελέσματα για ΕΛΠΕ , ΟΠΑΠ , ΑΡΑΙΓ , αλλά και στις 29/5 των ΔΕΗ ΦΦΓΚΡΠ. Θα μετρήσει επίσης το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE με το κλείσιμο της Παρασκευής όπου αναμένεται να αναδειχθεί πρωταγωνίστρια η μετοχή της ΕΥΡΩΒ. Γενικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι, με την αλλαγή των σταθμίσεων οι Τράπεζες παίζουν πάλι τον κυρίαρχο ρόλο στη πορεία των δεικτών.

με την επίδοση της Παρασκευής, μετά από έξη συνεδρίες που κινήθηκε κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών πέρασε με το κλείσιμο στις 1171,15 ψηλότερα από τον ΚΜΟ200 που ορίστηκε στις 1158,46. Όμως ενώ έχουν συμβεί αυτές οι θετικές μεταβολές στην στατιστική εικόνα του ΓΔ, για τον 25άρη που ενδιαφέρει κύρια την αγορά παραγώγων, η εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη.

Ο δείκτης των blue chip έχει περάσει κάτω από τον ΚΜΟ200 από τις 12 Μαΐου και επί εννέα συνεδριάσεις παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Η άνοδος την περασμένη βδομάδα κατά 7,64% τον έφερε στις 377,08 μονάδες αλλά ο ΚΜΟ 200 ημερών είναι στις 381,68 και άρα βρίσκεται περίπου πέντε μονάδες ψηλότερα. Η «φόρα» που έχει αποκτήσει ο FTSE, μετά την εγγραφή του ελάχιστου για το τρέχον έτος την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή η ισχύς του ανοδικού momentum, είναι κατά την γνώμη μας ικανή να τον στείλει ψηλότερα από τις 380 μονάδες, πριν ξεκινήσει μια διόρθωση αυτής της γρήγορης ανάκτησης ισχύος του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αυτή η εξέλιξη κουμπώνει με την επιβεβαιωμένη 100% θέση της στήλης από το πρωί της Τετάρτης.

Επαναλαμβάνουμε ότι το ελάχιστο της Δευτέρας ήταν για τη στήλη, μετά την αντίδραση της Τρίτης, ο πυθμένας μιας βίαιης πτώσης.  Σε αυτή οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ προεξόφλησαν το χειρότερο δυνατό σενάριο για το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, που αφορούσε στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας. Για την οποία, οι αγοραίοι έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, καθώς θεωρούν πως έχει αφομοιώσει το πρόγραμμα σύγκλισης και εξυγίανσης καλύτερα από όλες μετά το 2010.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος 3 μηνών έναντι του δολαρίου και στο χαμηλότερο σημείο 17 μηνών έναντι της λίρας Αγγλίας, την Παρασκευή.  Μετά από μια απογοητευτική έκθεση γύρω από το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα που ενίσχυσε την άποψη των περισσότερων αναλυτών, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Οι ανησυχίες ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ορισμένες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έπαιξαν επίσης ρόλο.

Ο Ifo στη Γερμανία ένας προγνωστικός δείκτης επί της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, υπογράμμισε την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αφού τον Μάιο διολίσθησε στα χαμηλότερα για φέτος επίπεδα. Αλλά ο όγκος συναλλαγών, όπως αναμενόταν , αδυνάτισε πιο γρήγορα απ 'ότι συνήθως πριν από το Σαββατοκύριακο. Επειδή τη Δευτέρα, υπάρχει η βρετανική τραπεζική αργία, ενώ οι αμερικανικές αγορές θα είναι κλειστές για την Ημέρα Μνήμης.

Ο VIX σε χαμηλά από το Μάρτιο του 2013

Για την εβδομάδα, ο S&P500 μετά μια πτωτική συνεδρίαση και τέσσερις ανοδικές κέρδισε +1,2% έχοντας επίδοση +2,8% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow ανέβηκε +0,7% και κερδίζει πλέον +0,2% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,3% με επίδοση +2,0% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, πήδηξε +2,1% με επίδοση έτους -3,2%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +3,5%, με άνοδο για το 2014 κατά +3,4%. Η τιμή του χρυσού δεν άλλαξε πρακτικά, ο δείκτης HUI υποχώρησε -0,4% και στο τρέχον έτος κερδίζει +9,4%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,53% και στο 2014 είναι κάτω κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ενισχύθηκαν, αυτή τη βδομάδα, κατά 5bps στο 3,39% χάνοντας φέτος 58bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 2bps, στο 3,76% (κάτω 237bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας ενισχύθηκαν 9 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 3,16% (στο 2014 είναι κάτω 97bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας σκαρφάλωσαν κατά 3bps στο 2,99%, και φέτος είναι κάτω 117bps). Των γερμανικών bund ανέβηκαν 8 μονάδες βάσης στο 1,41% (το 2014 έπεσαν 52bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά ενισχύθηκαν 3bps στο 1,82 % και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή μίκρυνε φθάνοντας στα 40bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς υποχώρησαν κατά 37bps στο 6,49% (με πτώση στο 2014 193bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ανέβηκαν 7 μονάδες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,64% και έχουν πέσει 38bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +2,6% και η ετήσια επίδοσή του είναι -11,2%. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX κέρδισε +1,4% και η απόδοσή του από το τέλος του 2013 είναι +2,3%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έμεινε στο +0,8% (κερδίζει στο 2014 +6,5%). Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε +0,5% (φέτος έχει άνοδο +9,4%). Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +7,62% και αποδίδει στο 2014 +0,73%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κατά πλειονότητα ανοδική εικόνα. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,5% (άνοδος +2,2% το τρέχον έτος), ενώ ο Bolsa του Μεξικού έμεινε αμετάβλητος (χάνει -1,9% το 2014). Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +0,2% και κατάφερε να κρατήσει θετική επίδοση για φέτος +0,3%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία εκτινάχθηκε +2,4% με νέο ρεκόρ ανώτερης τιμής (κερδίζει το 2014 +16,6%). Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη Exchange κέρδισε +0,4% και το 2014 χάνει -3,9%.

Όποιες και αν είναι οι ανησυχίες των επενδυτών, για την ώρα, αυτές δεν εμφανίζονται στο μετρητή φόβου της Wall Street. Αυτό φοβίζει κάποιους. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, έκλεισε την Παρασκευή στις 11,36 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές βλέπουν λιγότερο κίνδυνο στο μέλλον, ιδιαίτερα με τον S&P 500 να καταλήγει την Παρασκευή και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ. Από την άλλη, είναι περισσότερο πιθανό αυτή η πτώση του να σημαίνει ότι οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να εκτιμούν τις καταστάσεις που διαμορφώνονται, αργά και σταθερά.

ΧΑ

Αρκετοί θεωρούν πολύ θετική είδηση την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδος, την Παρασκευή, από τον οίκο Fitch. ‘Ηταν η πρώτη μετά την έξοδο της χώρας στις Αγορές. Άλλοι ωστόσο, παρατηρώντας τη δυναμική των συναλλαγών στην τελευταία συνεδρίαση της πιο ανοδικής εβδομάδας σε βάθος πολλών εβδομάδων τους τελευταίους 12 μήνες, πάνω από 50, εκτίμησαν πως η έκθεση του Οίκου Αξιολόγησης είχε ενσωματωθεί στις τιμές πολύ πριν την επίσημη κυκλοφορία της.

Η εβδομάδα αποτέλεσε ευκαιρία για την εγγραφή νέων κατώτερων τιμών για τους βασικούς δείκτες και για 18 blue chip για το τρέχον έτος. Αλλά, ακολούθησαν κατόπιν αυτού, τέσσερις ανοδικές συνεδρίες που έδωσαν στους ΓΔ και 25άρη απόσταση +10% από τα επίπεδα της Δευτέρας. Απομάκρυνση από τα ελάχιστα με «μέση ταχύτητα» +2,5% τη μέρα αποτελεί ένδειξη ισχυρού ανοδικού momentum, αν και ορισμένοι θα υπογραμμίζουν πως υπάρχει το ζήτημα της υποχώρησης των όγκων έναντι εκείνων που εμφανίστηκαν στις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών της καθόδου.

Η απόφαση των traders στα παράγωγα την Παρασκευή ήταν να ορίσουν τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ Ιουνίου και Ιουλίου 2 μονάδες κάτω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Εκτιμώντας τα ποσοστά συμμετοχής  των εγχώριων και των ξένων θεσμικών, θα λέγαμε ότι στα παράγωγα, που κυριαρχούν οι εγχώριοι επενδυτές, είχαμε μια κλασική επενδυτική αντίδραση «πριν από την κάλπη». Παρά το δεδομένο των τεσσάρων ανοδικών κλεισιμάτων μετά την εγγραφή νέου χαμηλού εβδομάδας, τελευταίων τριάντα ημερών, τελευταίων τριών μηνών και για το τρέχον έτος. 

Παρουσιάζουμε μια κατάταξη των μετοχών του 25άρη με βάση το rebound κάθε μετοχής από τον πυθμένα, σημειώνοντας πως το ελάχιστο της περασμένης εβδομάδας, έγινε και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών για τις ΕΕΕ και ΕΛΠΕ. Οι δείκτες από τα χαμηλά εκτινάχθηκαν πάνω από +10% και οι μετοχές του 25άρη με αντίστοιχη επίδοση ήταν αλφαβητικά:

ΕΥΔΑΠ με άνοδο από το ελάχιστο +10,13% και επίδοση εβδ. +6,21%, έτους +19,23%

ΕΧΑΕ με άνοδο από το ελάχιστο 9,93% και επίδοση εβδ. +5,73%, έτους +19,23%

ΙΝΛΟΤ με άνοδο από το ελάχιστο 9,94% και επίδοση εβδ. +4,74%, έτους +8,15%

ΟΛΠ με άνοδο από το ελάχιστο 9,33% και επίδοση εβδ. +9,33%, έτους -1,44%

ΟΠΑΠ με άνοδο από το ελάχιστο 9,71% και επίδοση εβδ. +4,73%, έτους +16,86%

ΟΤΕ με άνοδο από το ελάχιστο 10,99% και επίδοση εβδ. +7,14%, έτους +8,58%

Τα blue chip με πολύ καλύτερη (πάνω από 14%) επίδοση έναντι των δεικτών, από τα χαμηλά της εβδομάδας και του έτους,  ήταν αλφαβητικά:

ΓΕΚΤΕΡΝΑ με άνοδο από το ελάχιστο 14,19% και επίδοση εβδ. +14,56%, έτους +6,63%

ΔΕΗ με άνοδο από το ελάχιστο 16,94% και επίδοση εβδ. +13,99%, έτους +0,37%

ΕΤΕ με άνοδο από το ελάχιστο 15,66% και επίδοση εβδ. +8,02%, έτους -40,52%

ΜΕΤΚ με άνοδο από το ελάχιστο 15,83% και επίδοση εβδ. +15,30%, έτους +9,16%

ΜΙΓ με άνοδο από το ελάχιστο 15,97% και επίδοση εβδ. +7,79%, έτους +16,27%

ΤΙΤΚ με άνοδο από το ελάχιστο 18,71% και επίδοση εβδ. +18,71%, έτους +16,67%

ΦΡΙΓΟ με άνοδο από το ελάχιστο 14,24% και επίδοση εβδ. +14,62%, έτους -32,49%

Στην ομάδα που αναφέραμε διαπιστώνεται πως περιλαμβάνονται δυο μετοχές που το 2014 τις έχει «χτυπήσει» πολύ αν σκεφτούμε ότι ο ΓΔ στο ίδιο διάστημα είναι πρακτικά αμετάβλητος και ο 25άρης υποχωρεί -2%. Ωστόσο η μετοχή με την καλύτερη εικόνα είναι η ΠΕΙΡ με άνοδο από το ελάχιστο 25% και επίδοση εβδ. +17,24%, έτους +11,11% που εμφανίζει την καλύτερη στατιστική εικόνα και σε επίπεδο εβδομάδας αλλά και έτους από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές του 25άρη.

Ακολουθεί η ομάδα με τους τίτλους που έχουν πραγματοποιήσει rebound από το ελάχιστο της Δευτέρας καλύτερο από τους δείκτες αλλά μικρότερο του +14% και ήταν αλφαβητικά:

ΑΛΦΑ με άνοδο από το ελάχιστο 13,01% και επίδοση εβδ. +6,80%, έτους +4,60%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ άνοδος από το ελάχιστο 12,95% και επίδοση εβδ. +7,14%, έτους +17,92%

ΜΠΕΛΑ με άνοδο από το ελάχιστο 12,67% και επίδοση εβδ. +7,36%, έτους -1,90%

ΜΥΤΙΛ με άνοδο από το ελάχιστο 13,72% και επίδοση εβδ. +11,70%, έτους +10,92%

Η τελευταία ομάδα περιλαμβάνει τις μετοχές που δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν με αντίστοιχα βήματα της ανοδική διόρθωση των «κλαδεμένων» κεφαλαιοποιήσεων που καταγράφηκε την περασμένη βδομάδα.  Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι μετοχές με την πιο ασθενή ανοδική ορμή την τέταρτη βδομάδα του Μαΐου είναι εκτός μιας στην ομάδα με αρνητική επίδοση για το τρέχον έτος.

Αυτές με αλφαβητική σειρά ήταν:

ΕΕΕ άνοδος από το ελάχιστο 2,36% και επίδοση εβδ. +0,42%, έτους -19,57%

ΕΛΠΕ άνοδος από το ελάχιστο 1,95% και επίδοση εβδ. +1,55%, έτους -30,87%

ΕΥΠΡΟ άνοδος από το ελάχιστο 12,95% και επίδοση εβδ. -0,13%, έτους -2,35%

ΦΦΓΚΡΠ άνοδος από το ελάχιστο 7,17% και επίδοση εβδ. +3,79%, έτους +5,34%

ΜΟΗ άνοδος από το ελάχιστο 5,71% και επίδοση εβδ. +1,37%, έτους -0,85%

ΣΩΛΚ άνοδος από το ελάχιστο 6,21% και επίδοση εβδ. +6,94%, έτους -30,63%

ΤΕΝΕΡΓ άνοδος από το ελάχιστο 8,57% και επίδοση εβδ. +2,98%, έτους -0,78%

Τεχνική ανάλυση

Επαναλαμβάνουμε ότι το ελάχιστο της Δευτέρας ήταν για τη στήλη, μετά την αντίδραση της Τρίτης, ο πυθμένας μιας βίαιης πτώσης.  Σε αυτή οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ προεξόφλησαν το χειρότερο δυνατό σενάριο για το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, που αφορούσε στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της χώρας. Για την οποία, οι αγοραίοι έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, καθώς θεωρούν πως έχει αφομοιώσει το πρόγραμμα σύγκλισης και εξυγίανσης καλύτερα από όλες μετά το 2010.

Μετά από την προεξόφληση των χειρότερων, η αντίδραση θα έπαιρνε συμμετρική μορφή  αντίθετης κατεύθυνσης, και αυτό έγινε. Αλλά η διαγραμματική μελέτη και η τιμή του ΚΜΟ200, από τότε επέβαλλε την προσέγγιση του 25άρη σε επίπεδα πάνω από τις 380 μονάδες. Μπορεί να γυρίσουν οι τιμές καθοδικά, αλλά με κατάλληλο εκλογικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά η άνοδος θα συνεχιστεί και η διόρθωση θα έρθει αργότερα, ώστε να διαμορφωθεί ο ανάποδος σχηματισμός ώμων και κεφαλής, όπως υπαγόρευσε η στατιστική ανάλυση και όχι η πολιτική που οι ξένοι θεσμικοί την αντιλήφθηκαν διαφορετικά.  

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές χτύπησαν υψηλό έτους σήμερα μετά από μια ισχυρή ανοδική συνεδρίαση στη Wall Street και μια αποφασιστική νίκη για τον δισεκατομμυριούχο Πέτρο Προσένκο στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας .

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  σύντομα ανέβηκε στο +0,2% διατήρησε κέρδη προς το τέλος  έως 0,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας  κέρδισε 0,67% και βρέθηκε σε υψηλό 7 εβδομάδων, αν και οι συναλλαγές ήταν χαμηλών  ρυθμών λόγω των αργιών της αγοράς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές μετοχών στην Ευρώπη μπορεί επίσης να εμφανίσουν λιγότερο ενθουσιασμό στην αρχή της εβδομάδας, μετά την αύξηση της επιρροής  από κόμματα αντι- ευρωπαϊκά στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως στη Γαλλία και την Ελλάδα. Παρατηρεί το Reuters : Στη Γαλλία , η ακροδεξιά με το Εθνικό Μέτωπο σημείωσε μια εντυπωσιακή νίκη , αναγκάζοντας το Γάλλο πρωθυπουργό Manuel Valls να αποκαλεί «σεισμό»  για τη Γαλλία και την Ευρώπη, την άνοδο  που σημείωσε το  κόμμα με την  αντι - μεταναστευτική , αντι - ευρώ πολιτική.  

Στην Ελλάδα το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ το οδήγησε ένα κύμα οργής  κατά της λιτότητας ​​για να κερδίσει τις εκλογές για τους εκπροσώπους της χώρας στην ΕΕ, αν και απέτυχε να δώσει ένα χτύπημα νοκ-άουτ εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο Tanase της JPMorgan σημείωνε σήμερα: « Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο πώς θα αντιδράσουν  τα ομόλογα της περιφέρειας του ευρω μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Επειδή τα spreads τους στένεψαν απότομα κατά το παρελθόν έτος, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διόρθωση,  στην περίπτωση που το ευρώ θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πίεση». Την Παρασκευή ενισχυθήκαν οι προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Πολύ καλά αντανακλαστικά έδειξε η Αγορά, την τρέχουσα εβδομάδα, αφού με την διάσπαση των 1100 μονάδων και φτάνοντας τις 1066 μονάδες αντέδρασε άμεσα και πειστικά πάνω από αυτό το όριο (μέσα στο όριο του φίλτρου τριών ημερών) με σημαντικούς τζίρους και παρόμοια με την αντίδραση από τα χαμηλά του Ιανουαρίου (29 και 30/1) όταν από τις 1115 μονάδες σε δέκα συνεδριάσεις ανέκαμψε ο Γενικός Δείκτης ως τις 1280 μονάδες.

Δύο είναι οι βασικές αντιστάσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Γενικός Δείκτης. Ο ΚΜΟ 200 ημερών στη περιοχή των 1160 μονάδων και στη συνέχεια οι 1240 μονάδες. Πολύ θετική είδηση ήταν και η αναβάθμιση, σήμερα, από τον οίκο Fitch της αξιολόγησης της Ελλάδος, η πρώτη μετά την έξοδο της Χώρας στις Αγορές.

Την τρέχουσα εβδομάδα εκτός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, στο οποίο αρκετοί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές ποντάρουν για αποκόμιση γρήγορων κερδών τη Δευτέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων (27/5 ΕΛΠΕ , ΟΠΑΠ , ΑΡΑΙΓ , 29/5 ΔΕΗ ΦΦΓΚΡΠ ). Αλλά επίσης θα μετρήσει κυρίως το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE με το κλείσιμο της Παρασκευής (με πρωταγωνίστρια την μετοχή της ΕΥΡΩΒ). Γενικότερα με την αλλαγή των σταθμίσεων οι Τράπεζες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη πορεία των δεικτών.

Σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής, όπως είναι φυσικό θα υπάρχουν ισχυρές βραχυχρόνιες πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη ακόμη και κάτω από τις 1000 μονάδες.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

Καίτοι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε χαμηλό 7μήνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, κατέγραψε σωρευτική άνοδο σχεδόν 8% στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις, "προεξοφλώντας" άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για τα εγχώρια Κρατικά χρεόγραφα (μειώθηκε κατά 8% περίπου το spread του 10ετούς με το αντίστοιχο Γερμανικό).

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, με την ΕΚΤ να καραδοκεί για να λάβει πιο άμεση δράση (στα βήματα της FED) προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επικίνδυνα χαμηλά πληθωρισμό και παράλληλα να τονώσει και την ανάπτυξη. Ο προφανής τρόπος, βέβαια, θα είναι μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, αν και δε μπορεί να αποκλεισθεί μια νέα μείωση επιτοκίων στις 5 Ιουνίου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της Χώρας. Τα πάντα όμως θα κριθούν από την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού, ο οποίος θα κρίνει το Κυβερνητικό έργο μέσω της ψήφου των Ευρωεκλογών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Χωρίς εκπλήξεις από πλευράς τάσης, η προεκλογική εβδομάδα κύλησε σε αναμενόμενα πλαίσια, αφού το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών δεν έδωσε κάποιο ισχυρό μήνυμα ανατροπής ή μεταβολής των ισορροπιών για να αλλάξει καταλυτικά το πολιτικό τοπίο. Η Αγορά αντέδρασε με δύναμη από τα νέα χαμηλά έτους βοηθούμενη και από την θετικότερη οπτική της Fitch για την Ελληνική οικονομία, η οποία εκτός από τον πολιτικό παράγοντα επεσήμανε και τις βελτιώσεις που συντελευτήκαν σε διάφορους οικονομικούς τομείς.

Σαφώς το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα έχει πιο "καθαρές αναγνώσεις", αφού η ψήφος για την Ευρωβουλή μπορεί να έχει μεν "χαλαρό" χαρακτήρα δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη των τάσεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα. Πέρα από την συζήτηση των εκλογών, άλλα θέματα που απασχόλησαν την Αγορά αφορούσαν στην ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ με την είσοδο των μετοχών στην κύρια Αγορά και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από την ΠΕΙΡ.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών, με εξαίρεση την ΜΕΤΚΑ, κινούνται μέχρι στιγμής στην περιοχή του αναμενόμενου, ενώ υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος για γενικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα αφού μόλις το 14% των εταιρειών έχει δημοσιεύσει μεγέθη α' τριμήνου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το τέλος της εβδομάδας βρήκε την Ελληνική Αγορά σε ένα ιδιαιτέρως κομβικό σημείο: Η μέση απόδοση των μετοχών επέστρεψε σχεδόν στο μηδέν, δηλαδή στην αρχή της χρονιάς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κλείνοντας οριακά κάτω από την χρονοσειρά των 200 ημερών, μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική ένδειξη που παρακολουθεί μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο οι επενδυτές δείχνουν με αυτό τον τρόπο ότι είναι προετοιμασμένοι για όποιο ενδεχόμενο προκύψει μεθαύριο. Αν το αποτέλεσμα των εκλογών κινηθεί στα επίπεδα του πρώτου γύρου των Δημοτικών εκλογών, η Αγορά θα συνεχίσει την ανάκαμψη της με εντονότερο ρυθμό, η εστίαση θα έχει ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο, "χαρτιά" που είναι σε προχωρημένη φάση αποκρατικοποίησης (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ), αλλά και σε μετοχές με καλά θεμελιώδη που λόγω της γρήγορης διόρθωσης βρέθηκαν σε ελκυστικότερα σημεία εισόδου. Σε αντίθετη περίπτωση η τάση θα είναι πτωτική και η "ταλαιπωρία" της Αγοράς θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ο βαθμός αβεβαιότητας θα επιστρέψει αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Τεχνικά η Αγορά έχει γυρίσει ανοδική, ξεκινώντας την ανηφορική προσπάθεια από το νέο χαμηλό έτους και από υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι ενδείξεις είναι πολύ θετικές καθώς οι πρόσφατες αντιστάσεις στις 1.100 και 1.120 μονάδες έχουν διασπαστεί με δύναμη, ενώ ο τερματισμός των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έγινε στο υψηλό εβδομάδας.

Το σενάριο επέκτασης της ανόδου είναι η επικρατέστερη εκδοχή για την συνέχεια, απομονώνοντας τα εκλογικά δεδομένα, καθώς οι διαγραμματικές προοπτικές ανόδου του Γενικού Δείκτη μετά την υπέρβαση του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών έχουν βελτιωθεί θεαματικά.

Πέρα από τις μετεκλογικές αναγνώσεις, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ισχυρά φορτισμένη από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών κυρίως του MSCI και δευτερευόντως του FTSE. Θυμίζουμε την προσθήκη της ΕΥΡΩΒ και στους δύο δείκτες, την διαγραφή των ΕΛΠΕ από το δείκτη MSCI, την είσοδο της ΒΙΟ στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και την διαγραφή των ΦΡΙΓΟ και ΣΩΛΚ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα στοιχεία γύρω από την αγορά κατοικίας υποστήριξαν την πορεία του S&P500 πάνω από τις 1900 μονάδες και οι αγορές στην Ασία πήραν τη σκυτάλη

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ολοκλήρωση υποδομών και αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης θα δίνει το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020), που ενέκρινε η Κομισιόν. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα (εκτός από το αγροτικό) θα είναι αυτό που θα αφορά στήριξη των σχεδίων υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων, με προτεραιότητα στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, με εμπροσθοβαρείς δράσεις, με στήριξη των ανέργων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1.046 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στο πρώτο τετράμηνο του 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 742 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου, για την εταιρική χρήση 2013, αποφάσισε χθες η 14η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,91% Α.Ε. Το μέρισμα χρήσης 2013, μετά την παρακράτηση φόρου, ανέρχεται σε 0,225 ευρώ ανά μετοχή και δικαιούχοι είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Πέμπτη 29.05.2014 (ημερομηνία προσδιορισμού-record date). Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η Τρίτη 27.05.2014 και η πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει τη Τετάρτη 04.06.2014, από την Εθνική Τράπεζα.

Αύξηση του όγκου των πωλήσεών της μετά από 16 συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης καταγράφει η Coca-Cola Τρία Έψιλον στο α’ τρίμηνο του 2014. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Coca-Cola HBC AG, ο όγκος πωλήσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον αυξήθηκε στην Ελλάδα σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων αποδίδεται στις κατηγορίες των εμφιαλωμένων νερών, των χυμών, του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού και των ενεργειακών ποτών. Παράλληλα,  οι πωλήσεις της Coca-Cola Zero αυξήθηκαν κατά 5%.

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Fourlis κατά 3,569 εκατ. ευρώ καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 13 Ιουνίου. Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κεφαλαιοποίηση α) των αποθεματικών από αφορολόγητα κέρδη προηγούμενων χρήσεων και β) μέρους του αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Συρρίκνωση των ζημιών, τόσο σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο EBITDA, αλλά και αύξηση των πωλήσεων, ανακοίνωσε η Attica Group για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ειδικότερα, καταγράφηκαν ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 41,09 εκατ. έναντι 41,04 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2013 καθώς και ενοποιημένες ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) 7,23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,94 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σοκ στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε η διαφαινόμενη καθαρή νίκη για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο(FN) της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της Κυριακής, με ποσοστό το οποίο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25% και 26%.

Ο προβληματισμός στην Γηραιά Ήπειρο γίνεται εντονότερος από την επίσης διαφαινόμενη νίκη του αντιευρωπαϊκού, δεξιού εθνικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστά τα οποία αναμένεται να υπερβούν το 30%.

Ως ένα ακόμη βήμα προς την ενοποίηση της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο. Ο πολυεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο φαίνεται πως εκλέγεται πρόεδρος της Ουκρανίας από τον πρώτο γύρο. «Παρά τις προκλήσεις και τη βία, εκατομμύρια Ουκρανοί πήγαν στα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες προσπάθησαν να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα από ολόκληρες περιοχές, κάποιοι γενναίοι Ουκρανοί κατάφεραν να ψηφίσουν», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεργάζονται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος, τόνισε την Παρασκευή ο Μπενουά Κερέ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ όταν συνεδριάζει για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Σε μια ομιλία του στο Παρίσι, ο Κερέ επισήμανε επίσης πως η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ για τις τοποθετήσεις τραπεζών σε αυτήν σε αρνητικό πρόσημο είναι μια από τις επιλογές πολιτικής που διαθέτει, αλλά αυτή δεν θα ισοδυναμούσε με μια πολιτική για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η Πορτογαλία έχει αρχίσει να ξεπερνά την κρίση, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας χάρη στις τεράστιες προσπάθειές της, εκτίμησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Πορτογαλία αρχίζει να ξεπερνά την κρίση και να χτίζει πάνω στα κέρδη που αποκόμισε», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ κατά την έναρξη του Φόρουμ για τη Νομισματική Πολιτική που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Σίντρα κοντά στη Λισαβόνα.

Αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν την αύξηση της ζήτησης των πιστώσεων θα πρέπει να είναι οι τράπεζες της ευρωζώνης ώστε να συντηρήσουν την ανάκαμψη, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ιβ Μερς.

Αυστηρότερες κανονιστικές προδιαγραφές και εντονότερη διάθεση αποφυγής των κινδύνων μετά την οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό και να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε αιφνιδίως την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους και παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, αρκετές εβδομάδες αφότου ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ζητήσει μείωση του κόστους δανεισμού. Η τουρκική κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε μείωση της αβεβαιότητας και αποκλιμάκωση του ρίσκου για την Τουρκία ως τους παράγοντες που την οδήγησαν στην απόφαση για μείωση του εβδομαδιαίου επιτοκίου repo κατά 50 μονάδες βάσης, στο 9,5%.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης σταθερό το overnight επιτόκιο χρηματοδότησης (lending rate) στο 12% και το overnight επιτόκιο δανεισμού (borrowing rate) στο 8%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα