Η Google δεν ήταν αρκετή

Η Ευρώπη συνέχισε το ανοδικό σερί
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:25

ΤA ΣΗΜΑΔΙΑ κόπωσης μετά το ράλι των τεσσάρων ημερών ήταν έκδηλα στη Wall Street μετά το νέο ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας στα εταιρικά κέρδη.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρριψαν νέο υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 48 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχές έχασαν τη δυναμική ανόδου τους λόγω των ανησυχιών ότι το κόστος ενέργειας θα πλήξει τις εταιρικές κερδοφορίες και τις δαπάνες κατανάλωσης, ενώ το κλίμα παραμένει γενικότερα επιφυλακτικό για τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της αγοράς.

Ο δείκτς Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 42,33 μονάδες, ποσοστό 0,42%, φθάνοντας στις 10.040,82 μονάδες. Με απώλειες 11,48 μονάδων, ποσοστό 0,63%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.819,89 μονάδες.

Το αστέρι της συνεδρίασης ήταν η μετοχή της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης Google, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά και διαπραγματεύθηκε περίπου στα 103 δολάρια ή 18 δολάρια υψηλότερα από το άνοιγμα της τιμής στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο.

Οι μετοχές εταιρειών του Διαδικτύου κινήθηκαν ανοδικά εν όψει του ντεμπούτο της Google, αλλά σύντομα έχασαν τα κέρδη τους μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της εταιρείας κατασκευής λογισμικού Synopsys μετά την προειδοποίηση για χαμηλότερη της αναμενόμενης τριμηνιαίας κερδοφορίας, σημειώνοντας απώλειες 32% στο δείκτη Nasdaq.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, αγνοώντας τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου, αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών περισσότερο απ' ό,τι επηρεάζει η πραγματική οικονομία, εκτιμούν αναλυτές. Οι συναλλασσόμενοι αναμένουν διατήρηση του επιφυλακτικού κλίματος εν όψει της εκπνοής δικαιωμάτων στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, η οποία συνήθως προκαλεί έντονες διακυμάνσεις.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 0,2%, στις 953,58 μονάδες, αλλά ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,20%, στις 10.903,53 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα