ΗΠΑ : Χαμηλότερες οι πωλήσεις ιαπωνικών αυτοκινήτων

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2004 08:13

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημείωναν οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της Honda Motor Co. και της Nissan Motor Co., μετά την πτώση των συνδυασμένων πωλήσεών τους στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2002.

Οι συνολικές πωλήσεις και το μερίδιο αγοράς για τις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας και τις άλλες επτά της Ασίας, που εξάγουν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ, μειώθηκε. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης και οι ζημιές που προκάλεσε στη Φλόριντα ο τυφώνας Charley, είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της αγοράς αυτοκινήτων στις ΗΠΑ σε ποσοστό της τάξης του 12,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata Corp. Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την πιο κερδοφόρα αγορά για τους Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων.

«Η αγορά των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να συνεχίσει να αναπτύσσεται όπως πριν, καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας, περιορίζει τις δαπάνες των καταναλωτών, που με τη σειρά τους, δρουν αρνητικά στα έσοδα των αυτοκινητοβιομηχανιών», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 3,7 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ακόμη λιγότερο ευάλωτες στη συρρίκνωση της αγοράς των ΗΠΑ, καθώς η ανταγωνιστικότητά τους είναι μεγαλύτερη από ό,τι των λοιπών ομοειδών τους εταιρειών».

Οι 10 ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες που ανταγωνίζονται στην αγορά των ΗΠΑ είχαν το μήνα που πέρασε, συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 35,2%, εμφανίζοντας μείωση 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βάση τα στοιχεία της Autodata Corp. Οι συνδυασμένες πωλήσεις τους υποχώρησαν 12,9%, περισσότερο από τη μείωση του 12,1% των συνδυασμένων πωλήσεων της General Motors Corp., της Ford Motor Co. και της DaimlerChrysler AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα