Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και εβδομάδες ένα πόκερ για την εξαγορά του γαλλικού τεχνολογικού ομίλου Alstom από την αμερικανική General Electric. Στο παιχνίδι μπήκε και η Siemens με τις ευλογίες της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο αμερικανικής τεχνολογικός γίγαντας GE επιδιώκει την εξαγορά της Alstom, αποσκοπώντας προφανώς στη διάλυσή της και την αξιοποίηση του ενεργειακού κλάδου του γαλλικού ομίλου. Αντίθετα, η GE φέρεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κλάδο των σιδηροδρομικών οχημάτων, όπως είναι τα τρένα υψηλών ταχυτήτων, TGV.
«Στην πραγματικότητα ο στόχος της επίθεσης έχει έδρα στο Μόναχο και είναι η Siemens, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής παγκοσμίως της GE», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι ο γερμανικός όμιλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα σε περίπτωση που η GE αποκτούσε μεγάλη δύναμη στον κλάδο της ενέργειας.
Ελκυστικά τα γερμανικά ανταλλάγματα
Οι Γερμανοί δεν μένουν, ωστόσο, με τα χέρια σταυρωμένα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Τζο Κέζερ, μπαίνει στο παιχνίδι, προτείνοντας στην αδύναμη Alstom συνομιλίες με στόχο μια «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών ομίλων.
Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Alstom, Πάτρικ Κρον, ο Τζο Κέζερ του προτείνει να αναλάβει η Siemens τον κλάδο της ενέργειας και σε αντάλλαγμα ο γερμανικός όμιλος να παραχωρήσει στην Alstom «τμήμα του κλάδου κίνησης και μεταφορών», επισημαίνει το Der Spiegel, επικαλούμενο κύκλους της Siemens.
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα κίνησης (Mobilitätssparte) περιλαμβάνει τα τρένα υψηλών ταχυτήτων, ICE, αλλά και άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται στο ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας. Περιλαμβάνει επίσης συστήματα συγκοινωνιακής διαχείρισης.
Με αυτού του είδους τη συνεργασία «θα μπορούσαν η Siemens και η Alstom να καταστούν οι μεγάλοι ευρωπαίοι πρωταθλητές στα πεδία της ενέργειας και των σιδηροδρόμων», φέρεται να αναφέρει ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου στην επιστολή του προς το γάλλο ομόλογό του. Υπενθυμίζεται ότι η Alstom κατασκευάζει τα γαλλικά τρένα υψηλών ταχυτήτων, TGV για τους γαλλικούς σιδηροδρόμους SNFC και προμηθεύει με τεχνολογικά συστήματα τον ενεργειακό όμιλο EdV.
Η ιδέα για την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο ομίλων είναι παλαιότερη. Η υλοποίησή της σκόνταφτε κυρίως σε γαλλικές πολιτικές αντιστάσεις. Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται ενδεχόμενη πρόταση της GE για την εξαγορά του ενεργειακού κλάδου της Alstom και ζητά τη βοήθεια της Siemens, δηλαδή μια γερμανική «αντιπρόταση».
Μια «επίθεση εξαγοράς» είναι η καλύτερη λύση
Η φιλοσοφία της εν λόγω πρακτικής είναι γνωστή. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, σε σχετικά καλές περιόδους για τις εταιρείες, τίθεται το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον διλημμάτων. Για ευνόητους λόγους δεν μοιράζουν τα κέρδη στους μετόχους και συνήθως αποφεύγουν τις μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα, γνωρίζοντας ότι τα αποτελέσματά της αργούν να φανούν.
Μια «επίθεση εξαγοράς» ανταγωνιστών θεωρείται –υπό προϋποθέσεις- η καλύτερη λύση. Αυτό φαίνεται να είναι το βασικό κίνητρο της GE, σύμφωνα με το Der Spiegel. Ο αμερικανικός όμιλος έχει σε διάφορες χώρες του κόσμου περισσότερα από 60 δισ. δολάρια. Σε περίπτωση επανεισαγωγής των εν λόγω κερδών στις ΗΠΑ, θα πρέπει αυτά να φορολογηθούν και αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς στην GE.
Η Siemens, πάντως, δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Alstom στα χέρια του κυριότερου της αντιπάλου και είναι διατεθειμένη να κάνει γενναίες παραχωρήσεις. Μεταξύ άλλων, είναι διατεθειμένη να προσφέρει στους εργαζόμενους του γαλλικού ομίλου «τριετή εγγύηση απασχόλησης». Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας συνεργάτης της Alstom, ανεξαρτήτως του εάν διατηρηθεί η όχι ο κλάδος του ομίλου στον οποίο απασχολείται.
Στην προαναφερόμενη επιστολή του προς τον επικεφαλής της Alstom, ο Κέζερ τον διαβεβαιώνει ότι «η επιδιωκόμενη συναλλαγή δεν θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις στους δύο ομίλους». Με τον τρόπο αυτόν η Siemens διασφαλίζει και την υποστήριξη των εργαζομένων στην πρότασή της.
Πηγή: Deutsche Welle