Κατέληξαν σε συμφωνία τράπεζες - Ομιλος Κλωνατέξ

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2004 20:42

Ο Ομιλος Κλωνατέξ (Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ, Fanco AE, Κλωστήρια Ροδόπης ΑΕ), που εκπροσωπείται από τον επιχειρηματία, Θωμά Λαναρά, και οι κύριες πιστώτριες τράπεζες -Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias- κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο την ομαλή επαναλειτουργία του Ομίλου.

Βάσει της συμφωνίας αυτής η οποία υπογράφηκε σήμερα, οι τράπεζες, με συντονιστή την Εθνική, αποφάσισαν την έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ μετά την 31.12.04 , υπό προϋποθέσεις.

Το δάνειο αυτό, πενταετούς διάρκειας με εκδότριες τις «Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ», «Κλωστήρια Ροδόπης ΑΕ» και « FANCO ΑΕ», μπορεί να ανακαλείται κάθε εξάμηνο για τη συγκεκριμένη περίοδο των πρώτων 18 μηνών, εάν κριθεί ότι η πορεία των εργασιών δεν είναι συμβατή με τον business plan του Oμίλου.

Από το παραπάνω ποσό, τα 9 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί από τις τράπεζες στις ανωτέρω εταιρείες του Ομίλου, υπό τη μορφή bridge loan.

Ταυτόχρονα με τον τραπεζικό δανεισμό, ο κ. Θ. Λαναράς και ο Ομιλος Κλωνατέξ δεσμεύονται να συνεισφέρουν συνολικό ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, υπό μορφή εγγυημένων πιστώσεων, μετρητών και συμμετοχής τους σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων του κλωστοϋφαντουργικού τομέα του Ομίλου. Το σύνολο αυτής της συνεισφοράς θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως το τέλος του έτους. Ετσι, εισέρχονται στην εταιρεία καθαρά νέα κεφάλαια συνολικού ύψους έως 30,9 εκατ. ευρώ (39,9 εκατ. ευρώ -που είναι η συνολική χρηματοδότηση με τη συμμετοχή του ιδίου του επιχειρηματία- μείον το bridge loan).

Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας, είναι η εκταμίευση του ομολογιακού δανείου, να γίνει παράλληλα και σύμμετρα με τη σταδιακή εισφορά των κεφαλαίων εκ μέρους του κ. Θ. Λαναρά και του Ομίλου.

Οι τράπεζες δεσμεύονται να ανανεώσουν όλα τα υφιστάμενα υπόλοιπα των εγκεκριμένων ορίων του Ομίλου με ημερομηνία 30/6/2004 για περίοδο 18 μηνών μετά την έκδοση του ομολογιακού δανείου και να παρατείνουν ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση όλων των υπαρχουσών υποχρεώσεων των άλλων εταιρειών του Ομίλου, για το ίδιο διάστημα. Επίσης, δεσμεύονται να τοποθετηθούν επί των εισηγήσεων του χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα επιλεγεί με έργο την αναδιάρθρωση του υπολοίπου χρέους του Ομίλου, μετά την παρέλευση 18 μηνών και υπό τη προϋπόθεση ότι η εταιρεία λειτουργεί με επιτυχία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την τοποθέτηση ελεγκτή χρηματαγορών στις εταιρείες του Ομίλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα