Ελλάδα - Ισραήλ: «Ασήμαντη πρόοδος στο επιχειρηματικό κλίμα»

Το naftemporiki.gr συζητεί με τα εμπορικά επιμελητήρια για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 14:02
UPD:16:49

Ο πρόεδρος του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Βασίλης Παΐσιος.

«Η φορολογική ασάφεια και το απαγορευτικό καθεστώς αδειοδοτήσεων εξουδετερώνουν κάθε σωστή επιχειρηματική προσπάθεια», εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Βασίλης Παΐσιος, ο οποίος πάντως μιλά για «σοφή θέση» του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή υπέρ της στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια τα τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ έχει αυξηθεί σημαντικά και σε σταθερή βάση πλέον μιλάμε για πάνω από 320.000 τουρίστες κάθε χρόνο, από 80.000 που ήταν τέσσερα χρόνια πριν. 

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών; Πώς επέδρασε η κρίση, πού βρισκόμαστε σήμερα, ποιες είναι οι άμεσες προοπτικές;

Η Ελλάδα και το Ισραήλ είχαν ανέκαθεν σημαντική οικονομική σχέση λαμβανομένου υπ’ όψιν του μεγέθους των χωρών και κατ’ επέκταση της οικονομίας τους.

Η υποβάθμιση της άλλοτε μεγάλης πολιτικής-οικονομικής συνεργασίας του Ισραήλ με την Τουρκία και η ταυτόχρονη πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ από τις δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, διευκόλυναν τη μετατόπιση μεγάλου μέρους του οικονομικού ενδιαφέροντος του Ισραήλ από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Παρά τις γεωπολιτικές ζυμώσεις στην περιοχή και την αρνητική πολιτική προσέγγιση από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων επί σειράς ετών, μία συνεχώς αυξανόμενη εμπορική συνεργασία είχε καταστήσει το Ισραήλ έναν από τους καλύτερους οικονομικούς εταίρους μας εξ ανατολών. Για την Ελλάδα αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό μια και οι εξαγωγές μας αποτελούσαν περίπου το μισό των διμερών συναλλαγών που σήμερα είναι στο επίπεδο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών.

Η Ελλάδα ενδιαφέρει το Ισραήλ για τρεις βασικούς λόγους: Είναι το πλησιέστερο κράτος- μέλος της Ε.Ε., έχει καλές σχέσεις με τα Σλαβόφωνα κράτη του βορρά και με τον Αραβικό κόσμο. Έτσι μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην οικονομική εξωστρέφεια του Ισραήλ.

Επίσης, η αγάπη που τρέφει ο λαός του Ισραήλ για την Ελλάδα, την κουλτούρα της, τη μουσική της και η παρουσία των Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών μνημείων στο Ισραήλ, δημιουργούν ένα ευνοϊκό υπόστρωμα διαπροσωπικών σχέσεων που είναι σημαντικές για το ξεκίνημα εμπορικών συνεργασιών.

Σε ποιους τομείς και υπό ποιες προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ;

Η υποβάθμιση της άλλοτε μεγάλης πολιτικής-οικονομικής συνεργασίας του Ισραήλ με την Τουρκία και η ταυτόχρονη πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ από τις δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, διευκόλυναν τη μετατόπιση μεγάλου μέρους του οικονομικού ενδιαφέροντος του Ισραήλ από την Τουρκία στην Ελλάδα, με σημαντικό κέρδος για τον τουρισμό κυρίως, αλλά και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια τα τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ έχει αυξηθεί σημαντικά και σε σταθερή βάση πλέον, μιλάμε για πάνω από 320.000 τουρίστες κάθε χρόνο, από 80.000 που ήταν τέσσερα χρόνια πριν.

Σε ό,τι αφορά τις συνήθεις οικονομικές συναλλαγές Ελλάδας και Ισραήλ, μέχρι σήμερα δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση. Αυτό ίσως οφείλεται στην φύση των ανταλλασσόμενων προϊόντων, που είναι κυρίως πρώτες ύλες. 

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία που περνάει η Ελλάδα, το Ισραήλ έχει λάβει σοφή θέση στη διεθνή σκηνή υπέρ της στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω να πιστεύω, και το Επιμελητήριό μας θα συνδράμει όσο μπορεί σε αυτό, ότι θα υπάρξει και μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ στον τομέα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί νοτίως της Κύπρου.

Η Ελλάδα ενδιαφέρει το Ισραήλ καθώς είναι το πλησιέστερο κράτος- μέλος της Ε.Ε., έχει καλές σχέσεις με τα Σλαβόφωνα κράτη του βορρά και με τον Αραβικό κόσμο κι έτσι μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην οικονομική εξωστρέφεια του Ισραήλ. 

Σε ότι αφορά τις συνήθεις οικονομικές συναλλαγές, μέχρι σήμερα δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση. Αυτό ίσως οφείλεται στην φύση των ανταλλασσόμενων προϊόντων, που είναι κυρίως πρώτες ύλες. Είναι φυσικό σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας οι συναλλαγές και οι δραστηριότητες να ανακόπτονται, να επανεξετάζονται, να επανασυντονίζονται στο νέο περιβάλλον ή να μεταφέρονται αλλού.

Όμως το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα ενώ η Ελλάδα μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αρχίζει να δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον του Ισραήλ για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικό.

Πώς κρίνετε τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς σε σχέση με το ενδιαφέρον που περιγράφετε;

Για να διευκολυνθεί η αύξηση επενδύσεων από το Ισραήλ -όπως από κάθε άλλη χώρα άλλωστε- είναι απαραίτητη η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος. Και προς την κατεύθυνση αυτή, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ασήμαντη. Η φορολογική ασάφεια και το απαγορευτικό καθεστώς αδειοδοτήσεων, εξουδετερώνουν κάθε σωστή επιχειρηματική προσπάθεια.

Για να αυξήσουμε την οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ, στις νέες τεχνολογίες, στην παραγωγή, χρειαζόμαστε εκλογίκευση του ρυθμιστικού πλαισίου της οικονομικής δραστηριότητας. Η παρούσα περίοδος ευνοεί. Ελπίζω να μην χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα