Ν. Κορέα : Πολύ χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2004 07:30

ΜΕ ΤΟΥΣ χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε ένα έτος, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η Ν. Κορέα, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, καθώς τα χρέη σε πιστωτικές κάρτες, ανάγκασαν τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους για την αγορά αυτοκινήτων, ρούχων και κομπιούτερ.

Το ΑΕΠ, εποχιακώς προσαρμοσμένο, αυξήθηκε 0,7% έναντι του πρώτου τριμήνου, μετά από αύξηση (αναθεωρημένα στοιχεία) της τάξης του 0,7% που είχε εμφανίσει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας στη Σεούλ. Αυτή ήταν και η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ από την συρρίκνωση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών, υποχρεώνει τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai Motor Co. και της Posco, να βασίσουν τις πωλήσεις τους στις εξαγωγές, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα στις 12 Αυγούστου, επισημαίνοντας, ότι η αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης είναι πιο σημαντική, καθώς η εξωτερική ενδέχεται να εξασθενήσει.

Οι δαπάνες των καταναλωτών υποχώρησαν 0,1% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, όπως έδειξε η σημερινή έκθεση. Από τότε οι δαπάνες σταμάτησαν να μειώνονται, ανέφερε ο Byun Ki Seok, γενικός διευθυντής της στατιστικής υπηρεσίας της Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σεούλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα