Η Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότατα, δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι «το χρέος θα είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Εco/fin, υποστηρίζει ότι η λιτότητα είναι μέσο για επιστροφή στην ανάπτυξη, διευκρινίζοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι «ο ελληνικός πληθυσμός να κατανοήσει ότι αυτό δεν συμφωνήθηκε για να ικανοποιηθεί η τρόικα αλλά για να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία δημιουργώντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. Θα είναι προς συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των νεότερων γενεών».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξηγεί ότι «οι πρώιμοι οικονομικοί δείκτες όπως το κόστος ανά μονάδα εργασίας ή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM βρίσκονται στον σωστό δρόμο».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι γνωρίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους να κόβονται ή εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους δεν βλέπουν ακόμη πρόοδο. Η εμπειρία, πάντως, σημείωσε, δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις «στρώνουν το δρόμο για την ανάπτυξη».
Τέλος, όσον αφορά τις αγορές και την έξοδο σε αυτές της Ελλάδας διευκρινίζει ότι «πρέπει οι Αρχές να αποφασίσουν την τιμή που είναι πρόθυμες να πληρώσουν. Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είναι σχεδόν 80% χαμηλότερο από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Παραμένει όμως ακριβό».
»Κάθε ομόλογο με τόσο υψηλά επιτόκια προσθέτει στο βάρος του χρέους», καταλήγει ο κ. Ρέγκλινγκ.