Στα 44 εκατ. θα φτάσουν οι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2015

Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 14:01
UPD:14:06
REUTERS/ANDREA COMAS

Τα 44 εκατομμύρια, ήτοι 11,5 εκατομμύρια περισσότεροι απ' ότι πριν την κρίση, θα φτάσουν οι άνεργοι στη ζώνη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτό παρ' ότι αναγνωρίζεται τελευταία μια ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας.

Το θέμα της ανεργίας ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα των μέχρι τώρα εργασιών της Συνόδου του ΟΟΣΑ με θέμα: «Προσαρμοστικές οικονομίες για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς», οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την Δευτέρα. Μάλιστα, σήμερα έφθασε στο Παρίσι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, παρ' ότι αναμένεται μια ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα δύο επόμενα έτη, «εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η επείγουσα δράση για περαιτέρω μείωση της ανεργίας». Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, οι χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση μιας ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση των θέσεων εργασίας.

Ειδικά για την Ευρώπη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή, δικαιολογώντας μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων λόγω του χαμηλού πληθωρισμού. Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η τραπεζική ένωση και να διατηρηθεί η δυναμική για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, στη Σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα, με τις 34 χώρες-μέλη να αποδέχονται τη σχετική «Ανακοίνωση» του ΟΟΣΑ με την οποία δεσμεύονται για την εφαρμογή ενός νέου «Παγκόσμιου Πρότυπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών», το οποίο σημαίνει και το τέλος του τραπεζικού απόρρητου για φορολογικές σκοπιμότητες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα