Ε.Κ.: Πρόστιμα 2,55 εκατ. ευρώ για χειραγώγηση της Domus

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 18:40

Πρόστιμα συνολικού ύψους 2.550.000 ευρώ στους κ.κ. Παναγιώτη Διαμάντη, Παναγόπουλο Αλκιβιάδη, Σταμπολίδη Φώτιο, Διαμάντη Ιωάννη, στις κυρίες Γιαννούλη Αλίκη, Καραθανάση Ελένη, Διαμάντη Ερασμία και στις εταιρείες DIAMANDCO A.B.E.E., Διαμάντης Συμμετοχική- Συμβουλευτική Α.Ε., Bestlodge Investment Finance Ltd, Northline Asset Management Ltd, Emiloil Enterprises Ltd, ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ Α.Χ.Ε., ΚΕΦΑΛΑΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.Λ.Δ.Ε. και Bestlodge Hellas Α.Ε.Λ.Δ.Ε. επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση του άρθρου 72 παρ. 2 του ν. 1969/91 επί συναλλαγών στη μετοχή της εταιρείας DOMUS A.E.E.X. κατά το χρονικό διάστημα από 1/9/2003 έως και 30/4/2004.

Aπό τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου ο κ. Παναγιώτης Διαμάντης ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, μέλος της επενδυτικής επιτροπής και διαχειριστής του χαρτοφυλακίου της DOMUS AEEX πραγματοποίησε σημαντικές συναλλαγές στη μετοχή της εν λόγω εταιρίας. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στη μετοχή ήταν αποτέλεσμα συνεχών, μεθοδευμένων και συντονισμένων εντολών αγοράς και πώλησης που έδινε ο Παναγιώτης Διαμάντης, όχι μόνο για λογαριασμό του αλλά και για λογαριασμό ορισμένων άλλων εμπλεκομένων προσώπων.

Ως αποτέλεσμα αυτών των συναλλαγών η τιμή της μετοχής DOMUS A.E.E.X. παρουσίασε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αύξηση 131%, ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε άνοδο μόνον κατά 15% και ο κλαδικός δείκτης επενδύσεων κατά 23%. Επίσης, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής στην ίδια περίοδο ήταν από 3,6 έως 5,2 φορές μεγαλύτερη από την εσωτερική αξία της μετοχής (premium). Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα η χρηματιστηριακή τιμή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρουσίαζε έκπτωση (discount) 10-15% σε σχέση με την εσωτερική αξία.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα συμμετείχαν στις συναλλαγές της Domus A.E.E.X. με ποσοστό 65% στο συνολικό όγκο αγορών και 61% στο συνολικό όγκο πωλήσεων. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν μεθοδευμένες και προσυνεννοημένες προκύπτει μεταξύ άλλων από τις συστηματικές ανταλλαγές μετοχών μεταξύ τους, από τον τρόπο που έδιναν τις εντολές προς εκτέλεση συναλλαγών και από τα στοιχεία των μαγνητοφωνημένων εντολών και των χρηματικών δοσοληψιών που αντλήθηκαν από χρηματιστηριακές εταιρίες.

Οι προσυνεννοημένες συναλλαγές δημιούργησαν για τους επενδυτές αφενός ψευδείς εντυπώσεις ως προς την τιμή της DOMUS AEEX καθώς αυτή επηρεαζόταν τεχνητά και αφετέρου πλασματική εικόνα ως προς την εμπορευσιμότητα της μετοχής η οποία επίσης διαμορφωνόταν με τεχνητό τρόπο. Η διαμόρφωση της τιμής της μετοχής δεν ήταν το αποτέλεσμα του συνδυασμού των ελεύθερων και ανεξαρτήτων βουλήσεων των επενδυτών, όπως αυτές εκφράζονται από τις εντολές που τοποθετούν στο σύστημα συναλλαγών, αλλά αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων στις οποίες προέβησαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι τα εμπλεκόμενα στις συναλλαγές φυσικά και νομικά πρόσωπα πέραν των σημαντικών προσυνεννοημένων αγοραπωλησιών που πραγματοποιούσαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στη μετοχή της εταιρίας Domus A.E.E.X. επηρέαζαν σημαντικά και τη διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος (σε 140 από τις 166 συνολικά συνεδριάσεις της εξεταζόμενης περιόδου).

Αναλυτικά το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή των εξής προστίμων:

Παναγιώτη Διαμάντη 1.400.000 ευρώ

Παναγόπουλο Αλκιβιάδη 100.000 ευρώ

Καραθανάση Ελένη 100.000 ευρώ

Σταμπολίδη Φώτιο 100.000 ευρώ

Διαμάντη Ιωάννη 100.000 ευρώ

Διαμάντη Ερασμία 100.000 ευρώ

Γιαννούλη Αλίκη 40.000 ευρώ

DIAMANDCO A.B.E.E 30.000 ευρώ

Διαμάντης Συμμετοχική- Συμβουλευτική Α.Ε. 30.000 ευρώ

Bestlodge Investment Finance Ltd 50.000 ευρώ,

Northline Asset Management Ltd, 50.000 ευρώ

Emiloil Enterprises Ltd, 50.000 ευρώ

ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ Α.Χ.Ε., 200.000 ευρώ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.Λ.Δ.Ε. 100.000 ευρώ

Bestlodge Hellas Α.Ε.Λ.Δ.Ε. 100.000 ευρώ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ενέκρινε επίσης

· Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια προσφορά και εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας «ΔΙΟΛΚΟΣ Α.Ε.Ε.Χ.» στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

· Το ενημερωτικό δελτίο για τη Διάθεση ομολογιών με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα από την εταιρία EFG – Hellas Plc.

· Την απαγόρευση λειτουργίας των Α.Ε.Λ.Δ.Ε. ΚΕΡΔΟΣ (Ξάνθη), ANALYSIS (Ξάνθη), ΘΡΑΚΙΚΗ (Αλεξανδρούπολη), ΔΙΑΣ (Καβάλα), ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ (Καβάλα), G.N.S. TRUST (Ξάνθη) και Δ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ (Ξάνθη) για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που καθιστούν τη λειτουργία τους επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα