Μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού «βλέπει» ο Ντράγκι

Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 16:00
UPD:16:49
EPA/JULIEN WARNAND

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

Παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού προβλέπει ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Tύπου που έδωσε με αφορμή την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού δυμβουλίου της ΕΚΤ, ο Ντράγκι επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας για να δείξει την πρόοδο που έχει γίνει στην Ευρωζώνη. «Ήταν επίπονο και απαιτητικό το πρόγραμμα αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ προχωρά σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ. Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, με τους δείκτες τιμών να αρχίσουν να αυξάνονται από το 2014. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα παραμένουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με το στόχο για διατήρηση του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Ο Ντράγκι δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό νομισματικής πολιτικής, ενώ θα βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε αν απαιτηθεί να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Η δέσμευση αυτή βασίζεται στις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της ευρείας αδυναμία της οικονομίας, το υψηλό ποσοστό μη χρησιμοποιούμενων παραγωγικών δυνατοτήτων και την υποτονική κυκλοφορία χρήματος και δημιουργία πίστωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ομόφωνα δεσμεύτηκε για τη χρήση και αντισυμβατικών μέσων στο πλαίσιο της εντολής που έχει, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους από μια πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τη διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Ιουνίου, ξεκαθάρισε ο Ντραγκι.

Αναφορικά με την οικονομία, ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι πρόσφατοι επιμέρους δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η συνεχιζόμενη μέτρια ανάκαμψη συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 και στις αρχές του δεύτερου τριμήνου. Η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, αν και οι αγορές εργασίας έχουν σταθεροποιηθεί και ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη ζώνη του ευρώ και, συνολικά, η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Επιπλέον, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αρνητικός το Μάρτιο και οι αναγκαίες προσαρμογές του ισολογισμού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Επιμένουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ενώ οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη Ζώνη. Άλλοι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την ασθενέστερη από το αναμενόμενο εγχώρια ζήτηση και την ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και την ασθενέστερη αύξηση των εξαγωγών.

Όσον αφορά τη νομισματική ανάλυση , τα στοιχεία για τον Μάρτιο του 2014 συνεχίζουν να καταδεικνύουν συγκρατημένη ανάπτυξη στο δείκτη κυκλοφορίας χρήαμτος Μ3. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 επιβραδύνθηκε στο 1,1% το Μάρτιο, από 1,3% το Φεβρουάριο. Η ανάπτυξη του στενού νομισματικού μεγέθους Μ1 παρέμεινε ισχυρή, αλλά μειώθηκε στο 5,6% το Μάρτιο, έναντι 6,2% το Φεβρουάριο.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν στο -3,1% το Μάρτιο, αμετάβλητος από το Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι η ασθενής δυναμική των δανείων συνεχίζει να αντανακλά την υστέρηση τους σε σχέση με τον επιχειρηματικό κύκλο, πιστωτικό κίνδυνο και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών ισολογισμών. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά ανήλθε στο 0,4% το Μάρτιο του 2014, σχεδόν αμετάβλητος από την αρχή του 2013.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγξουν το αρκετά υψηλό χρέος και να βελτιώσουν τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους. Δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα , απαιτούνται εκτενείς και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, ώστε να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ζώνης του ευρώ, να βελτιωθεί η ικανότητα προσαρμογής και να μειωθεί η υψηλή ανεργία που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα