Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Για μια ακόμη φορά, όπως συμβαίνει συχνά πλέον τον τελευταίο καιρό, η Κομισιόν δεν έδειξε να «φοβάται» τις εκφράσεις της αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία μέσω της εαρινής έκθεσης με τις διαπιστώσεις και προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία την περίοδο 2013-2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την αισιοδοξία της για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι τα τρία δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι εξαγωγές, θα ευνοηθούν περαιτέρω από την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επιπλέον, η Επιτροπή αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα, διατύπωσε εκτίμηση για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και εξέφρασε την πεποίθησή της πως τα χειρότερα στην ανεργία είναι πίσω μας.
Να θυμίσουμε ότι δέκα ημέρες νωρίτερα η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είχε δείξει επίσης ότι δεν φείδεται εγκωμιαστικών εκφράσεων.
«Οικοδομώντας πάνω στην εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013, καθώς έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η αλήθεια είναι ότι όποιος θελήσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και δανειστές μας οτιδήποτε έχει σχέση με την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα έχει στη διάθεσή του έναν ογκώδη φάκελο επιχειρημάτων να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ελληνική πλευρά μπορεί να κοιτάζει χωρίς άγχος τον κατάλογο των υποχρεώσεων που είχε να καλύψει, αρχίζοντας με τις δημοσιονομικές βελτιώσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα και φτάνοντας έως τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές.
Ετσι, τώρα που άνοιξε επισήμως στο Eurogroup η συζήτηση για το δημόσιο χρέος -διότι ανεπισήμως είναι κάτι που συζητείται αρκετούς μήνες- είναι βέβαιο ότι το μπαλάκι δεν βρίσκεται στην ελληνική πλευρά.
Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να ανησυχεί την Ευρώπη ή να την εξαναγκάζει σε γρήγορες κινήσεις.
Αντίθετα, οι ρυθμοί λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωζώνη δεν δείχνουν να έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να διατηρείται απείραχτο το χάσμα ανάμεσα στις προτάσεις του ΔΝΤ, που περιλαμβάνουν απαραιτήτως κούρεμα του χρέους, και στις ευρωπαϊκές θέσεις, που φτάνουν έως την επιμήκυνση και την πιθανή χαλάρωση των επιτοκίων.
Εμείς, ωστόσο, έχουμε κάθε λόγο να βιαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς, πέρα από τη συγκυριακή ευφορία στις αγορές που δίνει χρήμα με συγκριτικά ευνοϊκούς όρους στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, ο βραχνάς του υπερβολικού και μη βιώσιμου δημοσίου χρέους παραμένει και μπορεί απροειδοποίητα να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.
Στη συζήτηση για το χρέος δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο από την πιο σκληρή διαπραγμάτευση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]