Γαλλία : 4,5 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίου της France Telecom

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2004 08:53

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 4,5 δισ. ευρώ (5,5 δισ. δολ.), από την πώληση μεριδίου του στην France Telecom SA, τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, άντλησε το γαλλικό κράτος, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην πώληση.

Το κράτος πούλησε 236 εκατ. μετοχές, προς 19,05 ευρώ η μία σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μετέδωσε το Bloomberg News. Οι μετοχές πουλήθηκαν από 18,95 έως 19,25 ευρώ η μ ία. Οι τράπεζες που διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη πώληση του έτους, ενδέχεται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω πώληση μετοχών της France Telecom.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης, πωλούν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμά τους και προγραμματίζουν να κάνουν νέες προσφορές πώλησης μεριδίων, της Electricite (Γαλλία), της Deutsche Telekom AG (Γερμανία) και της Enel SpA (Ιταλία).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνει τον περιορισμό των κανόνων που διέπουν τον προϋπολογισμό την Παρασκευή, καθώς η Γαλλία και άλλα πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν υπερβεί το όριο των δημοσίων ελλειμμάτων, ήτοι το 60% του ΑΕΠ τους.

Οι μετοχές της France Telecom έκλεισαν στα 19,08 ευρώ η μία στο Παρίσι. Συνολικά το τελευταίο δωδεκάμηνο απώλεσαν ποσοστό της τάξης του 12%, Η τιμή στην οποία η γαλλική κυβέρνηση πολύλησε μετοχές, είναι κατά περίπου 1/3 χαμηλότερα της τιμής που προσφέρθηκε στους ιδιώτες επενδυτές κατά τη δημόσια εγγραφή της, που έγινε τον Οκτώβριο του 1997.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Nicola Sarkozy, υπόσχεται τη μείωση του δημοσίου χρέους, που έφθασε στο 63,7% του ΑΕΠ – επίπεδα ρεκόρ – μετά από περίπου 30 χρόνια συσσωρευμένων ελλειμμάτων.

Τον Ιούνιο, η γαλλική κυβέρνηση πούλησε το 35% της Snecma SA, κρατικής εταιρείας κατασκευής μηχανών αεροσκαφών, εισπράττοντας 1,15 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι η Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση μεριδίων της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, της Electricite de France, το νωρίτερο μέσα στο επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Αύγουστο και η Ιταλία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην πώληση μετοχών της Enel, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της χώρας, αξίας 7,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της, το οποίο είναι το υψηλότερο, μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τον Μάϊο, ανακοίνωσε, πως θα προχωρήσει στην πώληση των μετοχών, στα μέσα Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα