Νέα αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2004 08:05
UPD:09:35

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ έφθασε η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η βία ενδέχεται να επεκταθεί στη Βενεζουέλα την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς το δημοψήφισμα μπορεί να τελικά να απομακρύνει από την εξουσία τον πρόεδεο Hugo Chavez.

H κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας, Petroleos de Venezuela, αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις διΐλυσης και τους αποθηκευτικούς χώρας. Χθες, με την έναρξη του δημοψηφίσματος, ένοπλος άνοιξε πυρ κατά των ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους 12.

«Υπάρχει κίνδυνος για μικρή διακοπή της παραγωγής, εάν ο Chavez χάσει στο δημοψήφισμα», ανέφερε ο Pieter Bruinstroop, ο οποίος διαχειρίζεται 2,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την APS Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «H Chavez ενδέχεται να μην παραδώσει ομαλά την εξουσία».

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε 27 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 46,85 δολ. στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:18' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή που έφθασε ποτέ μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του στη Ν. Υόρκη, το 1983.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,08 δολ. ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 46,58 δολ. το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή κλεισίματος στη Ν. Υόρκη. Η τιμή έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ μέσα σε μια ημέρα διαπραγμάτευσης και στα 46,65 δολ. το βαρέλι.

Oι τιμές του πετρελαίου, την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6% και ήταν κατά 51% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα