Market Beat: Δεν τελειώνει η νευρικότητα με την εκπνοή των σειρών Μαΐου, ούτε η εξάρτηση από τα ομόλογα

Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 10:17
UPD:10:18
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Μπορεί σήμερα μετά την βιαιότητα της χθεσινής ρευστοποίησης θέσεων από την πλειονότητα των συναλλασσόμενων να υπάρξει μια αντίδραση ανοδική, που θα σχετίζεται με την πιθανή βελτίωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων. Αφού υπήρξε αντίδραση από τους αρμόδιους που απέσυραν την ενοχλητική εγκύκλιο που αφορούσε στη φορολόγηση των υπεραξιών ξένων επενδυτών. Αλλά πλέον τεχνικά, στήριξη στην τρέχουσα πτώση θα εμφανιστεί για τον 25άρη στη ζώνη μεταξύ των 344 - 348 μονάδων, που την οικοδόμησαν συναλλαγές από τις 18 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου αλλά και οι συναλλαγές τον Φεβρουάριο της περυσινής χρονιάς.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η θέση της στήλης είναι ότι με την ελληνική οικονομία σε πολύχρονη ύφεση, οι ξένοι θεσμικοί, που αποτελούν την πλέον δραστήρια ομάδα επαγγελματιών διαχειριστών του ΧΑ, τοποθετούνται σε ελληνικά blue chip με βάση τις προσδοκίες τους για την επιστροφή σε ανάπτυξη. Όχι με βάση την κερδοφορία και τα θεμελιώδη τους, που σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρίες, αγορών του ευρώ, είναι ασθενέστερα εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων όπως η ΕΕΕ παραδείγματος χάρη. Όταν όμως οι επενδυτικές τους προσδοκίες είναι αυτού του είδους, τότε η κατεύθυνση των κινήσεων τους στις συναλλαγές του ΧΑ εξαρτάται από την κατεύθυνση που δίνουν οι επενδυτές ομολόγων στις αποδόσεις των νέων δεκαετών ομολόγων.

Πολλοί εγχώριοι σχολιαστές το ξεχνάνε ότι είναι Νέα Ελληνικά Ομόλογα γιατί προέκυψαν μετά το PSI αλλά οι αγοραίοι του εξωτερικού παρακολουθούν την εικόνα των αποδόσεων των 10ετών, αλλά και του πενταετούς ομολόγου, όχι ανεξάρτητα, αλλά σε σύγκριση με τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης. Γιατί θεωρούν πως στα μακροοικονομικά και στα πολιτικά δρώμενα είναι καλύτεροι αναλυτές εκείνοι της αγοράς σταθερού εισοδήματος και όχι αυτοί των αγορών μετοχών. 

Χθες ειδικά αναφέραμε την υπερδιέγερση που είχαν οι αγορές ομολόγων με πτώση των αποδόσεων και άνοδο της αξίας των ομολόγων διεθνώς, εξ αφορμής των προσδοκιών πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει δέσμη μέτρων υπέρ της νομισματικής ποσοτικής χαλάρωσης. Τονίσαμε δε, ότι αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχιζαν την πτώση τους, όπως έκαναν αυτές των Ιταλικών και των Ισπανικών και των Πορτογαλικών, τότε η άνοδος των μετοχών στο ταμπλό ήταν κατά μια έννοια επιβεβλημένη. 

Αλλά οι επαγγελματίες των αγορών ομολόγων ενώ συνέχισαν να αγοράζουν ομόλογα της ευρωζώνης, στα ομόλογα τα ελληνικά άσκησαν πιέσεις και η απόδοση του δεκαετούς εκτινάχθηκε σε μια μέρα πάνω από 50 μονάδες βάσης. Ενώ επί εβδομάδες, η μεταβολή τους μετά από πέντε μέρες συναλλαγών, ήταν συνήθως της τάξης των 20 μονάδων.  Συνεπώς ήταν μια πολύ ξεχωριστή μέρα η χθεσινή για το 10ετές και αντίστοιχα πυροδότησε μια δυνατή αντίδραση στο ΧΑ που είχε τελικό αποτέλεσμα να οδηγήσει τους επενδυτές σε κινήσεις προς μια μόνο κατεύθυνση στις επιθετικές ρευστοποιήσεις σχεδόν παντού. Εικόνα επιθετικών ρευστοποιήσεων και στα Τραπεζικά warrant.

Από την αγορά ομολόγων ήρθαν τα πλέον αρνητικά για τους ξένους θεσμικούς μηνύματα αφού τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις που εκτόξευσαν την απόδοση πάνω από 50 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές  απέδωσαν την ανατροπή στην ισχύουσα ως την περασμένη βδομάδα  δυναμική, σε φήμες για φορολόγηση των υπεραξιών ξένων επενδυτών. Το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση σχετικής εγκυκλίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου μήνα έκλεισε χθες ο Dow Jones, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον σκληρό χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έδειξε σήμερα ότι βρίσκει το δρόμο της περαιτέρω βελτίωσης. Επίσης, πιέσεις άσκησαν και τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,01% στις 16.446,81 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε απώλειες 0,76% στις 4.069,29 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,94% στις 1.870,85 μονάδες.

Στο ταμπλό απώλειες 2,6% για την Wal-Mart, η οποία  ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α΄ τριμήνου της χρήσης, υποχώρησαν στα 3,58 δισ. δολάρια ή 1,11 δολάρια ανά μετοχή έναντι των 3,78 δισ. δολαρίων ή 1,14 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει κέρδη 1,15 δολαρίων ανά μετοχή.

Απώλειες 2% σημείωσε η General Motors, μετά την ανακοίνωση ότι ανακαλεί επιπλέον 2,7 εκατ. οχήματα λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα όργανα ενδείξεων. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που ανακαλούνται φτάνει ήδη τα 11,1 εκατ.

Στον αντίποδα, ξεχώρισε η Cisco Systems με κέρδη 6,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τριμήνου που θα λήξει τον προεσεχή Ιούλιο θα διαμορφωθούν στα 12-12,3 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 11,8 δισ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το περασμένο καλοκαίρι σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε το κόστος στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, νέων οχημάτων και βενζίνης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο δομικός δείκτης τιμών – από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι ενέργειας και τροφίμων – σημείωσε άνοδο 0,2%.

Τα στοιχεία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του βασικού δείκτη τιμών κατά 0,3%.

Επίσης, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, διαμορφούμενες στις 297 χιλ, κατά 24 χιλ. χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στις 320.000 αιτήσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 321.000 αιτήσεις.

Ο αριθμός των διαρκών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 9.000 στις 2.667.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου.

Ευρώπη

Η απογοήτευση για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά και η έντονη διόρθωση της Wall Street εξαιτίας δυσμενών οικονομικών ανακοινώσεων, επηρέασε τους επενδυτές στην Ευρώπη που πίεσαν τις μετοχές προκαλώντας σημαντική διόρθωση στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο δείκτης Stoxx 600, που προχθές σταθεροποιήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών, χθες υποχώρησε 0,76% στις 339 μονάδες.

O δείκτης FTSE που την Τετάρτη οδηγήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών, έκλεισε με πτώση 0,55% στις 6.841 μονάδες, ο γερμανικός δείκτης DAX που χθες αρχικά άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 9.810 μονάδων διολίσθησε κατά -1,01% κλείνοντας στις 9.656 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε -1,25% στις 4.445 μονάδες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκε κατά +0,8%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη +0,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας σε ετήσια βάση το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά +2,5%, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη +2,2%.

Η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε ακόμη ότι στο τέταρτο τρίμηνο 2013, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά +1,3% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, η γαλλική οικονομία έμεινε σχεδόν στάσιμη στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις +0,2%, όσο δηλαδή και στο τέταρτο τρίμηνο 2013. Η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε ισχνή, ενώ και οι επενδύσεις μειώθηκαν.

Στο 0,2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, απογοητεύοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,9%, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,1%, ενώ ταυτόχρονα η Eurostat αναθεώρησε επί τα χείρω τα στοιχεία ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 στο 0,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,3%.

ΧΑ

Γενικό ξεπούλημα προκάλεσαν πολλοί παράγοντες και με τζίρο εξαιρετικά μεγάλο η αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε βάθος 11 μηνών. Ταυτόχρονα όλοι πλέον οι βασικοί δείκτες εμφανίζουν απώλειες από την αρχή του έτους με τον ΓΔ να γράφει ζημιές πάνω από -6,5%. Στα αρνητικά της συνεδρίασης, ο ιδιαίτερα υψηλός τζίρος και το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ποιος παράγοντας κυριάρχησε στην εκτίμηση των θεσμικών αλλά εκτός από την γενικευμένη αβεβαιότητα λόγω των εκλογών που πλησιάζουν και τη λήξη των σειρών Μαΐου χθες μέτρησαν επίσης τα ακόλουθα:

Από την αγορά ομολόγων ήρθαν τα πλέον αρνητικά για τους ξένους θεσμικούς μηνύματα αφού τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις που εκτόξευσαν την απόδοση πάνω από 50 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές  απέδωσαν την ανατροπή στην ισχύουσα ως την περασμένη βδομάδα  δυναμική, σε φήμες για φορολόγηση των υπεραξιών ξένων επενδυτών. Το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση σχετικής εγκυκλίου.

Αρνητικά αποτίμησε η αγορά την έκθεση για τις τράπεζες της S&P αφού αν και αναβάθμισε τον κλάδο, σημείωνε ότι σε βάθος χρόνου οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Η υποχώρηση της ΕΤΕ τρεις συνεδριάσεις πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών αφού πολλοί επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν, οδηγώντας την αξία του τίτλου στο ταμπλό ακόμα και κάτω από την τιμή της ΑΜΚ. Έτσι το κλείσιμο έγινε στα 2,16 ευρώ, με απώλειες -10,74% και τζίρο 176 εκατ. ευρώ.

Η έξοδος της μετοχής των ΕΛΠΕ  από τον δείκτη MSCI προκάλεσε πίεση στη μετοχή και τελικά πτώση -8,4% στα 5,34 ευρώ, ενώ οι ανακοινώσεις από την αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας έδωσαν κάποια θετική έκπληξη για το επενδυτικό κοινό.

Οι πιέσεις οδήγησαν χαμηλότερα την αγορά με τον Γενικό Δείκτη να διασπά πτωτικά τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών ΚΜΟ200. Αυτόματα εμφανίστηκαν κινήσεις stop loss, και παράλληλα  εξατμίστηκαν τα margin ανά επενδυτή επιτείνοντας τις ρευστοποιήσεις.

Την ώρα που έκλεισε η αγορά της Αθήνας, ο DΑΧ ήταν στο -0,61%, ο CAC είχε μεταβολή -0,96%, με τον FTSE100 στο -0,45%. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,63% και έφθασε στις 1123,62 από 1178,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 362,13 από 379,31 με μεταβολή -4,53%. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν νευρικά και κινήθηκαν αμέσως πτωτικά με συνέπεια στην εικόνα που ανέδυαν τα futures τους (αρνητικές μεταβολές) δυο ώρες πριν το κλείσιμο του ΧΑ, αφού ο Dow ήταν πλέον στο -0,68% και ο S&P500 -0,87%.

Στο ΧΑ με άνοδο την Πέμπτη 15/5 δεν εμφανίστηκαν δείκτες. Στον αντίποδα με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών στα Προσωπικά - Οικιακά Είδη -7,36% από +4,10%, Χρημ/κών Υπηρεσιών -6,17% από +2,33%, Τραπεζών -5,79% από +0,65%, Πετρελαίου– Αερίου -5,21% από -0,94%, Τηλεπικοινωνιών -4,90% από +1,63%, Κατασκευές – Υλικά -4,76% από +1,98%, ο ΓΔ -4,63% από +1,49%, o 25άρης -4,53% από +1,34%, Υγείας -4,49% από -1,14%, Ασφαλειών -4,44% από 0,00%, Πρώτες Ύλες -4,36% από +1,33%, Κοινής Ωφέλειας -4,29% από +0,68%, Ταξίδια – Αναψυχή -4,08% από +4,90%, Τεχνολογίας -3,84% από +1,18%, ο FTSEM -3,68% από +2,58%, Ακίνητης Περιουσίας -2,98% από -0,37%, Χημικά -2,97% από +2,74%, Βιομηχανικά Προϊόντα -2,97% από +0,34%, Εμπόριο -2,86% από +2,49%, και Τροφίμων Ποτών -0,77% από -0,39%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 439,394 από 146,928 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 27,433 από 9,581 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 332,400 από 114,423 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,232 από 1,156. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 70,198 από 73,595 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 422,030 από 124,623 εκατ. τεμάχια.

Τεχνική ανάλυση

Οι διαφορές ανάμεσα στην τεχνική εικόνα του ΓΔ από τον 25άρη σήμερα θα δοκιμαστούν, και αυτό ενδιαφέρει εκείνους που ασχολούνται με την στατιστική ανάλυση που συνήθως εμπιστεύονται οι traders των παραγώγων. Καθώς από την εικόνα του ΓΔ προκύπτει πως ο μέσος όρος του ΧΑ μόλις χθες πέρασε κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών (στις 1150,68 μονάδες) και έχει «μπροστά του» στην περίπτωση συνέχειας της καθόδου τα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2013. Αυτά είναι στις 1095,5 μονάδες.

Αντίθετα ο 25άρης έχει περάσει κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών από την πρώτη συνεδρία της εβδομάδας όταν έκλεισε στις 374,56 με τον ΚΜΟ200 στις 378,33 μονάδες και έκτοτε δεν πέρασε πάνω από αυτόν που υπολογίζεται από όλους τους επενδυτές στον κόσμο. Χθες οι πιέσεις τον έφεραν κάτω από κάθε επίπεδο χαμηλού για το τρέχον έτος αλλά και κάτω από το χαμηλό του περυσινού Δεκεμβρίου. Πλέον τεχνικά στήριξη στην τρέχουσα πτώση θα εμφανιστεί για τον 25άρη στη ζώνη μεταξύ των 344 - 348 μονάδων που την οικοδόμησαν συναλλαγές από τις 18 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου αλλά και οι συναλλαγές τον Φεβρουάριο της περυσινής χρονιάς.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βρέθηκαν υπό πίεση σήμερα το πρωί, με τις ιαπωνικές μετοχές σε ολίσθηση πάνω από -1% καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου, το οποίο όμως έχει ταλανιστεί τις τελευταίες ημέρες, μέσα από την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που υποχώρησαν.

Η δεύτερη ημέρα απωλειών στη Wall Street τράβηξε τον δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  κάτω κατά -0,1%. Ο δείκτης έχει κερδίσει περίπου 2% αυτή την εβδομάδα κατά την οποία Wall Street αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα futures έχουν «προβλέψει» ένα ουσιαστικά επίπεδο άνοιγμα με ελαφρά υψηλότερες τιμές για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον FTSE της Βρετανίας να αναμένεται να ανοίξει έως 0,03% υψηλότερα, ο DAX της Γερμανίας +0,04% και ο CAC της Γαλλίας θα ανοίξει 0,2% υψηλότερα.

Ο Nikkei μειώθηκε 1,47%, σύρθηκε κάτω, λόγω των κερδών  του γιεν έναντι του δολαρίου, που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στα κέρδη των Ιαπώνων εξαγωγέων. Ο Nikkei έχει πέσει -1% αυτή την εβδομάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus.

Η επικείμενη παράδοση των νέων μετοχών της Εθνικής, με την βοήθεια του "Τ-3", σε συνδυασμό με κινήσεις rebalancing, λόγω MSCI, κινήσεις "stop loss" και "margin calls" δημιούργησαν αυξημένες πιέσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό. Επόμενος παράγοντας δημιουργίας πιέσεων ήταν και η διάθεση ξένων χαρτοφυλακίων να προχωρήσουν σε κινήσεις μείωσης θέσεων εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάτι που επηρέασε και τις Αγορές ομολόγων, Κρατικών και Εταιρικών.

Η διαφαινόμενη πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να δημιουργήσει "επενδυτικές ευκαιρίες" βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, όμως η χθεσινή γενικότερη εικόνα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την παρουσία κερδοσκοπικών και απόλυτα βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, οι κινήσεις των οποίων, είθισται, να δημιουργούν ακραίες ημερήσιες μεταβολές. Οι 1100 - 1080 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και οι 360 - 350 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πρέπει να διασπαστούν καθοδικά, καθώς θα θέσουν σε αμφισβήτηση την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2012.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ

Επιβαρύνεται σημαντικά η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι οι διαθέσεις γρήγορης επανάκτησης του επιπέδου των 1180 μονάδων, με υπόνοια πιθανής λήξης της υπάρχουσας πλαγιοκαθοδικής τάσης. Στον αντίποδα η περαιτέρω καθοδική πίεση τιμών θα ανοίξει "δίαυλο επικοινωνίας" με το πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης των 1115 με 1095 μονάδων. Το κάτω όριο του καναλιού βρίσκεται στις 1055 μονάδες, περιοχή, όπου εάν διαρραγεί καθοδικά θα αναιρέσει το ανοδικό σενάριο επαναπροσέγγισης των υψηλών τρέχοντος έτους, "απλώνοντας χαλί" για τις 950 μονάδες. Η αναφερόμενη κατάβαση προς τις 1000 μονάδες μπορεί να "εκπυρσοκροτηθεί" μόνο με ένα αμφίβολο πολιτικοοικονομικό σκηνικό.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, έχει ήδη διέλθει μέσα από την ισχυρή ζώνη στήριξης των 375 με 365 μονάδων "αναμένοντας περαιτέρω οδηγίες". "Αξιοπρεπής" αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό πεδίο μπορεί να προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη είσοδο του δείκτη πάνω από τις 400 μονάδες. Τα επόμενα επίπεδα στήριξης στη περίπτωση επιβεβαιωμένης καθοδικής διάσπασης των 365 μονάδων, εντοπίζονται στις ζώνες 355 με 345 και 335 με 330 μονάδες.

Προς το παρόν πάντως στεκόμαστε εμπρός από ένα τεράστιο ογκόλιθο με επιγραφή 'Ευρωεκλογές' εμποδίζοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό την όποια προβλεψιμότητα για το επόμενο κατά παραβολή σκηνικό.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι δείκτες που αφορούν στις μελλοντικές εξελίξεις εξακολουθούν να δείχνουν βελτίωση της δραστηριότητα στις ΗΠΑ, αν και το τρέχον σύνολο των οικονομικών μεγεθών ήταν σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικό. Η αδύναμη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και υποτονικός πληθωρισμός έχουν προσθέσει περαιτέρω στήριξη στις προσδοκίες της αγοράς για επιλογή νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι ανακαλείται η εγκύκλιος που αφορά τη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές. Ειδικότερα όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου ανακαλείται η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές. Νωρίτερα την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών είχε προβεί σε διάψευση δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχει αναδρομική φορολόγηση υπεραξίας για όσους ξένους επενδυτές αγόρασαν ελληνικά ομόλογα από τις αρχές του έτους, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος της εταιρείας Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ για τη χρήση 2013. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Αυγούστου. Σημειώνεται επίσης ότι η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου.

Ισχυρή αύξηση του τζίρου και των λειτουργικών κερδών του ανακοίνωσε ο όμιλος ΙΝΛΟΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 25,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, φτάνοντας τα 445,7 εκατ. ευρώ από 355.8 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 8,2%, στα 31,1 εκατ. ευρώ, ενώ, χωρίς την επίδραση συναλλαγματικών διαφορών ύψους 3,8 εκατ., θα έφταναν τα 34,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,3%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η άνοδος του δολαρίου έπληξε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων, οδηγώντας το χρυσό και το πετρέλαιο σε σημαντικές απώλειες.
Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,9% ή 12,30 δολάρια, κλείνοντας στα 1.293 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν 0,9% ή 87 σεντς, φτάνοντας στα 101,50 δολάρια ανά βαρέλι.

Ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια της General Electric να αποκτήσει τις δραστηριότητες ενέργειας της Alstom βάζει η γαλλική κυβέρνηση με διάταγμα που εξέδωσε, το οποίο της επιτρέπει να θέτει βέτο σε εξαγορές γαλλικών εταιρειών από ξένους σε «στρατηγικούς» τομείς της οικονομίας. Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της χώρας σήμερα και είναι σε γνώση του Reuters, θα δώσει στο κράτος πολύ αυξημένες αρμοδιότητες για να μπλοκάρει εξαγορές από ξένους στους τομείς της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της υγείας. Κάθε τέτοια εξαγορά θα χρειάζεται πλέον την έγκριση του υπουργού Οικονομικών, αναφέρει το διάταγμα.

«Η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει, όσο η ανεργία παραμένει τόσο υψηλή», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, έκανε λόγο για «άνοδο του λαϊκισμού» σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν είναι σωστό να καθησυχάζεις τον κόσμο λέγοντας ότι έχει τελειώσει η οικονομική κρίση». Παρά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι δεν θέλει να μιλάει για το τέλος της κρίσης. «Με υψηλή την ανεργία, κυρίως στους νέους της Ευρώπης, δεν μπορείς να λες στον κόσμο ότι η κρίση έχει τελειώσει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κρίση θα τελειώσει όταν μειωθεί η ανεργία».

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, διαμορφούμενες στις 297 χιλ, κατά 24 χιλ. χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στις 320.000 αιτήσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κατατεθεί 321.000 αιτήσεις. Ο αριθμός των διαρκών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 9.000 στις 2.667.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το περασμένο καλοκαίρι σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε το κόστος στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, νέων οχημάτων και βενζίνης. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2013.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,3%. Ο δομικός δείκτης τιμών – από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι ενέργειας και τροφίμων – σημείωσε άνοδο 0,2%. Τα στοιχεία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του βασικού δείκτη τιμών κατά 0,3%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα