Καθησυχαστική κίνηση της Fed

Εκτονώθηκε η ένταση που επικρατούσε στην αγορά
Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:32

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ χρηματιστήρια έχασαν μέρος των αρχικών κερδών τους μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 0,25% όπως αναμενόταν, εκφράζοντας αισιοδοξία για ανάκαμψη μετά την ύφεση.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διατηρήθηκαν σε θετικό έδαφος παρότι υποχώρησαν από τα αρχικά υψηλά επίπεδα. Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ εκτόνωσε την ένταση που επικρατούσε στην αγορά καθώς εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα για τα επιτόκια αλλά η αντίδραση ήταν υποτονική διότι η Wall Street είχε προεξοφλήσει την κίνηση αυτή.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 130,01 μονάδες, ποσοστό 1,32%, φθάνοντας στις 9.944,67 μονάδες. Με άνοδο 34,06 μονάδων, ποσοστό 1,92%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.808,70 μονάδες.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν προχώρησε σε αύξηση των βραχυχρόνιων βασικών επιτοκίων για να αναχαιτίσει πληθωριστικές πιέσεις ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μετά την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αναλυτές της Standard & Poor's εκτιμούν ότι αυτή η αύξηση θα είναι η τελευταία μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη οι τράπεζες και οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη καθώς τα υψηλά ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων διατήρησε επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου εξακολουθούν να στέλνουν αντιφατικά μηνύματα αλλά η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι το πετρέλαιο.

«Είμαι λογικά αισιόδοξος για τις ευρωπαϊκές εταιρικές κερδοφορίες και πιστεύω ότι οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη είναι υποτιμημένες. Το πετρέλαιο παραμένει η βασική ανησυχία των επενδυτών, διότι οι υψηλές τιμές αποτελούν μια μορφή φορολογίας για τον καταναλωτή και συνιστούν υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες και περιορισμό της κατανάλωσης.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,6% στις 953,4 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 44,85 μονάδες στις 10.953,55 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα