Ιαπωνία: Μείωση καταναλωτικών δαπανών, αύξηση της ανεργίας

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2004 07:06

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ μείωση, σημείωσαν τον Ιούλιο, οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, ενώ αυξήθηκε η ανεργία, εντείνοντας τις ανησυχίες, ότι τα σημάδια της ανάκαμψης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κλονίζονται.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών, ανά μισθωτό, μειώθηκαν 2,5% - εποχιακώς προσαρμοσμένες – σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Τόκυο. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,9% από 4,6%, σημειώνοντας για πρώτη φορά άνοδο από τον Ιανουάριο.

«Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ απογοητευτικά», ανέφερε ο Kirby Daley, στρατηγικός αναλυτής του τμήματος Fimat, της Societe Generale Securities στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυξάνονται συνεχώς τα σημάδια, ότι η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας καθυστερεί, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν».

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται μαζί με τους μισθούς, καθώς οι εταιρείες αντικαθιστούν τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με άλλους, μερικής. Η μείωση της εσωτερικής ζήτησης ενδέχεται να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7%, το δεύτερο τρίμηνο, το ήμισυ από ό,τι προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα