του Andrew Wilson
CEO της Goldman Sachs Asset Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική
Η παγκόσμια οικονομία έχασε μέρος της ανοδικής δυναμικής της τους τελευταίους μήνες, αλλά αναμένουμε ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης την άνοιξη. Η αμερικανική οικονομία είναι ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην εξασθένηση της αναπτυξιακής τροχιάς, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνθηκε απότομα περίπου στις αρχές του χρόνου και δεν έχει ακόμη ανακτήσει τη δυναμική που παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου εξαμήνου του 2013. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση στις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα και ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει καθώς ο καιρός θα βελτιώνεται.
Ιστορικά, η ανάπτυξη τείνει να ανακάμπτει απότομα μετά από επιβράδυνση που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα για ισχυρότερη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ. Η πρόσφατη επιβράδυνση ήταν ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των κατασκευών, κάτι το οποίο θεωρούμε λογικό δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά προκαλεί προβληματισμό λόγω της σημαντικής υστέρησης στην προσφορά νέων κατοικιών σε σχέση με την πληθυσμιακή αύξηση.
O Andrew Wilson, CEO της Goldman Sachs Asset Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην κατασκευή κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης στους μισθούς του κλάδου των κατασκευών, δείχνουν ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα μπορούσε να ενισχυθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι. Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ισολογισμών των νοικοκυριών, το ταμειακό πλεόνασμα των επιχειρήσεων και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων είναι πιθανό να οδηγήσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ πάνω από το 3% το 2014.
Οι βελτιωμένες συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία προσδίδουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άποψή μας ότι η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες κερδίζει έδαφος. Η ανάκαμψη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με απότομη πτώση της ανεργίας και θετικές ενδείξεις σε ένα ευρύ φάσμα δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη οδηγείται από την κατανάλωση και τις κρατικές δαπάνες, αν και μένει να δούμε σε τι βαθμό θα είναι πρόωρη και παροδική η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, εν όψει της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο. Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη ωφελείται κατά κύριο λόγο από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις οικονομίες της περιφέρειας και όχι από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός να παραμένει χαμηλός και η δυναμική ανάπτυξης ασθενέστερη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η πρόοδος σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι ουσιαστική.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκλιση τη δυναμική ανάπτυξης μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών. Η Κίνα ταλανίζεται από κυκλική αλλά και διαρθρωτική επιβράδυνση, καθώς οι χαράσσοντες πολιτική προσπαθούν να συγκρατήσουν την πιστωτική επέκταση και να οδηγήσουν την οικονομία σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση. Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ικανότητα της οικονομίας να στηρίξει την υπάρχουσα πιστωτική επέκταση, χωρίς να προκληθεί κύμα χρεοκοπιών. Καθώς μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων ωριμάζει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πιστεύουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανόν να επιδεινωθούν, επιβαρύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι οι χαράσσοντες πολιτική είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση αυτή με αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, καθυστερώντας τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας προς την κατανάλωση, αλλά διατηρώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στον στόχο του 7,5%.
Πιστεύουμε ότι οι αποκλίνουσες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης ανά τον κόσμο προσφέρουν ποικιλία επενδυτικών ευκαιριών. Στις ΗΠΑ, το οικονομικό περιβάλλον είναι αρνητικό για τους τομείς που έχουν επωφεληθεί πιο άμεσα από τις προσαρμογές της Federal Reserve και θετικό για εκείνους που επωφελούνται από τη βελτίωση των αναπτυξιακών ρυθμών. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και μεγαλύτερες πιέσεις στις αποτιμήσεις των τιτλοποιομένων ενυπόθηκων δανείων (agency mortgage-backed securities), αλλά πιστεύουμε ότι τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια των εμπορικών τραπεζών (non-agency mortgage securities) μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν θετικές αποδόσεις καθώς η ανάπτυξη υποστηρίζει την ποιότητα των πιστώσεων. Πέραν των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι τα χρηματοοικονομικά παράγωγα που επηρεάζονται από τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα υπεραποδώσουν έναντι άλλων ανεπτυγμένων αγορών, δεδομένου του πιο αργού ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι αναδυόμενες αγορές που σχετίζονται με την Κίνα είναι πιθανόν να υπο-αποδώσουν συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές που έχουν στενότερους δεσμούς με την οικονομία των ΗΠΑ.