Εντός ωρών η υπερκάλυψη της αμκ για τη Eurobank

Προσέφεραν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, πέραν του 1,33 δισ. της Fairfax
Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 07:00
UPD:18:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες για Ελληνες και ξένους επενδυτές, ενώ το δ.σ. της τράπεζας όρισε το εύρος για τον τελικό καθορισμό της τιμής διάθεσης μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την άμεση υπερκάλυψη ήδη από χθες της προσφοράς μετοχών για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank άνω των 2,9 δισ. ευρώ αναφέρουν πηγές του τραπεζικού χώρου, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι συμμετοχές των επενδυτών στο σκέλος που αφορά την προσφορά στο εξωτερικό έχει ήδη καλυφθεί (χωρίς να συνυπολογίζεται η ομάδα Fairfax), με τις αιτήσεις μάλιστα να ξεπερνούν ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα και από hedge funds που εγγυώνται την κάλυψη του 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επενδυτές εκτός Ελλάδας, αλλά και των σχεδόν 286 εκατ. ευρώ που αφορούν τη δημόσια προσφορά μετοχών στο ελληνικό επενδυτικό κοινό.

Σημειώνεται πως ήδη η επενδυτική ομάδα που έχει συστήσει η Fairfax προσέφερε 1,33 δισ. ευρώ στην τιμή του 0,30 ευρώ για να καλύψει το 46,5% της αύξησης. Στην περίπτωση που η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί υψηλότερα από το 0,30 ευρώ, τότε η ομάδα της Fairfax θα αναγκαστεί να λάβει λιγότερες μετοχές που θα αντιστοιχούν στο ποσό της αρχικής δέσμευσης.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες παράλληλα για Ελληνες και ξένους επενδυτές, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας όρισε το εύρος τιμών για τον τελικό καθορισμό της τιμής διάθεσης μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ. Εκτιμήσεις της αγοράς, βέβαια, αναφέρουν πως η τιμή θα είναι πιο κοντά στο 0,30 ευρώ.

Τη διαδικασία του book building έχουν αναλάβει να συντονίσουν οι Barclays, Deutsche Bank και JP Morgan, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και το placement για ξένους επενδυτές θα ολοκληρωθούν την προσεχή Τρίτη, με την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών να λαμβάνουν χώρα την Τετάρτη 30 Απριλίου. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αμκ αναμένεται να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 8 Μαΐου.

Εκτός από την «ομάδα Fairfax», στην οποία συμμετέχουν ορισμένα από τα πιο ηχηρά επενδυτικά ονόματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Capital Funds και η Fidelity, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια -σε μεμονωμένη ωστόσο βάση.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα κεφάλαια που δεσμεύονται για επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να αντιστοιχούν μόνο σε μικρό ποσοστό των κεφαλαίων που διαχειρίζονται αυτοί οι παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι «βλέπουν» ξανά Ελλάδα δείχνει ότι οι ελληνικοί πιστωτικοί όμιλοι έχουν μία ευκαιρία να ξεφύγουν για τα καλά από την απαξίωση των προηγούμενων ετών.

Ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει και από Ελληνες επενδυτές, κυρίως θεσμικούς. Ο αριθμός των προσφερόμενων μετοχών έχει κατ’ αρχάς επιμεριστεί μεταξύ της δημόσιας προσφοράς και της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό μέσω διεθνούς προσφοράς ως ακολούθως: α) μέχρι και 954.666.667 μετοχές θα διατεθούν μέσω της δημόσιας προσφοράς και β) τουλάχιστον 8.592.000.000 μετοχές θα διατεθούν μέσω της διεθνούς προσφοράς με ανώτατο όριο το σύνολο της έκδοσης.

Η διάρκεια της δημόσιας προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες (25, 28 και 29 Απριλίου) και η τιμή διάθεσης θα κινηθεί στο 0,30 - 0,33 ευρώ. Υπό την παραδοχή άντλησης 2.864 δισ. ευρώ από την αύξηση, ο δείκτης των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του ομίλου (Core Tier I) κατά την 31η/12/2013, σε pro forma βάση, θα διαμορφωνόταν στο 19%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω παραδοχές, ο δείκτης Common Equity Tier I και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, υπολογιζόμενοι βάσει των απαιτήσεων πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ (η οποία τίθεται σε εφαρμογή από 1η/1/2014), θα διαμορφώνονταν, με στοιχεία 31ης/12/2013, στο 10,6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα