Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Πρωταθλητές στα κέρδη αναδείχθηκαν στο πρώτο τρίμηνο τα ελληνικά ομόλογα, εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των υπολοίπων κρατικών τίτλων, χάρη στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τα σχέδια για επιστροφή της στις διεθνείς πιστωτικές αγορές, εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα.
Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν κέρδη 23% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα μεγαλύτερα μεταξύ των 34 αγορών κρατικού χρέους που περιλαμβάνονται στους ομολογιακούς δείκτες του Bloomberg. Το ευρύτερο «ράλι» των ομολόγων της περιφέρειας, χάρη στις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές αλλά και των κυβερνητικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, ευνοεί και τους ελληνικούς τίτλους, συνεχίζοντας και φέτος να εμφανίζουν δυναμικές επιδόσεις, πέραν των εντυπωσιακών κερδών 48% που είχαν αποφέρει στους επενδυτές για το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει φέτος σε τροχιά ανάπτυξης, για πρώτη φορά σε διάστημα επταετίας, την ώρα που η Αθήνα προσβλέπει στην επιστροφή της στις αγορές με την πρώτη έκδοση χρέους, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.
Η δυναμική επιστροφή των επενδυτών στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και παραγώγων φέρει στο προσκήνιο τα ελληνικά ομόλογα και τους τίτλους της περιφέρειας γενικότερα, εν μέσω ενδείξεων αποκλιμάκωσης της κρίσης χρέους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε δεσμευτεί τον Ιούλιο του 2012 να προσφέρει στήριγμα στην Ευρωζώνη, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, εφόσον ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg -επικαλούμενο τους σχετικούς δείκτες της Bank of America Merrill Lynch-, εάν οι επενδυτές είχαν τοποθετήσει σε ελληνικά ομόλογα την ημέρα των δηλώσεων Ντράγκι (στις 26 Ιουλίου του 2012), θα είχαν εξασφαλίσει κέρδη 439%.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου του 2010, αγγίζοντας χθες το 6,5% και έχοντας απομακρυνθεί από το ιστορικό υψηλό του 44,21% που είχε αγγίξει το Μάρτιο του 2012. Η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού προλειαίνει το έδαφος για επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα. Στις αρχές του έτους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπερνούσε το 8%.
Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού χρέους έπεσε χθες κάτω από το «φράγμα» των 500, στις 493 μονάδες βάσης, από 634 μονάδες βάσης που ήταν στις αρχές του 2014.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε περισσότερο από 270% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, από μόλις 267 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Τα προβλήματα υψηλού δημοσίου χρέους της Ελλάδας αποτέλεσαν την απαρχή της ευρωπαϊκής κρίσης, το 2009, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι το έλλειμμα έχει διογκωθεί σε επίπεδα πέντε φορές υψηλότερα των ορίων που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η χώρα έλαβε δύο πακέτα στήριξης από τους διεθνείς πιστωτές και παραμένει, από το Μάρτιο του 2010, αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων. «Οι συνθήκες είναι σήμερα καλύτερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια, πρόκειται όμως για περιφερειακά προϊόντα υψηλού ρίσκου και γι’ αυτό οι επενδυτές αναμένουν υψηλές αποδόσεις» επισημαίνει ο Παντχράικ Γκάρβεϊ, επικεφαλής της στρατηγικής χρέους ανεπτυγμένων αγορών στην ING Bank.
Η προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, στις 4 Απριλίου, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στους ελληνικούς τίτλους, εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. Ο οίκος Standard & Poor’s διατήρησε το Μάρτιο αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, στην κατηγορία Β-, έξι βαθμίδες κάτω από την κλίμα επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade), με τον οίκο να επικαλείται το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρότι έχει βελτιωθεί η δημοσιονομική της επίδοση. Η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται φέτος στο 177%, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Υψηλές προσδοκίες για τις χώρες της περιφέρειας
Εξίσου εντυπωσιακά κέρδη απέδωσαν στους επενδυτές και οι τοποθετήσεις σε πορτογαλικά κρατικά ομόλογα στο πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τα κέρδη από τοποθετήσεις σε ισπανικό, ιταλικό και ιρλανδικό χρέος. Στη διάρκεια του τριμήνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα πορτογαλικά ομόλογα εμφάνισαν κέρδη 12%, καθώς η Λισαβόνα οδεύει προς την έξοδό της από το μνημόνιο.
«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα επίπεδα χρέους Ελλάδας και Πορτογαλίας είναι ακόμη υψηλά και ότι οι δύο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις», τονίζει ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ, στρατηγικό στέλεχος στη Rabobank International. «Ομως οι επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις “ανταμείβουν” τις δύο χώρες για τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσαν, μεταρρυθμίσεις που αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», συμπληρώνει ο κ. Μαγκουάιρ.
Η Πορτογαλία αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος δανεισμού το Μάιο. Το «ράλι» στις τιμές των πορτογαλικών ομολόγων συνέβαλε στη μείωση των αποδόσεων κατά 150 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Αν και η Λισαβόνα έχει προχωρήσει ήδη σε δύο εκδόσεις ομολόγων μέσω τραπεζών, δεν έχει ακόμη προγραμματίσει δημοπρασία, καθώς περιμένει τη σταθεροποίηση των αποδόσεων σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Ελλάδα και Πορτογαλία είχαν “εγκλωβιστεί” σε ένα φαύλο κύκλο», υπογραμμίζει ο κ. Μαγκουάιρ της Rabobank. «Η υποχώρηση των αποδόσεων προσφέρουν κίνητρο στην ελληνική και την πορτογαλική κυβέρνηση να αποπειραθούν τη χρηματοδότηση μέσω κεφαλαιαγορών, γεγονός που ενισχύει την ήδη θετική πορεία και προοπτικές των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των περιφερειακών κρατικών ομολόγων κατηγορίας investment grade, οι ισπανικοί τίτλοι σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο, αποφέροντας κέρδη 5,75%, σύμφωνα με τον δείκτη iBoxx της Markit. Tα ιρλανδικά ομόλογα εμφανίζουν κέρδη 4,34% από τις αρχές του έτους και τα ιταλικά 5,20%. Ο δείκτης iBoxx της Markit δεν περιλαμβάνει πορτογαλικό και ελληνικό χρέος, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.
Οι δυναμικές επιδόσεις των κρατικών τίτλων της περιφέρειας αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις. «Οι αποδόσεις ιταλικών και ισπανικών 10ετών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης. Παραμένουμε αισιόδοξοι για περαιτέρω αποκλιμάκωση και για την Πορτογαλία», δηλώνει ο Ντέιβιντ Σνάουτς, στρατηγικός αναλυτής στην Commerzbank.
Εκτιμήσεις για εκλογές και έξοδο στις αγορές
Συνεχίζονται τα θετικά σχόλια των ξένων οίκων για την Ελλάδα, οι οποίοι βλέπουν μεν ανάπτυξη αλλά από την άλλη δεν παραβλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί και να προκαλέσουν κάποιους κλυδωνισμούς. Παρ’ όλα αυτά, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφέρει μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές θεωρείται πολύ πιθανό, όπως και η προσφυγή στις κάλπες το αργότερο στις αρχές του 2015.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch προβλέπουν μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,3% φέτος και επιτάχυνση της οικονομίας με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% του χρόνου.
Την ίδια στιγμή, η BofA ML εντοπίζει καλές ειδήσεις και στο δημοσιονομικό μέτωπο, σημειώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του Φεβρουαρίου, ενώ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, ο οίκος εκτιμά ότι αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έως τα μέσα Απριλίου.
Ο οίκος κάνει λόγο κυρίως για πολιτικά ρίσκα, καθώς σημειώνει πως ακόμα κι αν η ελληνική κυβέρνηση επιβιώσει κατά τις ευρωεκλογές, η εκλογή Προέδρου το Φεβρουάριο του 2015 αναμένεται να οδηγήσει σε προσφυγή στις κάλπες.
Επίσης και η Deutsche Bank κάνει λόγο για ανάπτυξη 1% φέτος και 2,2% το 2015 τονίζοντας επίσης πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Η Deutsche Bank βλέπει και εθνικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2015 και τονίζει ότι μια κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται. Πάντως, διαπιστώνει πρόθεση της Ε.Ε. να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο γερμανικός οίκος επίσης βλέπει μια χαλαρή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, γεγονός που είναι αρκετό για να επιτραπεί στην Ελλάδα να ξανανοίξει τις αγορές ομολόγων φέτος.