Γερμανία: Ανάπτυξη 0,8% στο α' τρίμηνο

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 10:56
UPD:10:58
EPA/PAUL ZINKEN

Επιτάχυνση, και μάλιστα μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία προήλθε κυρίως από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι επενδύσεις σε κατασκευές και μηχανολογικό εξοπλισμό επίσης αυξήθηκαν, ενώ το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη, με χαμηλότερες εξαγωγές και υψηλότερες εισαγωγές απ' ότι στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η Γερμανία θεωρείται ο πιο καθοριστικός παράγοντας στη διατήρηση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης, σε μία περίοδο που ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην περιοχή ωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τη νομισματική στήριξη.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα πιθανόν να επιβραδυνθεί στη συνέχεια του έτους. Η Bundesbank προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2% το 2015.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα