DW: Alstom, το σύμβολο του γαλλικού προβλήματος

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 09:44
UPD:09:47
REUTERS/ROBERT PRATTA

H Siemens εμφανίζεται διατεθειμένη να εκχωρήσει στους Γάλλους ένα σημαντικό μέρος του κλάδου κατασκευής σιδηροδρομικών οχημάτων.

Στην πραγματικότητα, τα είχαν βρει σε όλα ο επικεφαλής της Alstom Πατρίκ Κρον και ο ομόλογός του της General Electric Τζέφρι Ίμελτ. Όμως, όλα δείχνουν ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο: τη γαλλική κυβέρνηση, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Απορρίπτουμε την πώληση ενός εθνικού μας συμβόλου, πίσω από την πλάτη των μετόχων, των εργαζομένων και της γαλλικής κυβέρνησης», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ την περασμένη Δευτέρα, υποσχόμενος μάλιστα να υπερασπισθεί «τα οικονομικά και βιομηχανικά συμφέροντα της Γαλλίας».

Δικαίως, εάν αναλογισθεί κανείς τη στρατηγική σημασία που έχει για τη Γαλλία ο τεχνολογικός όμιλος Alstom, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ενέργειας και των μεταφορών. Η Alstom είναι η κύρια κατασκευάστρια εταιρεία των τουρμπινών που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ωστόσο, τα σχέδια πώλησής της δεν είναι τίποτε άλλο από «μια ακόμη απόδειξη του εκτροχιασμού της Γαλλίας», επεσήμανε ο πρόεδρος του συντηρητικού UMP, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. Ο λόγος για την απώλεια σημαντικών βιομηχανιών τα τελευταία χρόνια. Από την Pechiney μέχρι την Lafarge, αλλά και την πώληση μεγάλων μεριδιών της PSA-Peugeot-Citroen στην κινέζικη επενδυτική Dongfeng.

«Με την εξαγορά η Siemens θα ενισχύσει τον ενεργειακό της κλάδο»

Όλα δείχνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να απολέσει η Γαλλία τη βιομηχανική της βάση. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της βιομηχανίας επί του γαλλικού ΑΕΠ κινείται σήμερα στο 12,8%. Αντίστοιχα, το ποσοστό της βιομηχανίας στο γερμανικό ΑΕΠ είναι το διπλάσιο. Ακόμη και στην Ιταλία και την Ισπανία το μερίδιο της μεταποίησης στο σύνολο της οικονομικής απόδοσης είναι μεγαλύτερο.

EURONEWS

Το πρόβλημα της Alstom δεν είναι νέο. Πριν από δέκα χρόνια, η τότε συντηρητική κυβέρνηση της Γαλλίας είχε διασώσει τον τεχνολογικό όμιλο που παρέπαιε με τα χρήματα των φορολογουμένων. Έτσι αποφεύχθηκε τότε η εξαγορά της Alstom από τη γερμανική Siemens.

Σήμερα είναι η ίδια γερμανική εταιρεία που καλείται να διασώσει τον ενεργειακό κλάδο της Alstom από την αμερικανική General Electric. Σε αντάλλαγμα η Siemens εμφανίζεται διατεθειμένη να εκχωρήσει στους Γάλλους ένα σημαντικό μέρος του κλάδου κατασκευής σιδηροδρομικών οχημάτων.

Και όπως υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ Χάλβερ από την Baader Bank: «Με την εξαγορά η Siemens θα ενισχύσει τον ενεργειακό της κλάδο και θα καταστεί το νούμερο ένα παγκοσμίως. Με τον τρόπο αυτόν θα κρατήσει εκτός ευρωπαϊκής αγοράς τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της παγκοσμίως, την General Electric, με την οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε διαρκή ανταγωνισμό».

Βασικός στόχος, η διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ο τζίρος των Siemens και General Electric στο πεδίο της βιομηχανίας υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ. Ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Alstom με 20 δισ. ευρώ. «Η Alstom έχει και διεθνείς πωλήσεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών της γίνεται με γάλλους πελάτες, όπως τους γαλλικούς σιδηροδρόμους SNCF ή τον ενεργειακό όμιλο Gaz de France. Και οι πελάτες αυτοί τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν πολλές αγορές», υπενθυμίζει ο Τομά Μιχάλσκι, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο HEC, στο Παρίσι.

EURONEWS

Όλα δείχνουν ότι η γαλλική κυβέρνηση προτιμά την πρόταση που κατέθεσε χθες η Siemens από εκείνη της General Electric, αλλά σε γενικές γραμμές δεν ανθίσταται πλέον σε μια εξαγορά της Alstom από όμιλο του εξωτερικού.

«Υπάρχει ακόμη το ρεφλέξ που θέλει τις γαλλικές επιχειρήσεις να παραμένουν σε γαλλικά χέρια, ωστόσο η κυβέρνηση της Γαλλίας γνωρίζει ότι έχει μεγάλα χρέη και πολύ μικρά περιθώρια παρέμβασης», επισημαίνει ο Τομά Μιχάλσκι, προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να αποτρέψει σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ είναι μια επανάληψη του σεναρίου της Pechiney.

Την μεγάλη γαλλική εταιρεία αλουμινίου εξαγόρασε η καναδική Alcan-Group, η οποία, αφού τη διέλυσε, πούλησε μερικά τμήματα της και άλλα τα έκλεισε αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά. Με αυτά τα δεδομένα, η πρόταση της Siemens, που συνοδεύεται από μια εγγύηση απασχόλησης όλων των εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια, ταιριάζει απόλυτα στις πολιτικές προτεραιότητες των Γάλλων. Προς το παρόν πάντως, η διεύθυνση της Alstom εξετάζει την πρόταση της General Elecrtric για την εξαγορά του ενεργειακού κλάδου του γαλλικού ομίλου.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα