Η δήλωση προθέσεων καλύπτει δύο φορές την ΑΜΚ της Εθνικής

Ανοίγει σήμερα - Ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ευρώπη
Τρίτη, 06 Μαΐου 2014 07:01
UPD:09:48
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Εθνική έκλεισε πρώτη τη διαφορά μεταξύ προ προβλέψεων κερδών και cost of risk, ενώ στα χαρακτηριστικά που επισημαίνονται κατά τις παρουσιάσεις προς αναλυτές είναι οι σταθερές πηγές χρηματοδότησης και η ισχυρή ρευστότητα.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Ανοίγει σήμερα το διεθνές βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για κάλυψη ήδη, με βάση την πρόθεση που διατυπώνεται από επενδυτικά κεφάλαια, κατά δύο φορές.

Το book building θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου και η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί την Παρασκευή.

Η διοίκηση της τράπεζας καταγράφει το ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και από Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μέσω του διεθνούς βιβλίου.

Επαφές

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε στις δύο ομολογιακές εκδόσεις, της Εθνικής και της Finansbank, και καταγράφεται στις επαφές που έχει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, Νέα Υόρκη και Βοστόνη, και αυτό το διήμερο σε Λονδίνο και Παρίσι.

Τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δηλώνουν την παρουσία τους και εκφράζουν την πρόθεση συμμετοχής στην αύξηση.

Εκτιμήσεις από την αγορά κάνουν λόγο για κάλυψη κατά μιάμιση ως δύο φορές ήδη των 2,5 δισ. ευρώ της αύξησης, ενώ η διοίκηση της Εθνικής παραπέμπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τόσο για την υπερκάλυψη όσο και κυρίως για την τιμή, αφού στο διήμερο του book building θα αποτυπωθεί επισήμως και δεσμευτικά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πέραν των ξένων funds, υφιστάμενοι μεγαλόμετοχοι της τράπεζας, όπως ο όμιλος Λάτση, αλλά και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έλαβαν μέρος στην προηγούμενη αύξηση, δίνουν το «παρών», όπως καταγράφεται στις επαφές που έχουν με το διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Με την Εθνική αναμένεται να ολοκληρωθεί η «ροή» επενδυτών προς τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, με παρέλαση όλων των μεγάλων επενδυτών που έμεναν εκτός της ελληνικής αγοράς επί σειρά ετών, μεταξύ των οποίων ακόμη και συνταξιοδοτικά ταμεία από την Ευρώπη και την Ασία.

Το επενδυτικό στόρι του ομίλου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική που παρουσιάζουν οι εγχώριες εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητα παραγωγής εσόδων, μέσω της χρηματοδότησης ελκυστικών τομέων της οικονομίας, ανάκαμψης στα έσοδα από προμήθειες και ανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ευρύτατα περιθώρια υπάρχουν στην περικοπή του κόστους στην Ελλάδα, όπου ήδη βελτιώθηκε ο δείκτης κόστους προς έσοδα από το 70,3% στο 61,5% μετά την πρόσφατη εθελούσια έξοδο.

Πλεονεκτήματα

Η διοίκηση της Εθνικής προτάσσει το συγκριτικά καλύτερο από πλευράς ποιότητας χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και την αποκλιμάκωση στη δημιουργία νέων επισφαλειών κατά 57% σε ετήσια βάση, αφού από τα 3,56 δισ. ευρώ του 2012 τα καθυστερούμενα δάνεια υποχώρησαν στο 1,56 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Η Εθνική έκλεισε πρώτη τη διαφορά μεταξύ προ προβλέψεων κερδών και cost of risk, ενώ στα χαρακτηριστικά που επισημαίνονται κατά τις παρουσιάσεις προς αναλυτές είναι οι σταθερές πηγές χρηματοδότησης και η ισχυρή ρευστότητα.

Ειδικότερα, η τράπεζα έχει δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 97% σε επίπεδο ομίλου και στο 90% στην Ελλάδα, με τις προθεσμιακές καταθέσεις να κινούνται στο 49% του συνόλου έναντι 64% της αγοράς, ενώ δεν έχει εξάρτηση από τον ELA.

Σε σχέση με το ενεργητικό, η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα διαμορφώνεται στο 18,7%, το χαμηλότερο του συστήματος.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα