Μετά τις αγορές, η απομείωση του χρέους

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση και «προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού» η αποδοχή των αγορών
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 20:48
UPD:21:01
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Με το πράσινο φως, όπως όλα δείχνουν, της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, για μια απομείωση του ελληνικού χρέους το δεύτερο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης αυριανής παραμονής της στην Αθήνα, η κυβέρνηση ολοκληρώνει την εαρινή της αντεπίθεση με στόχο την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Μια αντεπίθεση που, όπως ομολογεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μπορεί να ξεδιπλώθηκε το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά σχεδιάστηκε εδώ και καιρό και προηγήθηκαν προσεκτικά και μεθοδικά βήματα για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Στο μεσοδιάστημα χρειάστηκε να περάσει από σκόπελους, όπως η υπόθεση Μπαλτάκου και δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και γι' αυτό και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης που όπως είπε «με κόστος, αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξαν τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις».

Όπως σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης, η σημερινή αποδοχή των αγορών δικαιώνει τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τα στελέχη εκείνα που εδώ και καιρό είχαν θέσει την έξοδο στις αγορές ως κεντρικό στόχο και παράλληλα ζητούσαν αυτό να γίνει πριν τις ευρωεκλογές, στην περίπτωση βέβαια που η πλευρά των δανειστών μας μετέθετε τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που τελικά και έγινε.

Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για πιο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, σε βάθος μάλιστα τετραετίας και δεν είναι διόλου τυχαίες οι σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι με ενωτικό πνεύμα λειτούργησε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, ενωμένη πέτυχε αυτά που πέτυχε και ενωμένη θα συνεχίσει.

Από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση προσδοκά άμεση υποχώρηση του κόστους δανεισμού.

Παράλληλα θεωρεί ότι η ροή θετικών ειδήσεων θα γείρει το ισοζύγιο υπέρ της, διότι, όπως εκτιμάται, οι πολίτες προσερχόμενοι στις κάλπες θα γνωρίζουν ότι με την ψήφο τους διακυβεύονται η σταθερότητα και οι σημερινές κατακτήσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή