Η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμη μονοπάτι ανάπτυξης, προϋποθέτει όμως προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πολιτική σταθερότητα, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα τόσο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο – είτε θετικά είτε αρνητικά είναι για την κυβέρνηση συνεργασίας – δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόφαση για την τελμάτωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι αναγκαίο να συνεχιστεί όχι γιατί επιβάλλεται από την τρόικα αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Eurobank, μόνο με τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα μπορέσουμε μεσοπρόθεσμα να δομήσουμε μια οικονομία με βιώσιμους θεσμούς που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συμβάλλουν και στην καταπολέμηση των κρίσεων προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Συνεπώς, η περιγραφή των κλάδων που θα αναδειχθούν σύμφωνα το νέο αναπτυξιακό ελληνικό πρότυπο αν και σημαντική κατέχει δεύτερο ρόλο και το βασικό σημείο ενδιαφέροντος πρέπει να εστιαστεί στους πυλώνες στους οποίους αυτό θα πρέπει να στηριχτεί.
Αυτοί οι πυλώνες, σύμφωνα με την πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού, περιλαμβάνουν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την εξασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας, τη μείωση του κόστους παραγωγής σε συγκεκριμένους κλάδους, τη μείωση της φορολογίας και τη μείωση της ανεργίας.
Η Eurobank θεωρεί ως ένα επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο τη δήλωση ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν από μόνες τους την προσπάθεια για την μεταρρύθμιση της οικονομίας ώστε να καταστούν εφικτά τα παραπάνω. Κάτι τέτοιο συμβαδίζει τόσο με τα αποτελέσματα της μελέτης των Acemoglou & Robinson (2012) όσο και με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΔΝΤ περί της θετικής σχέσης μεταξύ της ανάληψης της ιδιοκτησίας (ownership) των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων από τις αρμόδιες εγχώριες αρχές στις χώρες που έχει παράσχει βοήθεια και της επιτυχίας του προγράμματος.
Η τράπεζα εξακολουθεί, πάντως, να πιστεύει πως η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα ή τουλάχιστον η συμβουλευτική της παρουσία είναι επίσης αναγκαίο να συνεχιστεί ως ασφαλιστική δικλείδα.
Οι πυλώνες που παρουσιάστηκαν παραπάνω μπορεί να φαίνονται γενικόλογοι αλλά ήδη έχει πραγματοποιηθεί σημαντική δουλεία βάσης τόσο ως αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων του 1ου και κυρίως του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (2ΠΣΕΟ) αλλά και από άλλους φορείς.
Κρίσιμη θεωρούν οι αναλυτές της Eurobank την πρόσφατη ανάλυση του ΙΟΒΕ-BCG σχετικά με το ρόλο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Εκεί περιγράφονται μια σειρά από συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που εξειδικεύουν τους πέντε πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί το νέο ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα επιτρέψουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης, τη δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της συνεχούς αξιολόγησης, την προώθηση της έρευνας και της εμπορικής αξιοποίησης των καινοτομιών, την πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της πολυνομίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών δημοσίων προμηθειών και την ενίσχυση της διαφάνειας στις σχετικές συμβάσεις και την ενίσχυση της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά την εφαρμογή των συγκεκριμένων δράσεων, η Eurobank θεωρεί ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα - μετά τις εκλογές - η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο – επιπρόσθετο αυτού της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και της διατηρησιμότητας/αύξησης του για τα επόμενα χρόνια – για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.