WSJ: Την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων σχεδιάζει η Ελλάδα

Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 18:01
UPD:18:04
REUTERS/DADO RUVIC

Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο και η επόμενη έως τα τέλη του έτους. Στόχος η άντληση - έως τα τέλη του 2014 - ποσού που θα κυμαίνεται από 4 έως 5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει τα πρώτα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης ομόλογα, μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010, υποστηρίζει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα διάρκειας από τρία έως πέντε έτη και αυτό θα το πράξει σε δύο φάσεις. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο και η επόμενη έως τα τέλη του έτους. Στόχος η άντληση - έως τα τέλη του 2014 - ποσού που θα κυμαίνεται από 4 έως 5 δισ. ευρώ.

«Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μία τακτική προσφυγή στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων, όχι επειδή χρειαζόμαστε απελπισμένα χρήματα, αλλά επειδή δημιουργείται δυναμική», φέρεται ότι δήλωσε στην εφημερίδα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα - όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα - η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη να αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα που υπάρχουν στα ταμεία του Δημοσίου. Σε συνδυασμό με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων, ελπίδα της Αθήνας είναι ότι για τους επόμενους 12 μήνες θα επιτύχει την αυτοχρηματοδότησή της και παράλληλα θα «κλίσει» το χρηματοδοτικό καινό που υπάρχει για φέτος.

Η «WSJ» υποστηρίζει ακόμη ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου έχει, ήδη, συζητηθεί μεταξύ μελών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ εγκρίθηκε στο σημερινό Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα