Ν. Ζηλανδία : Νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού

Για πέμπτη φορά μέσα στο έτος, φθάνοντας το 6,25%
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 08:33

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε για πέμπτη φορά μέσα στο έτος, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας, Alan Bollard, σηματοδοτώντας περαιτέρω αυξήσεις, για περιορισμό της οικονομίας και συγκράτηση του πληθωρισμού. Ανοδικά κινήθηκε το εθνικό νόμισμα, πτώση σημείωσαν οι τιμές των ολολόγων.

Ο Bollard προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για τις τράπεζες κατά 0,25% στο 6,25% και στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών του Standard & Poor's top debt rating, κατά 4,75% υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve Bank των ΗΠΑ. Ο ετήσιος πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί το στόχο της τράπεζας που κυμαίνεται από 1% έως 3% μέχρι το 2006.

Ο δείκτης ανεργίας στη Ν. Ζηλανδία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 17 ετών το δεύτερο τρίμηνο και οι κατασκευές κατοικιών έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα διετίας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκθέσεις. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, την περασμένη εβδομάδα είπαν, ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί στο 6,5% μέχρι τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες, η Bank of Canada αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά μέσα σε 17 μήνες, στο 2,25%, τη στιγμή που η Bank of Australia το διατήρησε αμετάβλητο στο 5,25%.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα τα 93,99 σεντς του δολ. της Αυστραλίας, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών, ενώ αγοράστηκε στα 93,66 σεντς στις 11:55 π.μ., ώρα Γουέλινγκτον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα