Σοκ στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε η διαφαινόμενη καθαρή νίκη για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές της Κυριακής, με ποσοστό το οποίο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25% και 26%.
Ο προβληματισμός στην Γηραιά Ήπειρο γίνεται εντονότερος από την επίσης διαφαινόμενη νίκη του αντιευρωπαϊκού, δεξιού εθνικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστά τα οποία αναμένεται να υπερβούν το 30%.
Στη Γερμανία, η νίκη της Κεντροδεξιάς της Άγκελα Μέρκελ και η άνοδος των ποσοστών της Κεντροαριστεράς των Σοσιαλδημοκρατών επισκιάζεται από την εκλογή βουλευτών από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία), με ποσοστό 6,5%, αλλά και ενός εκπροσώπου του φιλοναζιστικού NPD (Εθνικό Κόμμα Γερμανίας), με 0,8%.
Στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κεντροδεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερτερεί των υπόλοιπων πολιτικών οικογενειών και να εξασφαλίζει 211 έδρες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα να εκλέξει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιό της, στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά, ακολουθούν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ενώ τρίτοι σε δυναμική εμφανίζονται οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες.
Στη Γαλλία, η γκωλική Δεξιά ακολουθεί την Ακροδεξιά με 20%, ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές βυθίζονται στο 15%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους εθνικιστές του UKIP ακολουθούν οι κεντροαριστεροί Εργατικοί με 26%, οι κυβερνώντες Συντηρητικοί με 23%, ενώ στο 8% κινούνται οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι.
Στην Ιταλία, το αντιθεσμικό λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρια του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο καταλαμβάνει καθαρά τη δεύτερη θέση με ποσοστά κοντά στο 26%, με πρώτο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο λαμβάνει 32%. Τρίτη έρχεται η κεντροδεξιά Forza Italia του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στην Ισπανία, σε πρώτες εκτιμήσεις γίνεται λόγος για βαριές απώλειες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.
Νίκη πέτυχε η ριζοσπαστική αντιμεταναστευτική Δεξιά και στη Δανία, με 23%.
Η συμμετοχή κυμάνθηκε πανευρωπαϊκά στο 43,7%, έναντι 43% στις ευρωεκλογές του 2009.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του απερχόμενου Ευρωκοινοβουλίου, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξασφαλίζει 212 έδρες, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 185, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες 71, οι Πράσινοι 55, η Αριστερά 45, οι ανεξάρτητοι 40. Οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (με κύριο όχημα τους Βρετανούς Συντηρητικούς) εξασφαλίζουν 40 έδρες, οι Ευρωσκεπτικιστές 36, ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις θα εκπροσωπηθούν με 67 αντιπροσώπους.