Ιαπωνία: Αμετάβλητα και κοντά στο μηδέν τα επιτόκια

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 08:20

ΚΟΝΤΑ στο μηδέν διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά της εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν, ότι η ανάπτυξη στην δεύτερη οικονομία στον κόσμο, δείχνει υποχώρηση για πέμπτο τρίμηνο.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui και τα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, αποφάσισαν ομόφωνα τη διατήρηση του στόχου των αποθεμάτων στις τράπεζες στα 35 τρισ. γιέν (320 δισ. δολ.) και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τις δανείστριες, στο 1,2 τρισ. γιέν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο και η βιομηχανική παραγωγή δεν αυξήθηκε. Η επιτάχυνση της μείωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο, από ό,τι εκτιμούσε μερίδα οικονομικών αναλυτών.

«Η επιλογή της τράπεζας τώρα δεν είναι παρά η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, κάτω από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο Masuhisa Kobayashi, αναλυτής της Merrill Lynch & Co., της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φίρμας από πλευράς κεφαλαίων στον κόσμο, στο Τόκυο.

Η τράπεζα διοχέτευσε περισσότερα κεφάλαια στην οικονομία και διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν από τον Μάρτιο του 2001, προκειμένου να σταματήσει τον πληθωρισμό. Παράλληλα, υποσχέθηκε να διατηρήσει την πολιτική της, μέχρι να σταματήσει η πτώση των τιμών καταναλωτή τουλάχιστον για λίγους ακόμα μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα