Γνώμη: Αισιοδοξία και ανάκαμψη

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 07:02
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι καλά μελετημένα και σχεδιασμένα, όχι πρόχειρα. Να μην προκαλούν νέες αναταράξεις που μπορεί να κλονίσουν εκ νέου την οικονομία.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Υπάρχουν βαθιές πληγές στην Ελλάδα. Ο ρυθμός ανάκαμψης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορείτε να ξαναγυρίσετε στην κατάσταση πριν από την κρίση. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τέλος της κρίσης».

Αυτή ήταν μία από τις πολλές, και δυστυχώς όχι τόσο ευχάριστες, χθεσινές επισημάνσεις που έκανε ο Guy Ryder, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization, ILO), μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μπορεί μάλιστα κατά τον κ. Ryder η κατάσταση να ήταν πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη, εάν είχαν επιλεγεί άλλες λύσεις, γιατί το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώνεται δεν σημαίνει ότι επελέγησαν και οι σωστές πολιτικές!

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Ryder δεν ανακαλύπτει… την Αμερική! Δυστυχώς, πάμπολλες ήταν οι φωνές κατά το παρελθόν που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα λάθη των πολιτικών, κυρίως των φορολογικών μέτρων, που επιλέχτηκαν.

Ομως οι «σπασμωδικές» φορολογικές αποφάσεις ελήφθησαν για να γεμίσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού και των Ταμείων, χωρίς να υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα «αδειάσει» το πορτοφόλι των νοικοκυριών ή θα μηδενιστεί ο τζίρος των επιχειρήσεων, αφού το μόνο σίγουρο ήταν, και αυτό το έβλεπαν όλοι, ότι η ρευστότητα «βούλιαζε».

Ολα αυτά μέχρι χθες. Και οι ανωτέρω επισημάνσεις είναι χρήσιμες όχι για να κοιτάξουμε για μια ακόμη φορά το παρελθόν και να αρχίσουμε να αποδίδουμε ευθύνες, που άλλωστε αποτελεί και το αγαπημένο σπορ της φυλής, αλλά για να μην πάρουν οι πολιτικοί μας τις ίδιες λάθος αποφάσεις στο μέλλον.

Ειδικά δε τώρα που η κατάσταση έχει, αν μη τι άλλο, αρχίσει να σταθεροποιείται. Ανεξάρτητα με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις δημοτικές, εάν θα ανοίξουν ή όχι το δρόμο σε εθνικές εκλογές, ένα πρέπει να είναι το μέλημα των πολιτικών, όλων των παρατάξεων και χρωμάτων.

Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι καλά μελετημένα και σχεδιασμένα, όχι πρόχειρα. Να μην προκαλούν νέες αναταράξεις που μπορεί να κλονίσουν εκ νέου την οικονομία, να μην αναδεικνύουν διλήμματα τύπου ευρώ ή δραχμή, ή αναζητούν πολιτική στήριξη σε δημοψηφίσματα και άλλα θεαματικά πυροτεχνήματα.

Η λαϊκή σοφία λέει άλλωστε πως «όποιος παίζει με τη φωτιά, κινδυνεύει να καεί». Τα πυροτεχνήματα επομένως δεν προσφέρονται. Χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική, με προτάσεις, καινούργιες ιδέες που θα δίνουν λύσεις.

Λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και της επιχειρηματικότητας. Αλλωστε, η ψυχολογία είναι σημαντική για την αγορά. Αν τώρα που έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες ηλιαχτίδες αισιοδοξίας μάς έρθει κανένα νέο χαμηλό… βαρομετρικό, τότε σίγουρο είναι ότι η ανάκαμψη θα μας γυρίσει την πλάτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα