Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 11:57
UPD:12:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μόλις δύο χρόνια μετά από μια μαζική αναδιάρθρωση του χρέους έχει μετατραπεί σε γεγονός των ημερών παγκοσμίως, με τους αναλυτές να θέτουν υπό το μικροσκόπιο κάθε στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση για την πορεία της χώρας.

Το επιτόκιο των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σήμερα στο 6,13%, μειωμένο κατά μόλις 4 μονάδες βάσης, ενώ η αντίστοιχη απόδοση του πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,93%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη κινδύνου ενισχύεται, εξέλιξη που διαφαίνεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρώπης. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι η ευρωτράπεζα έχει συζητήσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός πακέτου στήριξης της οικονομίας μέσω αγοράς τίτλων από τη δευτερογενή αγορά (QE).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν συμβεί αυτό τώρα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προχωρά σε αγορές κρατικών τίτλων, απορροφώντας την υπερπροσφορά που μπορεί να δημιουργηθεί στις αγορές, ενώ θα στηριχθούν και οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης δημιουργώντας πλεονάζουσα ρευστότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα