ΗΠΑ: Να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου η Κίνα

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 07:45
UPD:15:32
REUTERS/CARLOS BARRIA

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός του για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα «ενθαρρύνει» το Πεκίνο να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Προτεραιότητά μας είναι να ενθαρρύνουμε την Κίνα να συνεχίσει την οικονομική της ανάπτυξη, δίκαια, ισορροπημένα και με σεβασμό των διεθνών κανόνων», είπε ο αξιωματούχος.

Για τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο του 2013, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Κίνα την Κυριακή, προκειμένου να συζητήσει την οικονομική κατάσταση εν μέσω συνεχών τριβών μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που ο υπουργός Οικονομικών θέλει να συζητήσει και τα οποία είναι σημαντικά ώστε η σχέση (μεταξύ των δύο χωρών) να είναι πιο ισορροπημένη και δίκαιη », δήλωσε η ίδια πηγή.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός του για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.

«Η πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Κίνας είναι προφανώς σημαντική για μας (...)», ανέφερε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν ότι η Κίνα προσφέρει «δίκαιη μεταχείριση» στις αμερικανικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντάς τους ένα «σταθερό, διαφανές και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα