Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή στάση αναμονής για νέους καταλύτες που θα διαμορφώσουν την τάση.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,52% στις 1.342,75 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.343,34 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.329,51. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,64% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 106,06 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 24,95 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Είναι εμφανές ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει τόσο τη συμφωνία με την τρόικα, όσο και τα θετικά λόγια σήμερα από τους αξιωματούχους του Eurogroup. Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων κυμάνθηκαν, μάλιστα, σε πιο ουδέτερο τόνο, καθώς ναι μεν αναγνώρισαν τις σημαντικές προσπάθειες και την πρόοδο της Ελλάδας, ωστόσο τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Την ίδια ώρα, άφησαν ασαφή τα σχόλια περί απαιτήσεων οι οποίες συνοδεύουν την εκταμίευση βοήθειας σε επίπεδο αναπτυξιακών κονδυλίων.
Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στις μεταρρυθμίσεις, σκέλος που όπως διεφάνη με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά τα δεδομένα, μάλιστα, τα θέτει και στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, συνθέτοντας ένα σκηνικό που μπορεί να αποβεί κρίσιμο για την Ελλάδα.
Παράλληλα, η αγορά αποτιμά τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2013, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, αν και υπήρξε αύξηση 128,9% στην κερδοφορία, από τα ποιοτικά στοιχεία διαφάνηκε ότι από τις 221 εισηγμένες που δημοσίευσαν ισολογισμούς οι 80 είναι κερδοφόρες και οι 141 ζημιογόνες. Από τις 81 κερδοφόρες, οι 23 κατέγραψαν αύξηση των κερδών, οι 26 μείωση, ενώ 31 επέστρεψαν σε κέρδη. Σε ό,τι αφορά τις 141 ζημιογόνες, οι 52 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, οι 71 κάμψη, ενώ 18 κατέστησαν ζημιογόνες στη χρήση.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,66%, με τζίρο 112 εκατ. ευρώ και με πέντε τίτλους να διακρίνονται ιδιαίτερα. Ξεχώρισαν οι μετοχές των Frigoglass, με άνοδο 3,4%, έπειτα από τις πρόσφατες πιέσεις που δέχθηκε, της ΕΤΕ (+3,05%), της ΕΧΑΕ (2,86%), της Motor Oil (2,63%) και της ΔΕΗ με άνοδο 2,42%. Μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο -2,10%, με τις νέες μετοχές (ΑΜΚ στο 0,65 ευρώ) να εισάγονται στο ταμπλό την Πέμπτη.
Στο ισοζύγιο των προσήμων, ο FTSE25 εμφάνισε 17 ανοδικές μετοχές, ενώ είναι οκτώ πτωτικές παρουσίες, με τη μερίδα του λέοντος των συναλλαγών να παίρνουν οι Alpha Bank και Πειραιώς με 27,7 και 18,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αν προσθέσει κανείς και τα 8 εκατ. ευρώ των συναλλαγών για στα warants των δύο τραπεζών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο εισηγμένες απορρόφησαν τα 42% του συνολικού τζίρου.
Κάτω των 3 εκατ. ευρώ (οριακά) η αξία των συναλλαγών των 20 μετοχών του MidCap, με δέκα μετοχές του να υποχωρούν και μόλις μία να διεκδικεί τον τίτλο της διακριθείσας. Αύτή της Σιδενόρ η οποία σημείωσε κέρδη 3,5%
Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των Ελτράκ (9,2%) λόγω αποτελεσμάτων και προοπτικών, της Inform ΛΥΚΟΣ (+8% και για τους ίδιους λόγους), της ΑΣΚΟ (6,23%), της KLEEMANN και της ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ. Απογοητευτικές οι παρουσίες των Τεχνική Ολυμπιακή, Space, Κέκροπα, Λούλης και Εκτέρ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (+2,31%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-1,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 67 καθοδικά, ενώ η τιμή 27 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.