Μύθος η εκκένωση των οικισμών

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 18:36

Οι ισραηλινές μπουλντόζες εργάζονται πυρετωδώς σε όλη τη Δυτική Οχθη, είτε για την οικοδόμηση του τείχους ασφαλείας, είτε για την επέκταση κάποιου οικισμού ή την κατασκευή ενός άλλου.

Αυτά δεν τα ισχυρίζεται κάποιος Παλαιστίνιος, αλλά η ισραηλινή δημοσιογράφος Αμίρα Χας στο σημερινό φύλλο της «Haaretz».

Ολες οι εργασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η εδαφική ακεραιότητα του παλαιστινιακού κράτους, δηλαδή η λογική μιας ειρηνικής λύσης.

Νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ, κατασκευάζεται αυτές τις ημέρες ένα οδικό δίκτυο που θα συνδέει τους ανατολικούς οικισμούς Γκους Ετζιόν με τον οικισμό Χαρ Χόμα. Το δίκτυο αυτό διέρχεται από τους λόφους όπου ζουν πολλές από τις κοινότητες των Βεδουίνων Τααμρέχ. Πριν από έξι χρόνια, έξι από αυτές τις μικρές κοινότητες ενώθηκαν σε έναν ενιαίο δήμο που λέγεται Τζανάτα και έχει 6.000 κατοίκους. Αλλά η ζωή τους είναι δύσκολη. Το δίκτυο που κατασκευάζεται χωρίζει τα σχολεία από τα σπίτια και εμποδίζει την άμεση πρόσβαση. Οι κάτοικοι προσπαθούν τώρα να οργανώσουν ένα δίκτυο συγκοινωνίας, αλλά το πρόγραμμα είναι ακριβό και χρειάζεται χρηματοδότηση.

Πριν από ένα μήνα, ο δήμος άρχισε να αναβαθμίζει το υπάρχον σύστημα πόσιμου νερού, αντικαθιστώντας τους παλιούς σωλήνες. Οι εργασίες ξεκίνησαν στη λεγόμενη «περιοχή C», η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινό διοικητικό έλεγχο. Ο δήμος πίστευε ότι η αντικατάσταση των σωλήνων δεν χρειάζεται άδεια, αλλά έκανε λάθος. Μια μέρα εμφανίστηκε ένα τζιπ των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και διέταξε να σταματήσουν οι εργασίες.

Ο δήμος συνεχίζει τώρα τις εργασίες στην «περιοχή Β», που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, και θα υποβάλει αίτηση στις ισραηλινές αρχές, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις εργασίες και στις υπόλοιπες περιοχές.

Οταν θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνδεση των εβραϊκών οικισμών με το Ισραήλ μέσω υπερσύγχρονων δρόμων. Το λεγόμενο παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί στις τρύπες που θα έχουν απομείνει.

Πηγές: Haaretz, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα