Συγκρατημένη άνοδος

Βρίσκουν στηρίγματα τα διεθνή χρηματιστήρια
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:38

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ κερδοφορίες και ισχυρά οικονομικά μεγέθη έδωσαν νέα ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά ο «εφιάλτης» του πετρελαίου διατήρησε επιφυλακτικό το κλίμα της αγοράς.

Οι μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων για εταιρείες του κλάδου λιανικής, τεχνολογίας και ασφαλειών. Η άνοδος καθοδηγήθηκε πρωτίστως από τη Home Depot Inc. και μετά τις οικονομικές αναφορές στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, που έδειξαν χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις και ραγδαία ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παρότι τα καλά οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών-κολοσσών, όπως η Motorola και η Staples, ενθάρρυναν την ψυχολογία των επενδυτών και οδήγησαν το δείκτη Dow Jones πάνω από τις 10.000 μονάδες, η αγορά έχασε μέρος των αρχικών κερδών της, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ακολούθησαν νέα ανοδική τροχιά στις απογευματινές συναλλαγές, στον απόηχο των θετικών νέων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η μετοχή της Home Depot ενισχύθηκε κατά 3,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερης των προσδοκιών κερδοφορίας, ενώ η μετοχή της Motorola κέρδισε ποσοστό 4,4%, συμβάλλοντας στα κέρδη των βασικών δεικτών Dow και S&P 500.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 18,28 μονάδες, ποσοστό 0,18%, φθάνοντας στις 9.972,83 μονάδες. Με άνοδο 12,41 μονάδων, ποσοστό 0,70%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.795,25 μονάδες.

Τα καθησυχαστικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η ανακοίνωση ενθαρρυντικών νέων από κορυφαίες εταιρείες βοήθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αποκομίσουν μέτρια κέρδη, αλλά η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου «ψαλίδισε» μέρος αυτών.

Τον τόνο έδωσε στην αγορά η απρόσμενη πτώση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, η πρώτη ύστερα από οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι ανησυχίες ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης έχουν ασκήσει πιέσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,1%, στις 951,4 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα