ΕΤΕ: Ανάβει «πράσινο» για την ΑΜΚ η Γ.Σ.

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014 11:04
UPD:15:20
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Πραγματοποιείται το Σάββατο η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Χθες, η ΕΤΕ ανακοινώσε και επίσημα την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος σε θεσμικούς και λοιπούς ειδικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Όπως ανέφερε, η ΑΜΚ υπερκαλύφθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την ΕΤΕ.

Η τράπεζα διέθεσε και σκοπεύει να εκδώσει 1.136.363.637 νέες κοινές μετοχές, στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή, για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης 2,20 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε περίπου 122% των ιδίων κεφαλαίων (έχοντας αφαιρέσει τα άυλα στοιχεία ενεργητικού) της τράπεζας ανά μετοχή, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, pro forma για την ΑΜΚ.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων ποσού ύψους 1,04 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και της αύξησης κεφαλαίου, η Εθνική θα διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (pro forma Core Tier 1) ύψους 18,2% και δείκτη Κύριων Βασικών Ιδιων Κεφαλαίων (pro forma Common Equity Tier 1), βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ ύψους 11,7% με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

Η αύξηση κεφαλαίου παρέχει πρόσθετα στρατηγικά οφέλη, όπως η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση, ενισχύοντας τη διασπορά των μετοχών της από 16% σε 43%, η βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις χρηματαγορές με βελτιωμένους όρους, η ενίσχυση της θέσης της τράπεζας στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η παροχή περαιτέρω κεφαλαιακής ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Υπερψηφίζει την ΑΜΚ το ΤΧΣ

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσισε να υπερψηφίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ στη σημερινή Γ.Σ.

Σε δηλώσεις της η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, σημείωσε πως η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας υποδηλώνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Με την κομβικής σημασίας ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου ανακεφαλαιοποιήσεων οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από τον ιδιωτικό τομέα συνολικά κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εισροή αυτών των σημαντικών κεφαλαίων διευρύνει την επενδυτική βάση του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζει τη σταθερότητά του, διατηρώντας στο ακέραιο τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 11,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα