Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιταχυνθεί.

«Αυτά τα σχόλια θα δώσουν έναν καλό λόγο για την αγορά μετοχών εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Norihito Kanai, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος εισηγείται την αγορά μετοχών της Toyota.

Ο Μorgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 86,95 μονάδες, στις 12:15' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 0,9%, φθάνοντας στις 11.052,77 μονάδες και ο Kospi στη Ν. Κορέα κέρδιζε 1,3%, φθάνοντας στις 758,03 μονάδες.

Η Fed, η οποία προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25%, στο 1,5%, είπε, ότι η οικονομία οδεύει προς την ανάκτηση της δυναμικής ανάπτυξής της. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις ασιατικές εξαγωγές.

Ο δείκτης Topix εκτινάχθηκε κατά 1,2%, φθάνοντας στις 1.118,10 μονάδες, με τις μετοχές της Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. και της UFJ Holdings Inc. να οδηγούν την άνοδο.

Οι μετοχές της Μitsubishi Tokyo, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει επιτύχει την υπογραφή συμφωνίας συγχώνευσης με την UFJ Holdings Inc., η οποία αναμένει αντίστοιχη προσφορά από τη Sumitomo Mitsui Financial Group Inc.

Η μία ή άλλη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε 0,5%, οδεύοντας να περιορίσει τις απώλειες πέντε ημερών, του 1,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα