Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Το βήμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, έπειτα από μια δύσκολη τετραετία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, όπως αναγνωρίζουν πρωτίστως ξένοι αναλυτές.
Πρόκειται όμως για το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ ανηφορικό δρόμο, η κατάληξη του οποίου είναι η διασφάλιση της «βιωσιμότητας του χρέους», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η «διαχειρισιμότητα του χρέους».
Μην ξεχνάμε ότι το ύψος του χρέους βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ, που οφείλεται τόσο στο δανεισμό όσο και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα ασφαλώς και αποτελεί επιτυχία, αλλά χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να διαφυλαχτεί. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως «κλείνει ένας κύκλος» και ανοίγει κάποιος άλλος, όπως λέγεται εσχάτως.
Ο «κύκλος», ο δύσκολος, θα κλείσει μόνο εάν το χρέος τεθεί σε πραγματικά πτωτική τροχιά και η Ελλάδα μπορεί να το εξυπηρετεί, αποπληρώνοντας χρεολύσια, δανειζόμενη από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Κάναμε το πρώτο βήμα, αλλά απέχουμε πολύ από το συγκεκριμένο σημείο.
Αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος και σημαντικότερος στόχος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αμέσως μετά τις 23 Απριλίου, που θα πιστοποιηθεί από τη Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δανειστές για τη διαδικασία περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Είναι η πλέον κρίσιμη φάση όλης της διαδικασίας μείωσης του χρέους, γιατί όλοι γνωρίζουν πως ένα χρέος 321 δισ. ευρώ, και στο 175% του ΑΕΠ, δύσκολα εξυπηρετείται σε μόνιμη βάση από την πρόσβαση στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να πείσει τους εταίρους να φανούν «γενναιόδωροι» απέναντι στην Ελλάδα και να συναινέσουν σε ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους. Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση των επιτοκίων και περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων, αλλά μέσα από τις διαπραγματεύσεις και με την εκμετάλλευση του καλού κλίματος που δημιουργεί η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, μπορεί να επιτευχθεί κάτι καλύτερο.
Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τυπικά από το Eurogroup της 5ης Μαΐου, όταν η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα, αλλά η συζήτηση θα γίνει το καλοκαίρι, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενοι μήνες, μέχρι την οριστική συμφωνία με τους εταίρους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και απαιτούν λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.
Ακόμη, το θέμα της μείωσης του χρέους μπορεί να τεθεί και στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, η στάση της οποίας είναι καθοριστική με δεδομένη τη βαρύτητα της γερμανικής άποψης στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]