Market Beat: Με δείκτες στο «έλεος» των τραπεζών και της κρίσης στην Ουκρανία

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 10:10
UPD:10:10
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Την εβδομάδα που πέρασε, η συνεδρίαση που σφράγισε την άποψη των θεσμικών για τις προοπτικές του ΧΑ ήταν της Τετάρτης. Γιατί πλέον μπορούμε να πούμε, με σχετική σιγουριά, πως λιγόστεψαν τα στοιχήματα που η κρίση της ελληνικής οικονομίας εκ των πραγμάτων είχε θέσει. Η αναγνώριση από την EUROSTAT των στατιστικών υπολογισμών της ελληνικής πλευράς που κατέληξαν σε πρωτογενές πλεόνασμα αποτέλεσε αφορμή για άγριες πιέσεις με γενικευμένο χαρακτήρα.

Αλλά ενώ τη βδομάδα του Πάσχα η αγορά σφραγίστηκε από τη συνεδρίαση της 23 Απριλίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήτοι την προπερασμένη, την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, σταμάτησε μια πτώση που σχηματίστηκε από αλυσίδα εννέα πτωτικών κλεισιμάτων. Αυτά οριστικοποίησαν την απομάκρυνση των βασικών δεικτών από την κορυφή που σημειώθηκε στα μέσα Μαρτίου και αποτελεί για τη στήλη το υψηλό έτους για το πρώτο εξάμηνο, ως την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος για το ευρωκοινοβούλιο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με το κλείσιμο στις 15 Απριλίου ο 25άρης που τον προτιμούν οι θεσμικοί του ΧΑ, με τα γνωστά ποσοστά υπερ-συγκέντρωσης του τζίρου, παρουσίασε οριακές απώλειες από το τέλος του περασμένου χρόνου. Δηλαδή τότε εξατμίστηκαν όλες οι προσδοκίες που σχηματίστηκαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Η εβδομάδα του Πάσχα έφερε απώλειες στους βασικούς δείκτες της τάξης του -2%. Αλλά, παρόλα αυτά, η μεταβολή των βασικών δεικτών και των blue chip μετά το κλείσιμο στις 25 Απριλίου σε σχέση με το κλείσιμο την Μεγάλη Τρίτη, αντιστοιχεί σε κέρδη. Αυτά είναι για τους ΓΔ και 25άρη +3,05% και +2,96% αντίστοιχα, ενώ ο FTSEM εμφανίζεται χωρίς μεταβολή και για την ακρίβεια με απώλειες -0,02%. Σε παρένθεση: Όλοι έχουν αντιληφθεί την μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος που αφορά πολλές μετοχές  του 25άρη και τις περισσότερες του FTSEM, που σε επίπεδο ημερήσιου τζίρου, διασώζεται λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει κύρια για την ΕΥΡΩΒ. Αυτή στο ταμπλό έχει εισέλθει σε φάση προετοιμασίας των αγοραίων δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της σημαντικής κίνησης για την ΑΜΚ της.

Η δημόσια εγγραφή της ΕΥΡΩΒ ολοκληρώνεται την Τρίτη 29 Μαΐου ενώ την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Παράλληλα τρέχουν τα βιβλία προσφορών για τις ομολογιακές εκδόσεις της ΙΝΛΟΤ και της ΔΕΗ, ενώ είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Παρασκευή να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ομολόγου και από την ΜΟΗ. Ανάμεσα στις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας επισημαίνονται οι Γενικές συνελεύσεις της ΕΥΔΑΠ (30/4) και ΛΑΜΔΑ (29/4) στην οποία θα αποφασιστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ. Η εβδομάδα κλείνει με τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του FTSE-25 με πολύ πιθανή την είσοδο στον δείκτη των ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟΧ και ΕΥΡΩΒ.

Συμπερασματικά η εβδομάδα αυτή θα έχει πάλι 4 συνεδριάσεις και για τεχνικούς λόγους συνδυασμένους με την ποιότητα της ροής των ειδήσεων  μάλλον θα κινήσει τις τιμές «πλάγια» σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Κόσμος

Μετά από μια εβδομάδα που την μίκρυνε η περίοδος των εορτών και περιλάμβανε την δημοσίευση μικρής βαρύτητας μακροοικονομικών δεδομένων, αυτή που ξεκινά, θα φέρει ξανά την νευρικότητα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Γιατί αναμένονται ανακοινώσεις σημαντικών στοιχείων, με σπουδαιότερα εκείνα γύρω από την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης βδομάδας μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων μαζί με κάποια μακροοικονομικά δεδομένα και την ανησυχία από την αύξηση της έντασης στην Ουκρανία, απογοήτευσαν τους επενδυτές και οδήγησαν σε πτώση τις αγορές.

Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά αυτή την περίοδο παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των εταιριών του S&P500. Καθώς  περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με παγκόσμια δραστηριότητα και η εικόνα της κερδοφορίας τους αντικατοπτρίζει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε δημοσίευση κερδών πάνω από τις προσδοκίες των αγοραίων δυνάμεων θα προκαλεί ανακούφιση ή ενθουσιασμό. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όπως συνέβη πρόσφατα με τα κέρδη εταιριών σε υποκλάδους του τομέα της Τεχνολογίας, προκαλεί απογοήτευση και ρευστοποιήσεις στις αντίστοιχες εταιρίες των υπολοίπων χρηματιστηρίων του πλανήτη.  

ΗΠΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, δεχόμενοι πιέσεις αφενός από τις  ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και αφετέρου τα αρνητικά αποτελέσματα δεικτοβαρών εταιρειών από το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, την Παρασκευή ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,85% στις 16.361,46 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,75% στις 4.075,56 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,81% στις 1.863,40 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης Dow σημείωσε απώλειες 0,3%, ο Nasdaq  ^IXIC-1,75% έκλεισε με απώλειες 0,5% και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,1%.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα αναμένεται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην Ουάσιγκτον την 1η και τη 2α Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η καγκελαρία. «Η πολύ σοβαρή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία τώρα μας ανησυχεί όλους, θα έχει κεντρική θέση (στις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών) καθώς και ο τρόπος που πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο ταμπλό, απώλειες 9,9% σημείωσε η Amazon, καθώς αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 108 εκ. δολάρια έναντι 82 εκ. το αντίστοιχο 3μηνο του 2013.

Με απώλειες 2,4% έκλεισε η Bank of America, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα πάνω από 13 δισ. δολάρια, για να επιλύσει τα προβλήματα που συνδέονται με την πώληση ομολόγων με κάλυψη από ενυπόθηκα δάνεια πριν το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Πτώση 5% κατέγραψε η Visa, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν υψηλότερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 6,9% στα 3,2 δισ. δολάρια.

Στο -3,3% βρέθηκε και η Ford Motors με την αγορά να ανησυχεί για την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς ανακοίνωσε πτώση 395 στα κέρδη πρώτου τριμήνου, ήτοι στα 989 εκ. δολάρια, από 1,64 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας σε υψηλό 9 μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στιςΗΠΑ τον Απρίλιο, αφού διαμορφώθηκε στις 84,1 μονάδες έναντι 80 μονάδων τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 82,8 μονάδες.

Παράλληλα, στις 54,2 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, έναντι 55,3 μονάδων τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 55,5 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν την Παρασκευή στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς όπως φαίνεται η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ κοντά στον εκτροχιασμό προκαλώντας εντονότατες ανησυχίες στους επενδυτές. Αρνητικά επέδρασαν τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα από τις Neste Oil και Sandvik.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,26% υποχώρησε κατά 0,25% στις 6.686 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,54% στις 9.402 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,80% σημείωσε απώλειες 0,79% στις 4.444 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,63% στις 333,50 μονάδες, με τις εβδομαδιαίες του απώλειες να ξεπερνούν το 0,6%.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ της εξέτασης νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, θεωρώντας πως η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Στο ταμπλό, η Neste Oil έχασε 5,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 55 εκατ. ευρώ, από 135 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Απώλειες 2,2% για την Deutsche Bank, καθώς διέρρευσε ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα σχεδιάζει την πώληση 5 δισ. ευρώ ιδίων μετοχών ώστε να ενισχυθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Royal KPN υποχώρησε κατά 2,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA της υποχώρησαν κατά 22% το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 624 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 628 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Electrolux ενισχύθηκε κατά 9,7%, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ανοδικό ράλι από τον Απρίλιο του 2012. Ο όμιλος ανακοίνωσε EBITDA 749 εκατ. κορονών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 613 εκατ. κορόνες.

ΧΑ

Η εβδομάδα του Πάσχα φέτος ήταν καθοδική και σε αντίθεση με άλλα χρόνια οι ρυθμοί συναλλαγών στο ΧΑ ήταν κατώτεροι εκείνων της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι συναλλαγές ξεκίνησαν την Τρίτη και τα πρόσημα στο κλείσιμο άλλαζαν σταθερά, με αποτέλεσμα οι δυο συνεδρίες να είναι ανοδικές και δυο πτωτικές. Το στατιστικό αποτέλεσμα για τη βδομάδα, ήταν περίπου ισοδύναμο για τους τρεις δείκτες που παρουσιάζουμε στον πίνακα που συνοδεύει το εβδομαδιαίο σχόλιο και περιορίστηκε σε πτώση της τάξης του -2%. Ως προς τις απώλειες μέσα στον Απρίλιο οι ΓΔ και 25άρης εμφάνισαν ίδια μεταβολή -8,4% με τον FTSEM στο -6,85%. Αντίθετα από την αρχή του χρόνου οι μεταβολές έχουν διαφοροποίηση καθώς ο ΓΔ κερδίζει πια +5,2% ο 25άρης +2,4% και ο FTSEM +3,5%.

Την Παρασκευή μετά τα πρώτα 15 λεπτά φάνηκε ότι δεν θα μπορούσε το ΧΑ να κινηθεί ανοδικά αλλά παράλληλα νεότερα χαμηλά εβδομάδας δεν υπήρξε διάθεση να εγγραφούν. Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι επενδυτές γνώριζαν τις αποφάσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ και για την επιτυχία στην έκδοση πενταετούς ομολόγου της ΕΤΕ με επιτόκιο καλύτερο από εκείνο για το πενταετές ελληνικό ομόλογο.

Το στατιστικό αποτύπωμα της εβδομάδας του Πάσχα στις επιμέρους μετοχές ήταν βαρύ. Αλλά πίσω του κρύβεται και μια ευχάριστη σχετικά παρατήρηση στατιστικού περιεχόμενου. Τα ελάχιστα της εβδομάδας που πέρασε, αν και ήταν καθοδική, ήταν ανώτερα από εκείνα της προηγούμενης, που ήταν επίσης καθοδική.

Σε εβδομαδιαία βάση τα ανοδικά blue chip ήταν μειονότητα και με σοβαρά κέρδη εντοπίσαμε τον ΟΠΑΠ +2,5%, το ΦΦΓΚΡΠ +1,6% και την ΕΥΔΑΠ +1,36% ενώ μικρές θετικές μεταβολές σε τέσσερις συνεδρίες εμφάνισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +,8%, ΟΛΠ +0,5% και χωρίς μεταβολή η ΙΝΛΟΤ 0,00%. Οι υπόλοιπες μετοχές χωρίζονται:

Σε εκείνες που έχασαν πάνω από -4% σε τέσσερις μέρες και ήταν οι ΦΡΙΓΟ -6,6%, ΕΤΕ -6,4%, ΔΕΗ -5,8%, ΜΥΤΙΛ -5,5%, ΜΙΓ -5,2%, ΜΠΕΛΑ -5%, ΕΛΠΕ -4,9% και ΣΩΛΚ -4,8%. 

Σε αυτές που εμφάνισαν μεταβολές γύρω από την μεταβολή των βασικών δεικτών όπως ΟΤΕ -3,4% ΤΙΤΚ -3,3% και ΕΥΠΡΟ -2,5% ΕΧΑΕ -2,3%. Υπάρχουν και τα καθοδικά για τη βδομάδα blue chip που εμφάνισαν αμυντικά χαρακτηριστικά έναντι των πιέσεων και έχασαν λιγότερο από το μέσο όρο. Αυτά είναι ΑΛΦΑ -1,2%, ΕΕΕ -0,7%, ΜΕΤΚ -1,2%, ΜΟΗ -0,2% ΠΕΙΡ -1,8%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,2%.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα κατάφεραν πάλι στις τελευταίες συνεδριάσεις να πιάσουν την ανάσα του 25άρη και στην τελευταία συνεδρίαση έδωσαν στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς τιμή εκκαθάρισης ίση με εκείνη του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη. Αυτή η στάση, σε συνδυασμό με την μικρή πτωτική μεταβολή στον αριθμό των ανοικτών συμβολαίων, υπογραμμίζει την αύξηση του πλήθους των traders που θεωρούν πιθανή μια κίνηση σταθεροποιητικού χαρακτήρα στις τέσσερις επόμενες συνεδριάσεις της βδομάδας.  Τεχνικά αυτό μπορεί να συμβεί με βάση την δυναμική των blue chip, όπως αυτή σχηματίστηκε στις συνεδριάσεις εκατέρωθεν της Κυριακής του Χριστιανικού Πάσχα την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω. 

Αν  υπολογίσουμε τη διαφορά μετά το  κλείσιμο της Παρασκευής 25/4 από το κλείσιμο της Μεγάλης Τρίτης, τότε εκτός των «κερδών» των ΓΔ και FTSE25 οι μετοχές του 25άρη χωρίζονται σε τρεις ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα κατατάσσονται, με βάση το rebound από τα χαμηλά του μήνα, οι ΟΠΑΠ 14,6%, ΦΦΓΚΡΠ +10,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,%, ΜΕΤΚ +7,6%, ΟΤΕ +7,3%, ΕΥΔΑΠ 7,2%, ΙΝΛΟΤ +7%, ΕΥΠΡΟ 6%, ΤΕΝΕΡΓ 6%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,8%, ΜΟΗ +5,6%, ΕΧΑΕ +4,6%, ΔΕΗ +4,5%, και ΟΛΠ +4,2%. Στον αντίποδα υπάρχουν οι μετοχές που έχασαν σε σχέση με το κλείσιμό τους τη μέρα του ελάχιστου κλεισίματος για τον Απρίλιο και είναι οι ΠΕΙΡ -6,15% με τη διαφορά πως πλέον για διαπραγμάτευση έχουν  εισαχθεί και οι μετοχές της από την πρόσφατη ΑΜΚ, η ΕΤΕ -3,3% που έχει αναγγείλει την ΑΜΚ της και έχει ολοκληρώσει μια έκδοση πενταετούς ομόλογου  με επιτόκιο κατώτερο εκείνου που πέτυχε η Ελληνική Δημοκρατία πρόσφατα, και η ΜΙΓ -0,58% ενώ στην ίδια ομάδα εντάσσουμε και εκείνες που εμφάνισαν μεταβολή σημαντικά μικρότερη του +3,0% των δεικτών. Αυτές είναι οι ΕΛΠΕ +0,64%, ΕΕΕ +1,2%, ΑΛΦΑ +1,5%, ΜΥΤΙΛ +1,6%, και ΣΩΛΚ +1,7%. Υπάρχει και η ομάδα με τα blue chip που έχουν μεταβολή της ίδιας περίπου τάξης  με τους βασικούς δείκτες όπως ΜΠΕΛΑ +3,98%, ΦΡΙΓΟ +3,4%, και ΤΙΤΚ +2,6%. 

Από αυτή την οπτική θα προκύψουν οι όποιες ωθήσεις προς αισιόδοξες προσδοκίες για  τους θεσμικούς στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις εκλογές και τα εταιρικά αποτελέσματα. Αδύναμος κρίκος θα είναι οι τράπεζες ως την ώρα που η αγορά θα αφομοιώσει πλήρως την αναταραχή από την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις ΑΜΚ και την πίεση που προκάλεσε στις τιμές των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ η δέσμη των αποφάσεων των διοικήσεών τους και του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση που χρειάζονται, μετά την έκθεση του ελέγχου της BlackRock.

Aν παρατηρήσουμε την εικόνα που σχημάτισαν οι εβδομαδιαίες μεταβολές τότε το πλήθος των blue chip που «ένοιωσαν στο πετσί τους» την εφαρμογή του «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός» είναι μεγάλο.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν σε 4 συνεδριάσεις οι ΦΡΙΓΟ και ΕΤΕ με βουτιά -6,6% και -6,4% και ακολουθούν με πτώση πάνω από -5%  ΔΕΗ -5,8%, ΜΥΤΙΛ -5,5%, ΜΙΓ -5,2%, ΜΠΕΛΑ -5% με τις ΣΩΛΚ -4,7% και ΕΛΠΕ -4,85% στην ίδια κατηγορία. Αλλά υπολογίσιμες απώλειες είχαν επίσης, αν και μικρότερες του -1% τη μέρα κατά μέσο όρο, οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ -3,4% και ΤΙΤΚ -3,3% με τις ΕΧΑΕ -2,3% και ΕΥΠΡΟ -2,5 να χάνουν επίσης πάνω από τον δείκτη. Κέρδη  κατάφεραν να εμφανίσουν τη βδομάδα του Πάσχα οι ΟΠΑΠ +2,5%, ΦΦΓΚΡΠ +1,6%, ΕΥΔΑΠ +1,4%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,8%, ΟΛΠ +0,5% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,3% με την ΙΝΛΟΤ αμετάβλητη. Αυτή η εικόνα προδίδει την πιθανότητα να συνεχιστεί για κάποιες μετοχές το κλάδεμα των κερδών που προέκυψαν για αρκετές μετοχές στις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις της Μεγάλης Τετάρτης της Μεγάλης Πέμπτης και της Τρίτης του Πάσχα.

Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Οι τεχνικές προδιαγραφές της ανόδου του Γενικού δείκτη έχουν επιδεινωθεί καθώς η γρήγορη διόρθωση από τα υψηλά θα απαιτήσει κάποιο σχηματισμό αντιστροφής τάσης. Αν και είναι ακόμα νωρίς, το "φρενάρισμα" στις 1.180 μονάδες μπορεί να αποτελέσει το κάτω όριο μιας πλάγιας κίνησης που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα αφού το μπαράζ των αυξήσεων ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για μια δυνατή ανοδική έξαρση. Η Αγορά ωστόσο, έχει αντανακλαστικά, αφού σε υπερπουλημένες ζώνες και μετά από μεγάλα πτωτικά σερί, βγάζει αντιδράσεις με διψήφιες αποδόσεις στα επιμέρους χαρτιά του Δείκτη.

Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι και ο MACD διατηρούν τα σήματα πωλήσεων, ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα υποτιμημένη εικόνα τους, ενισχύοντας το σενάριο μας για συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 1.180 και 1.240 μονάδων. Η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νέο χαμηλού θα αυξήσει τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της πτωτικής κίνησης, αφού αναλογικά έχουν ήδη επιτευχθεί κάποιοι σημαντικοί στόχοι διόρθωσης.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αμφιταλαντευόταν, τη Δευτέρα εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε συγκράτηση στη διάθεση ανάληψης κινδύνου και βοήθησε στην ενίσχυση του γεν που αντιμετωπίστηκε σαν ασφαλές καταφύγιο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κυμάνθηκε μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους, και η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν επίπεδη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,98%, παρά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν ανοίξει η αγορά και δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε 17 χρόνια.

ΟΙ αγορές του Τόκιο θα είναι κλειστές για την Ημέρα Showa την Τρίτη , ημέρα των γενεθλίων του προηγούμενου αυτοκράτορα .Προσοχή πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, καθώς στα βασικά στοιχεία που αφορούν στις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, που επίσης κάνουν τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1% στα 1,3824 δολάρια μετά την άνοδο 0,2% την περασμένη εβδομάδα. Αυτό βοήθησε τον δείκτη δολαρίου Dxy να κερδίσει σχεδόν 0,1% φθάνοντας στο 79,780 , αφού έχασε 0,1% την περασμένη εβδομάδα.

Η αναταραχή στην Ουκρανία βοήθησε στην ώθηση του χρυσού μέχρι περίπου 0,1% φθάνοντας στα 1.303,96 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δημήτρης Τζάνας ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup

Στις Αγορές συχνά το "λίγο είναι πολύ και το πολύ λίγο", αφού η αναίρεση του νόμου προσφοράς- ζήτησης δεν είναι καθόλου σπάνια, ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμες περιόδους, οπότε τις κραυγαλέα υψηλές τιμές ακολουθούν... πιο ψηλές και το ανάποδο, καθώς η ευφορία κυριαρχεί στην ανοδική κίνησή τους και ο πανικός στην πτωτική.

Σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ακόμη και όταν συντελείται πληθωρισμός τίτλων εξαιτίας των διαδοχικών ΑΜΚ των συστημικών Τραπεζών (της ΕΤΕ και της Eurobank επίκεινται), είναι δυνατό να ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες το "χώνεμα" των τιμών, για τις μετοχές των Τραπεζών που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία AMK και την είσοδο των νέων μετοχών και να στοχοθετούνται υψηλότερες τιμές από εγχώριους και διεθνείς οίκους (!)

H εξήγηση συνδέεται με το δίπτυχο ρευστότητα-ψυχολογία, το οποίο συνεχίζει να ψηφίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο (ήδη αυξήθηκαν οι όγκοι συναλλαγών), καθώς δια χειρός ισχυρών funds του εξωτερικού ανακτά σταδιακά την παραδοσιακή Τραπεζοκεντρική του φυσιογνωμία και καλεί τους επενδυτές να εμπιστευθούν τις ελπιδοφόρες προοπτικές των "πολύπαθων" Τραπεζικών τίτλων.

Ο επενδυτικός κίνδυνος της συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία είναι εμφανής, καθώς τίποτε δεν εγγυάται τη σύντομη επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, την ουδέτερη επίδραση του υπό αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού στην οικονομία και τη μη επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος.

Όμως, η συμμετοχή στις Αγορές και η καταγραφή σημαντικών κερδών ήταν και θα είναι πάντα άρρηκτα δεμένη με την ανάληψη κινδύνων.

-Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

Ως φυσιολογική μπορεί να χαρακτηρισθεί η "κόπωση" που παρουσίασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η ανακοίνωση της Eurostat για τα επίσημα στοιχεία του χρέους, του ΑΕΠ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο θετικών ειδήσεων πριν τις σημαντικές Δημοτικές εκλογές και Ευρωεκλογές.

Βασικό ζητούμενο σε αυτή την φάση, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι η άρση της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας, προκειμένου οι ξένες επενδύσεις να συνεχισθούν και ενδεχομένως και να ενταθούν στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στην εγχώρια οικονομία. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, ο "συνωστισμός" των Ελληνικών Επιχειρήσεων και δη των Τραπεζών, στις "πόρτες" των ξένων επενδυτών, με σκοπό την άντληση σημαντικών κεφαλαίων πριν το "εκλογικό" δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου.

Άλλωστε, η έξοδος στις Αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου και η νέα ανακεφαλαιοποίηση-ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, εφόσον βέβαια και η τελευταία είναι επιτυχής, ενισχύουν της εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και πιστοποιούν εκ νέου τη διάθεση ανάληψης Ελληνικού ρίσκου από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αποδίδουν τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι οι χαμηλότερες αποδόσεις στις νέες ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικών εταιρειών, οφείλονται επί της ουσίας στη υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο εξωτερικό και στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων και ρίσκου, σε ένα περιβάλλον "μηδενικών επιτοκίων". Από τη στιγμή λοιπόν που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται σαν Αναδυόμενη, αλλά σαν Περιφερειακή Αγορά, μετά την Πορτογαλία, στην ΕΕ, όσο μετατοπίζεται η καμπύλη απόδοσης των εταιρικών ομολόγων προς τα κάτω, τόσο θα ευνοούνται και τα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Όσον αφορά το εξωτερικό, σημεία αναφοράς αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α΄ 3μήνου, τα οποία οδεύουν προς την κορύφωσή τους και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Από τεχνικής απόψεως, η μεταβλητότητα των βασικών ξένων δεικτών αναφοράς (S&P 500 και DAX) από την αρχή της χρονιάς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες βραχυπρόθεσμης διόρθωσης.

Ξένοι αναλυτές

Στην έκθεσή της για την εβδομάδα που πέρασε η S&P σημειώνει ότι αρκετοί αναλυτές ανησυχούν πως η αγορά ακινήτων μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στην συνολική οικονομική δραστηριότητα. Οι εκθέσεις της εβδομάδας που πέρασε έδειξαν ότι οι πωλήσεις «υφιστάμενων οικιών» ήταν κάτω κατά 0,2% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, πολύ πριν ήταν δυνατό να αποδοθεί η κάμψη στον καιρό. Οι ενάρξεις νέων οικοδομών υποχώρησαν 6% σε ετήσια βάση. Αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο, η υποχώρηση των πωλήσεων « νεόδμητων κατοικιών» αφού υποχώρησαν κατά 14,5% το Μάρτιο σε ετήσιο ρυθμό μόλις 384.000 κατοικίες, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της επενδυτικής κοινής γνώμης των 450.000.

Barclays: Το μέλλον εξαρτάται από ΕΕ και ΗΠΑ

Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays επιβεβαιώνουν τη θέση εκείνων των αναλυτών που θεωρούν ότι οι δυο οικονομίες που θα τραβήξουν μπροστά την παγκόσμια ανάπτυξη είναι των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ενώ η συνεισφορά της Κίνας και των υπόλοιπων αναδυόμενων χωρών θα εμφανίσει στασιμότητα. Η τάση στον τομέα της μεταποίησης της Κίνας θα παραμείνει αδύναμη, αλλά η χώρα μεταμορφώνεται σταδιακά σε οικονομία που θα στηρίζεται στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα μέτρα στήριξης θα προωθήσουν την αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα, με χαμηλότερους από τους ρυθμούς του παρελθόντος.

Οι επενδυτές στη συνάντηση των ιθυνόντων της FED  που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα περιμένουν πως θα αποφασίσει συνέχεια της μείωσης κατά 10 δις δολάρια του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η κρίση στην Ουκρανία σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays  έχει επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα παρά τη συμφωνία της Γενεύης. Η Ευρώπη και η ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.  Η ΕΕ εξετάζει τη διεύρυνση του καταλόγου των κυρώσεων εις βάρος ατόμων στη Ρωσία καθώς εντείνει την προετοιμασία για το «Στάδιο 3» των οικονομικών κυρώσεων, αν και εξακολουθούν να καταγράφονται διαφωνίες σχετικά με τη θέσπισή τους.

Εκτιμούν πως αυτή η κατάσταση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη εξασθενημένη ρωσική οικονομία. Γιατί οι δυτικές τράπεζες και εταιρείες αργούν ή και αναστέλλουν συνεργασίες και πράξεις με ρωσικούς φορείς που θεωρούνται ύποπτοι δεσμών με πλούσιους ιδιώτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Δηλαδή, ακόμα και η απειλή της επέκτασης των κυρώσεων οδήγησε σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία.  Η κλιμάκωση των κυρώσεων ωστόσο, θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή οικονομία όταν στην Ρωσία αντιδράσουν με κυρώσεις εναντίον της Δύσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την άμεση υπερκάλυψη της προσφοράς μετοχών για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank  άνω των 2,9 δισ. ευρώ, ήδη από την Παρασκευή, αναφέρουν πηγές του τραπεζικού χώρου, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι συμμετοχές των επενδυτών στο σκέλος που αφορά την προσφορά στο εξωτερικό έχει ήδη καλυφθεί (χωρίς να συνυπολογίζεται η ομάδα Fairfax), με τις αιτήσεις μάλιστα να ξεπερνούν ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα και από hedge funds που εγγυώνται την κάλυψη του 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επενδυτές εκτός Ελλάδας, αλλά και των σχεδόν 286 εκατ. ευρώ που αφορούν τη δημόσια προσφορά μετοχών στο ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Σημειώνεται πως ήδη η επενδυτική ομάδα που έχει συστήσει η Fairfax προσέφερε 1,33 δισ. ευρώ στην τιμή του 0,30 ευρώ για να καλύψει το 46,5% της αύξησης. Στην περίπτωση που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί υψηλότερα από το 0,30 ευρώ, τότε η ομάδα της Fairfax θα αναγκαστεί να λάβει λιγότερες μετοχές που θα αντιστοιχούν στο ποσό της αρχικής δέσμευσης.

Στο  Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητηθεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Εuroworking Group) να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος, που δεν κατανομάζεται, ανέφερε ότι μετά την επικαιροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος το 2013 από τη Eurostat, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα σενάρια απόκτησης των δραστηριοτήτων της Citibank στην Ελλάδα δίνει η Alpha Bank,ΑΛΦΑ+1,03% απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Αναφερόμενη σε σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Alpha Bank φέρεται να ευρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας για την απόκτηση τομέων δραστηριότητος της Citibank στην Ελλάδα, η τράπεζα διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο υλοποιήσεως του επιχειρηματικού της σχεδιασμού και με γνώμονα το συμφέρον της ιδίας και των μετόχων της, διερευνά περιοδικά και με συνέπεια πλήθος προτάσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τον ως άνω σχεδιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην έκδοση και προσφορά  ομολογιών α΄ τάξης (Senior Notes), ύψους 200 εκατ. ευρώ, λήξεως το 2021, θα προβεί η Intralot ΙΝΛΟΤ Capital Luxembourg S.A., εμμέσως ελεγχόμενη θυγατρική της Intralot. Οι ομολογίες θα διατεθούν στην Ελλάδα σε «ειδικούς επενδυτές» αποκλειστικά κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 1 (στ) του ν. 3401/2005, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4099/2012 (που ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2010/73/ΕΚ, η οποία τροποποίησε την Οδηγία 2003/71/ΕΚ) και ισχύει. Οι ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Κύπρου προχώρησαν οι οίκοι Standard and Poor’s και Fitch, κρίνοντας θετική τη μέχρι στιγμής πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ειδικότερα, η S&P αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου από «Β-» σε «Β», επικαλούμενη την «καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση» της χώρας. 

Στην απομόνωση της οικονομίας της χώρας θα οδηγούσε μια πιθανή βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα μπορούσε να καταστρέψει τη θέση του Λονδίνου ως το μόνο οικονομικό κέντρο να ανταγωνιστεί τη Νέα Υόρκη, αναφέρει σχετική έρευνα που έγινε για λογαριασμό τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

Μείωση της κερδοφορίας της, αλλά αυξημένα έσοδα, ανακοίνωσε η Ford Motor για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε κέρδη ύψους 989 εκατ. δολαρίων ή 24 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,61 δισ. δολαρίων ή 40 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα στα 35,9 δισ. δολάρια από 35,6 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Καλύτερες των προσδοκιών ήταν οι πωλήσεις της Heineken στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για μπίρες σε αγορές όπως η Νιγηρία και η Βραζιλία. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 3,4%, ενώ ο όγκος των πωλήσεων μπίρας ενισχύθηκε κατά 1,5%.

Στη Δυτική Ευρώπη τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 1,8%, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,1%, με τις πωλήσεις της εταιρείας να βελτιώνονται σημαντικά στις αγορές της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Τον κανονισμό για το πλαίσιο σχετικά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κανονισμός θέτει τις βάσεις για τη διεκπεραίωση του έργου που θα αναλάβει ο ΕΕΜ ως επόπτης των τραπεζών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2014. Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τη δημιουργία του ΕΕΜ, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Στο 7,5% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε μία προσπάθεια να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις που αναπτύσσονται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η πιθανότητα ο πληθωρισμός να υπερβεί το στόχο του 5% έως το τέλος του 2014 έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιβεβαιωθεί κυρίως από την πιο έντονη του αναμενομένου δυναμικής της μετακύλισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις τιμές καταναλωτή, καθώς και τις δυσμενείς συνθήκες στις αγορές για ορισμένα αγαθά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα