Ευρωπαϊκό άλμα

Εφαλτήριο η περαιτέρω υποχώρηση της τιμής πετρελαίου
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2004 00:01
UPD:06:25

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων εκτινάχθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας ως στήριγμα την περαιτέρω υποχώρηση της τιμής πετρελαίου, με τον αεροπορικό κλάδο να καθοδηγεί την τάση ανόδου.

Το πετρέλαιο είχε γίνει ο μεγάλος φόβος για τις αγορές και τώρα η καθοδική πορεία των τελευταίων πέντε ημερών φαίνεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους επενδυτές.

Η προοπτική φθηνότερων καυσίμων οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές της British Airways κατά 2,5%, της Lufthansa κατά 4% και της EasyJet κατά 7,5%.

Αντίθετα, ο τομέας λιανικής τροφίμων δέχθηκε κάποιες πιέσεις μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Ahold στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,9%, με αποτέλεσμα να είναι τώρα ενισχυμένος 4% από τα χαμηλά επίπεδα έτους των 934,72 μονάδων που άγγιξε στις αρχές της προηγούμενες εβδομάδας. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,96%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 1,1% και στο Παρίσι ο CAC-40 0,96%.

Στη Wall Street οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κινήθηκαν πτωτικά, με το Dow Jones να εξακολουθεί να αναζητεί κατεύθυνση, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου δεν βοήθησε ιδιαίτερα την αγορά να ξεφύγει από το καλοκαιρινό της λήθαργο.

Οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ υποχώρησαν από τη στιγμή που η Banc of America Securities υποβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για την Advanced Micro Devices και αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της εταιρείας, επικαλούμενη μείωση της ζήτησης και αύξηση των αποθεμάτων.

Πιέσεις άσκησε επίσης στο Nasdaq και η μετοχή της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο, της Starbucks, αφότου ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της που λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο σημείωσαν τη βραδύτερη ανάπτυξη εδώ και 14 μήνες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 8,33 μονάδες, ποσοστό 0,08%, φθάνοντας στις 10.173,41 μονάδες. Με απώλειες 7,80 μονάδων, ποσοστό 0,42%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.852,92 μονάδες.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα