Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2004 12:50

Πτωτικά κινείται και σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Θετικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από το ιστορικό ρεκόρ το οποίο άγγιξαν την Παρασκευή.

Το γεγονός αυτό μετρίασε κάπως τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας παγκοσμίως.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 12:39 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2264 δολάρια έναντι 1,2292 δολαρίων στις 10 το πρωί και 1,2316 δολαρίων στις 24:00 την περασμένη Παρασκευή.

Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή ;htan 1,2293 δολάρια ανά ευρώ.

Tην ίδια ώρα το δολάριο ισοδυναμούσε με 109,6 γιεν έναντι 109,12 γιεν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται η ομιλία του προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν στο τέλος της εβδομάδας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/08/23/950875.htm και οι αγορές περιμένουν να ακούσουν κατά πόσον θα επιμείνει στην άποψή του ότι η πρόσφατη εξασθενημένη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας είναι πρόσκαιρο φαινόμενο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα οριστικά στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις 52 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ να κάνουν λόγο για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,7%, σε ετήσια βάση, κάτω από το 3% της αρχικής ανακοίνωσης της 30ης Ιουλίου.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν στη Γερμανία τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον Αύγουστο στις 95,1 μονάδες έναντι 95,6 μονάδων τον Ιούλιο.

«Ενδεχόμενη πτώση του δείκτη Ifo θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πρόβλεψή μας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκιά της», δήλωσε στους “Financial Times” αναλυτής της Capital Economics.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα