Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα, λέει Γερμανός οικονομολόγος

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 09:04
UPD:09:08
EPA/SIMELA PANTZARTZI

«Αχτίδα ελπίδας ανατέλλει για την Ελλάδα, που βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μετά τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας όσο σε καμιά άλλη δυτική χώρα, που την έφεραν στην κοιλάδα των δακρύων, κινείται και πάλι, αργά αλλά σταθερά, με κατεύθυνση προς τα πάνω».

Αυτό υποστήριξε ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της παλαιότερης ιδιωτικής γερμανικής τράπεζας Berensberg, σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

«Να βοηθήσουμε ως δανειστές»

Ο γερμανός οικονομολόγος περιγράφει τον τρόπο που θεωρεί ο ίδιος ως τον πιο ενδεδειγμένο για να βγει η Αθήνα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. «Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι κατ’ αρχήν περισσότερα φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη. Αυτό έχει ξεκινήσει, αλλά με πολύ αργό ρυθμό», υποστηρίζει ο Σμίντιγκ.

Κατά δεύτερον, προσθέτει, «χρειάζεται υποφερτούς τόκους για την αποπληρωμή του χρέους που έχει συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Στο σημείο αυτό η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους, καθώς μπορεί πλέον να δανείζεται μικροποσά από την ελεύθερη αγορά. Αλλά και εμείς ως δανειστές, Γερμανοί ή Ευρωπαίοι, θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, και όπου είναι εφικτό, να προχωρήσουμε και σε μείωση των επιτοκίων ως κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Με όλα αυτά μπορεί να υπάρξει επιτυχία».

Ο Γερμανός οικονομολόγος διευκρινίζει ότι μείωση των τόκων σημαίνει μικρότερο κέρδος για τους δανειστές και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης, αλλά ούτε και νέο κούρεμα του χρέους της, που θα σήμαινε και μεγάλες απώλειες για τους δανειστές. Χρειάζεται, λέει, μόνο κίνητρα που θα της δώσουν ώθηση για να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Να δούμε τα του οίκου μας»

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η χώρα εισπράττει λίγους φόρους από τους πλούσιους Έλληνες, ο Χόλγκερ Σμίντινγ επικεντρώνεται στην εξελικτική πορεία.

«Οι επικρίσεις έχουν κάποια δικαιολογημένη βάση, αλλά και εδώ πρέπει να ρίξουμε το βλέμμα μας στην εξέλιξη. Η κατάσταση έχει σημαντικά βελτιωθεί από ότι πριν από 5 χρόνια. Η Ελλάδα έχει κρατικά έσοδα που σχεδόν ανταποκρίνονται στην οικονομική της δραστηριότητα και είναι αναλογικά το ίδιο υψηλά όσο και στη Γερμανία. Νομίζω ότι στο θέμα της φορολογικής ηθικής θα πρέπει και εμείς εδώ στη Γερμανία να δούμε τα του οίκου μας. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή, αλλά δεν απέχει και πολύ από τη δική μας».

Ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, που ακολουθεί πάντα το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, είναι ανησυχητική. «Οι επιχειρηματίες θα πρέπει πρώτα να δουν την ανάπτυξη να έρχεται και μετά να κάνουν προσλήψεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο όπου αρχίζει να κινείται κάπως η αγορά εργασίας. Η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά σημασία έχει η πορεία», σημειώνει.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα