Πάνω από τα 48 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2004 07:10
UPD:07:53

ΣΤΑ ΥΨΗ και σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι οι εξαγωγές του Ιράκ θα σταματήσουν εξ αιτίας των συγκρούσεων στα νότια της χώρας μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και μαχητών οπαδών του Σιΐτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Η βία στο Ιράκ, μείωσε κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια τις εξαγωγές της χώρας ημερησίως, από 1,8 εκατ. βαρέλια που ήταν τον Απρίλιο. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιουλίου, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η διεθνής ζήτηση θα υπερβεί τις προμήθειες. Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος προμηθεύει το 1/3 των συνολικών ποσοτήτων πετρελαίου που καταναλώνονται στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι οι χώρες-μέλη του, αντλούν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν.

«Αυτή η αγορά εκτινάσσεται κάθε ημέρα υψηλότερα», ανέφερε ο Chris Mennis, ιδιοκτήτης της New Wave Energy, στην Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας, ότι η κατάσταση γίνεται ανησυχητική, καθώς ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην μπορέσει να προμηθεύσει εκείνες τις ποσότητες, οι οποίες απαιτούνται για να καλυφθεί η ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 28 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 48,98 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 10:49' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Αυτή ήταν και υψηλότερη τιμή στην οποία έφθασε το πετρέλαιο μέσα σε μία ημέρα από το 1983 που άρχισε να διαπραγματεύεται στη Ν. Υόρκη.

Χθες η τιμή του αργού για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε κατά 1,43 δολ. ποσοστό 3%, κλείνοντας στα 48,70 δολ. το βαρέλι και σε επίπεδα ρεκόρ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα